A böjt többet jelent a nemevésnél. Minden porcikánk profitál belőle – és semmiképp sem kell az önkínzásról szólnia. Az időszakos böjt szabályai például elő is írják, hogy az evési periódusokban az étkezéseknek kifejezetten kiadósaknak kell lenniük. Következzenek a böjtölés melletti érveink.

5 ok, amiért a böjtölés jót tesz


1. Mert a böjt segíti a sejtmegújulást

Nagyon logikusan hangzik: ha a szervezetünk nem állandóan az emésztéssel van elfoglalva, több energiája marad a sejtmegújító folyamatokra. A kulcsszó az autofágia, ami biztosítja, hogy a sejtben ne halmozódjon fel a hulladék, és hogy a sejtszervecskék, a fehérjék és egyéb anyagok állandóan cserélődjenek, amely folyamat megvédhet minket a civilizációs betegségek, például szív- és érrendszeri problémák, a demencia vagy a krónikus gyulladások kialakulásától. A sejtmegújulás révén a degenerált sejtek vagy a baktériumok tehát már azelőtt megsemmisülnek, hogy komoly károsodásokat okozhatnának. És ezek a folyamatok már 12-14 óra böjtölés után is beindulnak. A szakértők manapság már egyenesen azt tanácsolják, hogy ne csak szezonálisan tartsunk időszakos böjtöt, hanem álljunk át erre a táplálkozási ritmusra.


2. Mert a böjt nem jelent egyet az éhezéssel

Ugyanis például az időszakos böjt szabályai megengedik, hogy – bizonyos időszakokban –alaposan megtömjük a bendőnket. A 16:8 metódusnál például a nap 8 órájában, a 10-in-2 verziónál pedig egy egész napon át (minden második nap lehet enni – 10 órás időintervallumban) tart a táplálkozási fázis. Petra Bracht orvos és szakíró (Időszakos böjttel a hosszabb életért – karcsún és egészségesen, GU Kiadó) ezekben az órákban a lehető legnövényibb, friss táplálékok fogyasztását ajánlja, napi mozgással kiegészítve. Eckhart von Hirschhausen orvos, humorista és időszakos böjtölő viszont kevésbé szigorú ebben a tekintetben, és egy-egy rántott húst is megenged magának. A sok cukor és feldolgozott szénhidrát viszont számára is tabu.


3. Mert a böjtölés az agyunkat is stimulálja

Már körülbelül 12 óra koplalás után elkezd a testünk a zsírtartalékaihoz nyúlni, s ilyenkor a zsírsavakat ketonokká alakítja át. A ketonok olyan zsírsavmolekulák, amelyek energiával látják el a szerveinket és az agyunkat. A ketonok az idegsejtek közötti kapcsolatok elősegítése által fokozzák az agyműködést, javítva ezzel a kognitív teljesítményt. Nem csoda tehát, hogy a böjtölés szellemileg éberebbé és kreatívabbá tesz, különösen a táplálkozási szünetekben.


4. Mert a böjtölés jókedvűvé tesz

A zsírsavak ketonokká alakulási folyamata során bizonyos neurotranszmitterek, például a szerotonin szintje is megnő – ami köztudottan jó hatással van a hangulatunkra. Egy további plusz pont, hogy a böjtölés a jó alvást is támogatja, mert ha böjtölünk, normál esetben 20 óra után már nem eszünk. Kellemes mellékhatás: sok böjtölő fiatalabbnak érzi magát, és annak is néz ki. És ki az, aki már csak ettől ne derülne jókedvre?

5. Mert a böjtölés az életvitelünkhöz igazítható

A 16:8 metódusra mindenféleképpen igaz: hiszen nincs kőbe vésve, hogy mikor kell evésszünetet tartanunk. Tehát az üzleti vacsorán sem kell nemet mondanod a finomságokra azért, mert már 21 óra van. Egyszerűen kezdd az evésszünetet az utolsó falat elfogyasztása után. Mindegy, hogy milyen késő van akkor. Másrészről néha-néha egy kis csalás is belefér – egy-egy alkalommal megkurtíthatod a koplalási fázist. Ezért a hétvégi családi brunchot sem kell kihagynod miatta.