Active Beauty
3 ízletes leves, amivel erőt kanalazhatsz magadba
Szöveg:
olvasási idő: min
Egyszerűen egészséges

3 ízletes leves, amivel erőt kanalazhatsz magadba

A tavasz első hírnökei már itt vannak. Ahhoz viszont sajnos még túl korán van, hogy a saját kertünkben termesztett fűszernövényekből és zöldségfélékből főzőcskézhessünk. Amíg ez újra lehetségessé válik, vigasztalódjunk olyan levesekkel, amik nemcsak ízletesek, hanem csodálatosan melegítenek, erőt adnak, és az immunrendszerünk működését is támogatják.

Zöld detox leves

Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók 4 személyre:
  • 1 ek. olívaolaj
  • 800 ml zöldségalaplé
  • 100 ml kókusztej
  • 1 fej hagyma
  • 2 szár zeller
  • 2 sárgarépa
  • 2 szál újhagyma
  • 500 g burgonya
  • 150 g rukkola (néhány levél a tálaláshoz félretéve)
  • 1 ek. reszelt gyömbér
  • 2 ek. citromlé, lehetőleg frissen csavart
  • bors

Elkészítés:

  1. Hámozzuk meg, és vágjuk fel a hagymát és a fokhagymát. Daraboljuk fel a zellert és a sárgarépát. Hámozzuk meg, és kockázzuk fel a burgonyát. Vágjuk az újhagymát vékony csíkokra.
  2. Hevítsünk olívaolajat egy nagy lábasban. 3 perc alatt pároljuk meg benne a hagymát és a zellert. Adjuk hozzá a fokhagymát, a sárgarépát, valamint a burgonyát, és folyamatosan kevergetve pirítsuk őket további 2 percig. Öntsük fel a zöldségeket a zöldségalaplével, és alacsony lángon főzzük őket puhára, kb. 20 perc alatt.
  3. Tegyük a levesbe a rukkolát, és főzzük további 3 percig. Pépesítsük a levest a botmixerrel. Öntsük vissza a lábasba, és adjuk hozzá a kókusztejet, a reszelt gyömbért és a citromlevet.
  4. Ízesítsük sóval és borssal, merjük tálkákba, és tálaljuk az újhagymával, a rukkola levelekkel és némi borssal meghintve.

Borsóleves fogassal és mogyoróval


Elkészítési idő: 20 perc

Hozzávalók 4 személyre:
  • 2 tk. kókuszolaj
  • 3 tk. gyömbérlé
  • 1-3 ek. citromlé
  • 200 ml kókusztej
  • 500 ml zöldségalaplé
  • 1 csipet nyers nádcukor, plusz egy kicsivel több az ízesítéshez
  • 1 marék mogyoró
  • 1 ek. ghí vaj
  • 6 szál citromfű
  • 2 fej salottahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 800 g mélyhűtött zöldborsó
  • 400 g bőrös fogas
  • 2 ág menta
  • bors

Elkészítés:

  1. Olvasszuk ki a borsót. Mossuk meg a citromfüvet, és válasszuk ki a 4 legvékonyabb szálat, amiknek az egyik végét szükség esetén hegyezzük ki kicsit, és rakjuk félre. A többi szálat egy kés lapjával vagy egy evőkanállal ütögessük meg, és vágjuk őket 3 darabra. Hámozzuk meg a salottahagymát és a fokhagymát.
  2. Egy lábasban hevítsük fel a kókuszolajat. A salottahagymát és a fokhagymát alacsony lángon, 4 perc alatt pároljuk benne üvegesre. Adjuk hozzá a zöldborsót és a citromfűdarabokat, és 2-3 perc alatt pároljuk össze a hagymákkal. Adjuk hozzá a cukrot, a gyömbérlevet, a citromlevet (kb. 1 evőkanálnyit), a kókusztejet és a zöldségalaplevet, forraljuk fel, majd közepes lángon, kb. 15 perc alatt főzzük benne puhára a zöldborsót.
  3. Eközben öblítsük le a halat hideg vízzel, majd a szeletekről konyhai papírtörlővel itassuk fel a vizet, és szedjük ki belőlük az esetleges szálkákat. Vágjuk fel őket 16 azonos nagyságú darabra, és 4-4 darabot húzzunk fel a citromfűnyársakra. A mogyorót vágjuk durvára, és egy teflonserpenyőben – zsiradék hozzáadása nélkül – pirítsuk aranybarnára, majd tegyük félre. Mossuk meg a mentát, rázzuk le róla a vizet, és vágjuk apróra a leveleit.
  4. Vegyük ki a citromfüvet a levesből, majd pépesítsük a levest botmixerrel, és passzírozzuk át egy apró lyukú szűrőn. Ízesítsük a maradék citromlével, egy kevés cukorral, sóval és borssal. Hevítsük fel a ghí vajat egy serpenyőben, tegyük bele a halnyársakat, és süssük őket – meg-megforgatva – közepes lángon 4 percig.
  5. Merjük a borsólevest mély tányérokba vagy tálkákba, tegyünk melléjük 1-1 fogasnyársat, és szórjuk meg a pirított mogyoróval és a mentával.

Erőt adó piros leves


Elkészítési idő: 40 perc

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 cékla
  • 2 petrezselyemgyökér
  • zöldségalaplé
  • fűszerkeverék
  • egy kevés tejföl
  • egy kevés torma, durvára reszelve
  • fekete bors
  1. Hámozzuk meg a céklát és a petrezselyemgyökeret, és vágjuk nagyobb darabokra.
  2. Tegyük őket egy lábasba, és adjunk hozzájuk annyi vizet, amennyi éppen ellepi őket. Közepes lángon, kb. 15-20 perc alatt főzzük a zöldségeket annyira puhára, hogy le tudjuk turmixolni őket.
  3. Botmixerrel turmixoljuk a levest simára, majd ízesítsük egy kevés zöldségalaplével, némi fűszerkeverékkel, sóval és borssal. Tálaláskor szórjuk meg a friss tormával vagy koronázzuk meg egy kanál tejföllel.

Hogy menthetjük meg az elrontott levest?

A legjobb szakácsoknak se sikerül mindig minden. Sokszor azonban egészen egyszerű trükkökkel megmenthetjük még a menthetőt.

1. Elsóztad a levest?

Főzz bele egy nyers krumplit, az magába szívja a sót. Esetleg – a leves jellegétől függően – önthetsz hozzá még némi vizet, tejet vagy tejszínt is. Egy csepp sav – például ecet vagy citromlé formájában – is segíthet, ahogy a cukor is egyensúlyba hozhatja az ízeket. Ezt követően egyszerűen csak melegítsd meg újra a levest.

2. Túl csípős lett a leves?

Ebben az esetben a tejtermékek húzhatnak ki a csávából, mert azok semlegesítik a csípősséget. Esetleg egy kevés olajat is önthetsz a levesbe, ugyanis a csípősségért felelős kapszaicin egy zsírban oldódó anyag, így az olajjal együtt összegyűlik a leves tetején, és le tudod kanalazni róla.

3. Odaégett a leves?

Ilyenkor semmi esetre sem szabad megkeverni, mert úgy a lábas aljáról felkapart, odaégett darabok a levesbe kerülnek, és az menthetetlenné válik. Jobb megoldás a levest azonnal átönteni egy másik lábasba, majd továbbfőzni.

Egészséges hozzávalókért nézz szét a dm online shopban: https://www.dm.hu/markak/dmbio
Sajnáljuk, de nem találtunk találatokat a keresésére. Kérjük, próbálkozzon más keresési kifejezésekkel.