Menü

Így hagyjunk fel függőségeinkkel

Tényleg sikerülhet

Home » Életmód » Psziché » Így hagyjunk fel függőségeinkkel - 01.2019

Ha függőségről beszélünk, legtöbbünk az alkoholra, a cigarettára és a drogokra asszociál. Pedig függővé válni egészen ártalmatlannak tűnő dolgoktól is lehet: a kólától, az édességektől, a fogyókúráktól, a szépészeti beavatkozásoktól, a vásárlástól, a sporttól vagy akár az Instagramtól is.

1. Ismerjük fel, ha problémánk van!

A szakemberek szerint ez az egyik legnehezebb lépés a függőségek kezelésében. Mert a legtöbben azt gondoljuk, hogy uraljuk a helyzetet, nincs függőségi problémánk. Pedig ha a környezetünk felől azt az üzenetet kapjuk, hogy igenis gondjaink vannak – például az alkohollal, a túlzásba vitt edzésekkel, fogyókúrával vagy a folyamatos vásárolgatással –, akkor azon muszáj elgondolkozni. Érdemes naplót vezetni, leírni, hogy mikor mennyit fogyasztottunk a káros szenvedélyünket képező ételből, italból, vagy hogy egy héten hányszor, hány órát edzettünk, mennyi pénzt vásárolgattunk el. Ez ugyanis minden szépítés nélkül megmutatja a valós tényeket.

A STRESSZ BOLDOGGÁ TESZ

  1. Mérjük fel a probléma okát és nagyságát!

Ha eljutottunk oda, hogy beismertük, valóban függőségi problémánk van, a következő lépés, hogy felmérjük, milyen károkat okoztunk magunknak és a környezetünknek. Rossz szokásainknak lehet negatív hatása az egészségünkre, a párkapcsolatunkra, de akár komoly pénzügyi gondot is eredményezhet. Ha egy vásárlásfüggő tényszerűen leírja, mennyit költ egy hónap alatt, sokkoló lehet a végeredmény, de egyben rá is ébredhet, hogy az ily módon elvert pénzt másra, valami hasznosabbra is fordíthatta volna. Érdemes elgondolkodni azon, hogy a mánia hátterében milyen valós indíték áll. Önbizalomhiány, testképzavar, esetleg szeretet-hiány? Ha erre rájövünk, hatalmas lépést teszünk előre a gyógyulás útján.

  1. Kérjünk segítséget!

A leszokás és kigyógyulás rögös útján nem kell egyedül végigmennünk. A családunk, a barátaink és a párunk is segíthet benne, de akár szakemberhez, függőség-mentorhoz is fordulhatunk. Míg ez utóbbi a szakmai támogatást adja, addig a szeretteink, hozzátartozóink érzelmi pillért jelentenek számunkra, tartják a frontot, és gyenge pillanatainkban is kitartanak mellettünk. Fogadjuk el a segítséget! Ne gondoljuk azt, hogy ezt egyedül kell megoldanunk. Ennek ugyanis az lesz a következménye, hogy teljesen elszigeteljük magunkat.

  1. Stratégia

Bármilyen függőségről is legyen szó, a leszokás mindig hatalmas elszántságot és akaraterőt kíván, éppen ezért szükség van egy jó stratégiára is, amit be kell tartanunk, és ami mindig jó támpontot ad, ha elakadunk. Ebben benne lehetnek azok az eszközök, amelyeket igénybe vehetünk: támogató csoportok, terápia, szakedzővel edzés, dietetikus által összeállított étrend, elvonási tüneteket enyhítő készítmények (pl. dohányzás esetén nikotintapasz). Tartalmazhatja a napirendünket, heti beosztásunkat, az egy hétre beosztott pénzünket, és azoknak az embereknek a listáját, akikre mindig számíthatunk. Minél inkább megtervezünk mindent, annál kevésbé lesz valószínű az elhajlás.

21 TIPP A JOBB KÖZÉRZETÉRT

  1. Készüljünk fel a nehézségekre!

Ne gondoljuk azt, hogy ha leszokunk, máris jobban leszünk. Ez sajnos nem így működik. Amikor felhagyunk egy rossz szokással, akkor először nagyon rosszul fogjuk magunkat érezni. A nehéz pillanatokban igyekezzünk arra gondolni, hogy mindezt miért tesszük: egy olyan új életért, amely teljesebb, érdekesebb, és tele van lehetőségekkel. Készüljünk fel rá, hogy lesznek pokolian nehéz pillanatok, elvonási tünetek, ám ezeket megtanulhatjuk kezelni. Ha kell, szakember segítségével. Emlékezzünk rá, hogy nem vagyunk egyedül, mindig van kihez fordulni.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk