Active Beauty
Masszázs várandósság alatt

Stresszmentes várandósság

Masszázs várandósság alatt

Fontos, hogy a kismamák nyugodtak és stresszmentesek legyenek várandósságuk időszakában. Hogyan segíthet ebben a masszázs és mi az, amire figyeljünk?

Akár már a terhesség első heteiben, akár gömbölyödő pocakkal, egy pihentető masszázs mindig jó ötlet! Amitől az anyuka jobban érzi magát, attól biztosan a kisbaba is jobban fogja. Vannak azonban bizonyos dolgok, amikre ügyelnünk kell.

  1. Meddig engedélyezett a masszázs a kismamák számára?

Alapvetően nincsenek kötött szabályok erre vonatkozóan, a várandósság elejétől kezdve akár a harmadik trimeszterig is jót tesz a masszázs. A terhes nők általában ösztönösen tudják, mi az, ami jó a testüknek, így nyugodtan támaszkodhatnak ezekre a megérzésekre.

  1. Melyik masszázs pozíció jó a kismamák számára?

Az első hetekben és hónapokban a hason fekvő helyzetben lévő masszázs nem jelent problémát. A kismama kényelmesen feküdhet, és nem kell attól tartania, hogy a háton keresztül a hasra túl erős nyomás nehezedik. Ugyanaz a szabály itt is, ameddig komfortosnak érezzük, addig nem lehet vele semmi gond. Később már útban lehet a túl nagy pocak, de már erre is van megoldás. Léteznek speciális ágyak, amelyen lyuk található a hasi részen. Kényelmes pozíció lehet még, ha a kismama az oldalán fekszik és egy nagyobb párnát szorít a lábai közé.

A TERHESSÉG FURCSA MELLÉKHATÁSAI

 

  1. Enyhíti a terhességgel járó tüneteket a masszázs?

A masszázs ellazítja az izmokat, aktiválja a sejteket és az anyagcserét, ezért érezzük magunkat utána olyan kellemesen. Mivel az állapotos nők teste igen sok változáson megy keresztül, ezzel kapcsolatban sok panaszuk lehet, ami néhányuk bevallása szerint enyhíthető masszázzsal. Javulhat a nyaki izmok feszültsége, a nehéz lábak és bokák érzése, a fájó kezek, a fejfájás vagy akár az émelygés is csökkenthető.

 

  1. Hogyan hat a masszázs a babákra?

A baba természetesen érezheti a pocakon keresztüli érintéseket. A többi testrészen keresztül közvetlenül nem, de a masszázs ettől még neki is jót tesz. A baba ugyanis mindent érez, amit az anyukája. Azt is, ha ő feszült, és azt is, ha kellemesen el tudott lazulni. A várandósság alatti masszázsnak tehát kettő következménye van: boldog anyuka és elégedett baba.

  1. Hasi masszázs kerülése

A terhesség alatti masszázs esetében csak egy tabu van: a hasat és annak tájékát csak hozzáértők érintsék. Simogatni természetesen lehet a pocakot, de csak szülésznő tudja pontosan, hogyan szabad megérinteni. Minél nagyobb a has, annál jobban kitágulnak a hasi izmok, és ilyenkor akár kívülről is érezhető a méh. Ha nem megfelelően érintjük a pocakot, az megzavarhatja a kisbabát.

APÁS SZÜLÉS

  1. Hogyan segíthet az apuka?

Vannak kifejezetten kismamák masszázsára szakosodott szakemberek, de nyugodtan igénybe vehetjük a család segítőkész tagjait is. A kistestvérek imádják a pocakot simogatni, az apuka pedig gondoskodhat a többiről: egy lábmasszázs, a nyak és a váll nyomkodás nagyon jól fog esni.