A dió: 6 érdekes tény a superfoodról

1. Okosabbá tesz

A legtöbben tisztában vannak azzal, hogy a diófélék fontosak az agyunk megfelelő működéséhez. De a dió még ennél is többre képes: láthatóan segíti a kritikus és deduktív gondolkodást. Ezt egy tanulmány támasztja alá, amelyet 2018-ban a Mitchigan állambeli berrien springsi Andrews Egyetemen végeztek el. Tehát a következő nehéz meeting előtt érdemes néhány diót elrágcsálnod.

2. Segít az alakformálásban

A dió ugyan sok zsírt tartalmaz, viszont valójában karcsúsít, nem hizlal. Hogyan lehetséges ez? Hamar eltelít, és a tökéletes tápanyag-profiljával (sok fehérje, magas rosttartalom, kevés szénhidrát) megakadályozza az éhségrohamokat. Ehhez naponta egy marék (25 gramm) sózatlan, pörköletlen és lehetőség szerint hazai diót ajánlott megenned.

3. A nemzetközi konyhában is kedvelt összetevő

Legyen szó tápláló diós kenyérről vagy omlós diósrétesről – a hazai superfoodot sokoldalúan használják a konyhában. Libanonban a Mouhammara nevű fűszeres paprikakrém csak dió hozzáadásával lesz krémesen kenhető. Pestóként vagy pitéhez is kiválóan alkalmas. Szlovéniában a diót a réteges rétestortához a „Prekmurska gibanica”-hoz használják. Az omlós tésztára mákot, túrót, diót és almát rétegelnek a rétestészta közé, és leöntik krémmel. Mmmmm…

4. Hozzájárul az egészség megőrzéséhez

A magas vérnyomásban szenvedőknek jót tesz a napi dió-nassolás: csökkentheti a szisztolés vérnyomásértéket, ahogyan az egy, az idősebbek körében végzett, 2019-es (Hospital Clinic of Barcelona) tanulmányból kiderül.

5. Van történelme

Már az ókorban is volt a diófa a termékenység szimbóluma. Állítólag a leánybúcsú kifejezés is a dióra vezethető vissza: úgy tartják, hogy az esküvő estéjén a menyasszonynak egy kosár dióval kellett „végig csörögni” a hálószobán – a bőséges gyermekáldás érdekében.

6. Jó tudni

Torokfájás? Viszkető szájpadlás? Ha ezt érzed, amikor diót eszel, jobb, ha óvatos vagy. A dió allergiás reakciót válthat ki – különösen azoknál, akik a nyírfa pollenjére is allergiásak.

Szakértőnk: Mag. Dr. Barbara Holstein, a SIPCAN Preventive Medicine Institute (sipcan.at) táplálkozási szakértője