Menü

Így tegyük túl magunkat hamar a váláson

5 tanács, hogy könnyebb legyen a szakítás

Home » Életmód » Párkapcsolat » Így tegyük túl magunkat hamar a váláson - 07.2019

Egy válás traumát jelent, még akkor is, ha viszonylag békésen, a felek közös megegyezése alapján történik. Az érzelmek, a kötődés, a közös emlékek nem múlnak el egyik napról a másikra, a kapcsolatot meg kell gyászolni ahhoz, hogy le tudjuk zárni, és végül nyitni tudjunk egy újra. Íme 5 tanács, hogy könnyebben túljussunk a nehezén.

Gyászoljuk el a kapcsolatot!

A gyász-folyamat sajnos nem spórolható meg. Fontos szakasza a lelki gyógyulásnak. Gyászoljuk el a házasságunkat, adjuk át magunkat a fájdalomnak, érzelmeknek. Engedjük felszínre törni a csalódásunkat. Azzal, ha elnyomjuk ezeket a negatív érzéseket, senkinek sem használunk, és egy idő után törvényszerűen utat törnek maguknak, és kirobbannak belőlünk. Addig azonban – ha elnyomjuk őket – nagyon nagy rombolást tudnak véghezvinni a lelkünkben és a testünkben is.

Kesergés helyett tűzzünk ki új célokat!

Bizonyos idő elteltével meg kell próbálnunk új életet kezdeni, és annak az alapjait lerakni. A gyászolást követően próbáljuk tudatosan elfogadni és feldolgozni az elválást. Ne keseregjünk a múlton, és ne gondolkozzunk folyamatosan azon, hogy „mi lett volna, ha…”. Higgyünk abban, hogy minden úgy történt, ahogyan lennie kellett. Tűzzünk ki magunknak új célokat, kezdjünk olyan tevékenységekbe, amelyek örömet okoznak. Iratkozzunk be újra iskolába, tanuljunk valami újat, járjunk színházba, moziba vagy fogadjunk örökbe egy kiskutyát, kiscicát.

A BOLDOG PÁROK TITKAI

Ne pocskondiázzunk!

Nagyon sokan úgy próbálják lezárni a régi kapcsolatukat, hogy úton útfélen szidják a régi partnerüket. Ez talán egy-két hónapig még el is fogadható érzelmi reakció, azon túl viszont már mindenki számára romboló, és ha kisgyerek is született a felbomlott házasságból, az ő érzelmi fejlődésére különösen káros. Ha másért nem is, miatta érdemes a szépre is emlékezni, és tudatosítani magunkban, hogy már a gyermekünk miatt megérte a házasság – még akkor is, ha válással végződött.

A változás rajtunk múlik!

Tudatosítsuk magunkban, hogy életünk egy fontos szakasza lezárult, de kezdődik egy új, amelynek mi vagyunk az alakítói, és csakis rajtunk múlik, mit hozunk ki belőle. Ne passzív elszenvedői legyünk az eseményeknek, vegyük kezünkbe az irányítást! Érdemes a pozitív dolgokra koncentrálni, és keresni az olyan lehetőségeket, melyek feltöltenek. Ha eddig nem sportoltunk, csatlakozzunk egy futóklubhoz vagy kezdjünk táncolni. Önkénteskedjünk, utazzunk, jógázzunk! Ezekkel az új tevékenységekkel új embereket is megismerhetünk, színesíthetjük az életünket.

8 APRÓSÁG A BOLDOGABB HÁZASSÁGÉRT

Tanuljunk a múltból, de ne féljünk az újtól!

Lehet, hogy a múltból sok fájdalmas emléket hoztunk magunkkal, de ne ez legyen, ami meghatározza az életszemléletünket. Az előző kapcsolatunkból is tanultunk, kamatoztassuk ezt a tudást, de ne vonjunk le messzemenő következtetéseket belőle, ne általánosítsunk! Teljesen természetes, hogy eleinte bizalmatlanabbak vagyunk a másik nemmel szemben, hiszen megégettük magunkat. De szép lassan engedjük be az új érzéseket és kapcsolatokat.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk