Menü

7 tanács a hozzátáplálás sikerességéhez

Ha az anyatej már nem elég...

Home » Család » 7 tanács a hozzátáplálás sikerességéhez - 02.2018

Éppen, amikor már kialakult rutin szerint, gördülékenyen megy az anyatejes táplálás, elérkezik a hozzátáplálás megkezdésének ideje, amely ismét sok kihívást tartogat a baba és az anyuka számára is. A hozzátáplálás időszaka azt segíti elő, hogy kisbabánk az anyatejről szép lassan átálljon a szilárd táplálékokra. A hozzátáplálást hat hónapos kör körül érdemes elkezdeni, illetve akkor, ha látjuk, a kicsi készen áll rá. Ilyen jel például, hogy már tudja annyira koordinálni a kezét, a szemét és a száját, hogy ételt tudjon tenni a kis szájába, illetve hogy tud ülni és a fejét képes stabilan tartani. Az alábbi tippek pedig segítenek könnyebbé tenni ezt az időszakot.

Ideális környezet
Győződjünk meg róla, hogy gyermekünk kényelmesen ül az etetőszékben, amely biztonságosan és stabilan tartja őt – így a hozzátáplálás is komfortos körülmények között zajlik.

Jó móka
Ne szóljunk rá a kicsire, ha játszik az étellel – sőt, bátorítsuk! Engedjük, hogy kísérletezzen vele, mert így szórakozatónak találja az étkezést és nagyobb kedvvel is fogyasztja el az új élelmiszereket.

Két fogás
Az étkezések során kínáljuk meg gyermekünket valami sóssal és valami édessel is. Ez egy jó módja annak, hogy minél több ízzel és textúrával ismertessük meg a babát, ráadásul az érdeklődését is könnyebben fenntarthatjuk.

Minél több zöldség
Hagyjuk, hogy a baba megízlelhesse a zöldségek valódi ízét. Ha ugyanis más, kedveltebb ételekkel (például édes gyümölcsökkel) tompítjuk el azokat, akkor később lesz nehezebb dolgunk az elfogadtatással. Csak hogy egy példát említsünk: ne keverjük a brokkolit almapürével.

Folytassuk a szoptatást
Akár anyatejet, akár tápszert kapott eddig a kicsi, a hozzátáplálás során is szüksége lesz erre a táplálékra, csak más mennyiségben. Minél több ételt tud elfogyasztani, annál kevesebbet kell szopiznia.

Mennyit egyen?
A döntést bízzuk a gyermekünkre, úgyis jelezni fogja, ha elég volt neki, ne erőltessük, hogy megegyen mindent, amit a tányérra tettünk. Ha pedig elfogyasztott mindent, akkor felajánlhatunk még neki valami finomságot, mondjuk almapépet vagy gyümölcsalapú joghurtot.

Ne adjuk fel!
Próbálkozzunk, próbálkozzunk és próbálkozzunk kitartóan. Akár tíznél is többször kell próbálkozunk egy étellel, hogy a kicsi megszeresse azt, szóval ne essünk kétségbe, ha az első falat után grimaszolni kezd.

babylove bio répalé 500 ml 4 hónapos kortól
Ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó összetevőkkel, cukor hozzáadása nélkül készült. Használat előtt fel kell rázni, vízzel hígítható.
BEBA PRO Junior gyerekital 600 g 1 éves kortól
A Nestlé egyedülálló fehérjetechnológiája állítja elő az OPTIPRO® fehérjét. Fontos figyelmeztetés! A csecsemő legjobb tápláléka az anyatej. A legegészségesebb táplálási mód a szoptatás.
Univer bébiétel bolognai mártás spagettivel 163 g 8 hónapos kortól
Az Univer Bébiétel a gyermekek egészséges fejlődéséhez, növekedéséhez nyújt segítséget, mely a hozzátáplálás kezdeti szakaszától adható a babáknak.
HiPP bio finomfőzelék 190g 4 hónapos kortól
Bio összetevőkkel. 4 hónapos kortól ajánlott. Gluténmentes. Nem tartalmaz hozzáadott sót, tejtermékeket. Alfa-Linolénsavval (egy Omega 3 –zsírsav), amely fontos az agy- és idegsejtek fejlődése miatt.
HiPP bio almapép 4 hónapos kortól 125 g
Bio összetevőkkel. 100% gyümölcs. Nem tartalmaz hozzáadott cukrot – az összetevők természetes módon előforduló cukrokat tartalmaznak.
Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk