Menü

Így termeljünk kevesebb szemetet otthon!

A zero waste protokoll

Home » Szabadidő » Így termeljünk kevesebb szemetet otthon! - 05.2019

Az első és legfontosabb dolog, az elhatározás, hogy környezettudatosan szeretnénk élni és az otthonunkat, az életmódunkat ennek szellemében átalakítani. Persze ez az elején gyakran nehézségekbe ütközik, hiszen ehhez felül kell vizsgálni a mindennapi tevékenységeinket, fel kell ismernünk, mik azok a szokások, amelyeken változtatni szükséges. Ennek megkönnyítésében szeretnénk most segíteni következő tippjeinkkel.

Eldobható helyett válasszunk tartósat!

Legtöbben rengeteg eldobható, maximum pár alkalommal használatos eszközt vásárolunk, például a szupermarketekben kapható műanyag bevásárló szatyrot, zacskókat.  Legyünk tudatosak, kezdjük elhagyni ezeket és a műanyagot cseréljük tartósra! Vásároljunk egy nagy fonott kosarat vagy textil bevásárló táskát többféle méretben és ezek mindig legyenek velünk a mindennapjainkban.  A kosár elfér a kocsiban, a vászonszatyrot pedig egészen kicsire is össze lehet hajtogatni, így amikor szükség van rá, egyszerűen előkapható.

Hagyjuk el a papírszalvéta használatát, inkább legyen nálunk mindig egy textilből készült, mert a tévhittel ellentétben a papírszalvéta nem tud lebomlani, miután kidobjuk a kukába, mert vagy elégetik, vagy lerakóra kerül, utóbbi helyen pedig nem biztosítottak a körülmények a bomláshoz.

A JÖVŐ MOST VAN

Műanyag helyett válasszunk természeteset!

Szép lassan cseréljük le otthonunkban a műanyag eszközöket olyanokra, melyek tartósak, javíthatóak, vagy legalábbis körforgásban tarthatóak (pl. egy törött üveget megjavítani nem lehet, de szelektálni igen), minél természetesebb anyagból, fából, vagy üvegből, esetleg fémből készültek.

Menjünk végig a lakásunkon, készítsünk listát róla, hogy idővel minek kell mennie a háztartásunkból, mert nem környezetbarát, közben pedig alakítsunk ki új szokásokat! Például PET palack helyett üvegből igyunk vizet.

zero waste

Mellőzzük a vegyszereket!

Rengeteg felesleges termékkel, kozmetikummal, takarításhoz használandó eszközzel bombáznak minket nap, mint nap. Ezek jó része kiváltható néhány mindennapi, és ráadásul nagyon olcsó, környezetkímélő alternatívával. Használjunk ecetet, citromsavat, szódabikarbónát a takarításhoz!

Ha fontos számunkra, hogy olyan kozmetikumokat használjunk, melyek csak természetes összetevőkből állnak, végezzünk el egy kence tanfolyamot, amelyen megtanítanak bennünket rá, hogyan készíthetünk mi magunk ilyeneket.

Ne gyűjtsük a szemetet!

Bármennyire is csábító a rendezvényeken osztogatott műanyag karkötő, ne engedjünk a csábításnak! Ne gyűjtsük a szórólapokat, és a munkahelyünkön is kétszer gondoljuk meg, szükség van-e rá, hogy kinyomtassunk valamit. A boltban, amiből csak lehet, válasszuk a csomagolásmentes alternatívát!

Ne halmozzunk tárgyakat csak azért, hogy legyenek, kezdjünk „öko szemmel” látni és mutassunk jó példát a gyermekeinknek is! Érdemes néha körbenézni, hogy mennyi felesleges kacatunk van otthon. Ennek egy része még biztosan jó állapotú, csak mi nem használjuk már semmire. Ezeket érdemes elajándékozni, aukciós oldalakra feltölteni, adományboltba beadni.

MINDEN A FENNTARTHATÓ VÁSÁRLÁSRÓL

Gyűjtsük szelektíven!

Azt sajnos nem tudjuk teljesen kikerülni, hogy hulladékunk keletkezzen, az viszont már csak rajtunk múlik, hogy az szelektív gyűjtőbe, vagy a kukába kerül. Jó hír, hogy ha alkalmazzuk a hulladékcsökkentési tippeket, azzal automatikusan kevesebb szelektív hulladékunk is fog keletkezni, tehát még erre is kevesebb időt kell majd fordítani.

A statisztikák szerint egy átlagos háztartási kuka 37,9%-a áll szelektíven gyűjthető hulladékokból, melyből 14,4% műanyag, 11,8% papír, 5,3% üveg, 3,7% italos karton, 2,7% fém.

Hasznosítsunk újra!

Nagy divat, hogy ha valami elromlik, akkor azt kidobjuk. Ezt a pazarlást kerülhetjük el azzal, ha már vásárláskor olyan jó minőségű terméket veszünk, ami javítható, van hozzá alkatrész és szervízhálózat. Az újrahasznosításnak pedig csak a kreativitásunk szab határt, hiszen egy tárgynak rengeteg funkciója lehet azon kívül, amit a gyártók kitaláltak neki. Egy kiürült befőttes üveget újra felhasználhatunk kompót vagy lekvárkészítéshez, de nagyszerű mécsestartót is készíthetünk belőle.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk