Active Beauty
Várandósság 40 évesen

8 ok, amiért megnyugodhatsz

Várandósság 40 évesen

Mindenki magas kockázatú terhességről beszél, amikor a nők 40 évesen esnek teherbe. Ne hagyd, hogy ez megőrjítsen! A 40 év feletti nők egyszerűen nyugodtabbak, és még számos más oka van annak, miért élvezhetik a késői gyermekáldás boldogságát.

Az tény, hogy bárki, aki 40 éves korában teherbe esik, kockázatos terhességet vállal. De van valami más is: “Egy csodás ajándékot kapott az anyatermészettől” – mondja dr. Johannes Seidel, a bécsi „Woman & Health” nőgyógyászati ​​és szülészeti szakembere. Micsoda szerencse! És pontosan ez az, amiért a késő babavárás is lehet ugyanúgy élvezhető, mint bármely más terhesség. Elmondjuk, miért.

TERHES 40 ÉVESEN: MIÉRT ÉLVEZHETI A KÉSEI BOLDOGSÁGOT TELJES MÉRTÉKBEN?

Orvostudomány: A lehetőségek folyamatosan javulnak

A 40 éves kor körüli teherbeesés kockázatos terhességnek számít, mert statisztikailag gyakrabban fordulhatnak elő komplikációk. “A vetélések, terhességi cukorbetegségek és bizonyos rendellenességek kockázata nő” – mondja dr. Seidel. A szakember ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy a prenatális orvoslásnak nagyon jó tesztjei és szűrési lehetőségei vannak. Akiknél a terhességet az orvos figyelemmel kíséri, nem kell félniük, hogy a lehetséges rendellenességeket nem észlelik.

A statisztikák általánosak: az egyedi esetek számítanak

Aki 40 évesen teherbe esik, annak sem kell aggódnia az életkora miatt. „Mindig az anya előélete és állapota számít, hiszen a fiatal nőknél is kialakulhat magas kockázatú terhesség. „Különösen nagy kérdés napjainkban az elhízás. A nagy súlyfelesleg terhességi kockázatokat hordoz magában, ezért lehetőség szerint kerülni kell.” Ettől eltekintve a mai életmód általában egészségesebb és aktívabb, mint néhány évtizeddel ezelőtt volt” – mondja a szakember. Azok, akik egészségesek és fittek, minden életkorban a legjobb feltételeket teremtik maguknak és gyermeküknek egyaránt.

Teherbe esni: Gratulálunk, ha összejött

„Mivel a petesejt minősége az életkor előrehaladtával romlik, a 40 éves kor feletti teherbeesés esélye kisebb. Azok a nők, akiknek összejött, ezért ne aggódjanak, hanem inkább boldogok legyenek”– fejti ki a szakember. Ez egy nagyon különleges boldogság. Az anyatermészet finom szelekciós folyamatokkal rendelkezik, ha teherbe esel és rendben átvészeled az első néhány hetet, az nagy mérföldkő – és még nagyobb ok a megnyugvásra.

Bizalom az anya és a gyermek iránt

A 40 év körüli nők az életük közepén vannak. “Ebben a korban a személyiség fejlődése általában olyan stabil, hogy a nők kiegyensúlyozottabbak, magabiztosabbak és többnyire elégedettebbek is” – mondja dr. Seidel. Ez nem csak a saját, hanem a gyermek javát is szolgálja. Vannak olyan tanulmányok, amelyek azt mutatják, hogy a gyerekek már az anyaméhben érzékelik az anya érzelmeit. Már csak ezért is érdemes boldogságban tölteni a várandósság heteit.

APÁS SZÜLÉS

Megérkeztél: 40 évesen semmi sem hiányzik

Parti? Spontán rövid kiruccanás Párizsba? Vagy karrierrel kapcsolatos költözés egy másik nagyvárosba? Minél fiatalabb vagy, annál nyugtalanabb az élet. Ez egy normális és jó dolog. Végül is mindenkinek meg kell találnia a saját útját – és ez csak a kipróbálással lehetséges. 40 évesen azonban ez a szakasz általában mögötted van. Ahogy mondani szokás: “megérkeztél”. A csecsemőnek zavartalan figyelemre és stabil életmódra van szüksége. A késői anyukák jobban megértik és könnyebben elfogadják, hogy a mindennapok kötöttek és kevésbé spontánok.

Párkapcsolat

Azok a párok, akik később döntenek csak a gyermekvállalás mellett, általában már sokat tapasztaltak és sok mindent túléltek együtt. Az élet hullámvölgyei csak még jobban összekovácsolta őket. Így az a nyüzsgés, amelyet egy újszülött magával hoz, nem befolyásolja a kapcsolatukat.

Pénzügyileg független – Eggyel kevesebb aggodalom

Habár a gyermek nem pénz kérdése, vannak olyan nők, akik 40 éves korukra esnek teherbe, és így nyugodtak, hogy nem kell túl sokat aggódniuk a jövedelmük miatt. Ők és partnereik általában stabil munkával rendelkeznek, és nemcsak a legfontosabb dolgokat engedhetik meg maguknak, hanem egy kis luxust is. Az édes, mégis nagyon drága babatermékek vásárlása éppúgy része annak, mint a későbbi gyermekfelügyelet megoldása. Hiszen nagyon fontos, hogy szülőként társak is tudjatok maradni.

ÉDES BABASZOBA

Fitten a születés után: a kemény munka számít, nem az életkor

A 40 évesen teherbe eső nők gyakran attól tartanak, hogy testük már nem tud olyan jól regenerálódni a szülés nehézségeiből. De ez csak részben igaz. „Természetesen a regeneráció és az izomépítés már nem olyan, mint 20 évvel ezelőtt. Ennek ellenére sokféleképpen lehet a testet jó formába hozni” – mondja Seidel szakértő. Ez attól függ, hogyan eszel és mozogsz a terhesség alatt, és mit csinálsz utána. De legyünk óvatosak: „Senki ne vigye túlzásba a testmozgást vagy próbálkozzon akár fogyókúrával, a szélsőségek soha sem jók. Hosszú távon a mérsékelt és célzott tréning gyakran többet ér, mint bármely életkori bónusz” – mondja az orvos. „Sok olyan nőt látok, akik csodálatosan néznek ki a szülés után. Az anyák kisugárzása különösen varázslatos a késői terhességeknél.”