Active Beauty
Viszlát, cukor!

Avagy hogyan szokhatunk le a cukorról

Viszlát, cukor!

A túlzott cukorfogyasztás pusztító károkat képes okozni a szervezetünkben: növelheti a hasi zsírt, felboríthatja a hormonháztartásunkat, fáradékonnyá tehet minket, bőrünk problémássá válhat tőle, de akár diabétesz és sok más súlyos betegség kialakulásához is vezethet. De mire kell figyelnünk, ha szeretnénk visszafogni a cukor fogyasztását?

Ne igyunk felesleges kalóriákat!
Felejtsük el a cukorszirupos lattét és tegyük félre az üdítőitalokat is, hiszen mindegyikben rengeteg cukor van. Éppen ezért nem is meglepő az az adat, miszerint azoknál az embereknél, akik cukortartalmú üdítőket fogyasztanak napi rendszerességgel, 83 százalékkal nagyobb a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának a kockázata.

Rejtett cukrok a reggelinkben
Egy átlagos gabonapehely nagyjából 24 gramm cukrot tartalmaz tálkánként – ez pedig megfelel annak a mennyiségnek, amelyet egy teljes nap alatt megengedett lenne bevinni. Érdemes elolvasni a joghurtok címkéit is, hiszen a legtöbb tartalmaz hozzáadott cukrot. Válasszuk inkább a light verziókat vagy a görög joghurtot. Illetve a reggelink összeállításánál törekedjünk arra, hogy édességek helyett inkább összetett szénhidrátok és fehérjék kerüljenek a tányérunkra.

EGÉSZSÉGESNEK HITT ÉTELEK

A fahéj áldásos hatása
A fahéj édes ízt ad bárminek, viszont nem tartalmaz cukrot – hát nem szuper? Ráadásul több kutatás is bizonyította már, hogy a fahéjjal csökkenthető a vércukorszint gyors ingadozása.

Rejtett cukrok a szószokban
Érdemes elolvasni a különböző szószok összetételét is, mielőtt a tányérunkra vagy az ételünkbe teszünk belőlük egy jó adagot. A barbecue szószok és a saláta dresszingek például kivétel nélkül tele vannak cukorral!

Mossunk gyakrabban fogat!
Ne csak azért, hogy megőrizzük fogaink egészségét, hanem hogy ne kívánjuk az édességeket! Ha rögtön az étkezés után megmossuk a fogunkat, akkor garantáltan nem csipegetünk már az ételből, a mentolos íz pedig elmulasztja az édesség iránti vágyunkat is.

Ízesítsük a vizünket!
Ha nehezünkre esik betartani az első pontban leírtakat, azaz hogy lemondjunk a cukros üdítőkről, akkor íme egy remek tipp! Ízesítsük ásványvizünket különböző citrusfélékkel vagy bármilyen más gyümölccsel, hogy finom innivalót kapjunk cukor nélkül! A hűvösebb hónapokban pedig a gyümölcsös teakeverékek is jó alternatívák lehetnek.

CUKORGYANTA: IDE NEKÜNK A CUKROT!

Dolgozzuk át jól bevált receptjeinket!
Ha már megtanultunk ügyelni arra, hogyan kerülhetjük el a rejtett cukrokat az élelmiszerekben, akkor miért is tennénk bele mi magunk a cukrot a házi készítésű ételeinkbe? Szép lassan kísérletezgessük ki, hogy melyik receptünkben mivel helyettesíthető a cukor. Az édességekben akár az almapüré, a banán és a méz is szóba jöhet!

Mentés

Mentés