Menü

A tinédzserek nyelvén

Így értsünk szót tizenéves gyermekünkkel

Home » Család » Gyereksarok » A tinédzserek nyelvén - 03.2020

A serdülőkor minden szülő életében nehéz időszak, hiszen ahogy gyermekük belekerül ebbe az életszakaszba, csak nehezen tudnak vele szót érteni. Annak érdekében, hogy ez ne jelentsen a jövőben akkora problémát, hoztunk néhány tippet, melyek megkönnyítik ezt a helyzetet.

Ne vegyük magunkra, ha rossz kedve van

A felnőttekhez hasonlóan a tinédzsereknek is néha rossz kedvük van. Ilyenkor az a legjobb, ha békén hagyjuk őket. Amennyiben épp egy beszélgetést próbálunk vele folytatni, inkább zárjuk rövidre, és folytassuk akkor, amikor már jobb kedvre derült. Fontos, hogy ilyenkor ne sértődjünk meg, ne vegyük magunkra. Tény, hogy ez nem könnyű, de muszáj megértenünk, hogy ez a rosszkedv nem nekünk szól.

Húzzunk határokat

A tinédzsereket már nem igazán lehet megbüntetni, ha valami rosszat csinálnak, ennek ellenére rettentő fontos, hogy tudják, hol vannak a határok. Amennyiben tini gyerekünk szemtelen, nyugodtan jelezzük neki, hogy mindenről beszélhetünk, de nem ilyen stílusban és hangnemben.

3 HELY, AMIT EGY FIÚS ANYÁNAK ISMERNIE KELL

Támogassuk az önállóságát

A tinik mindig új dolgokat szeretnének kipróbálni, méghozzá egyedül. Ehhez bennük és a nevelésünkben is meg kell bíznunk, ugyanis ez az önbizalmuk fejlődésének egyik alapja. A lényeg, hogy engedjük őt egyedül intézni a dolgait. Azonban ha szüksége van ránk, akkor legyünk ott, és támogassuk, segítsük.

Legyünk szigorúak, ha szükséges

A nevelés arról is szól, hogy kiállunk a véleményünk mellett, még akkor is, ha ezáltal nem leszünk a gyerekünk kedvencei. A szigor nagyon fontos, hiszen így nem kell állandóan, minden apróság miatt veszekednünk. Ha a gyerekünk pontosan tudja, hogy hétköznap nem mehet bulizni, akkor számos vitától mentjük meg magunkat és az idegeinket.

Tiszteljük a magánszférát

A tiniknek ugyanannyi joguk van a magánszférára, mint a felnőtteknek. Ez azt jelenti, hogy nem kutakodunk a szobájukban, nem nézünk bele a telefonjukba, sem a naplójukba. Természetesen vannak olyan szituációk, melyek ezt felülírják, de összességében elmondható, hogy nem sérthethetjük meg gyerekünk privát szféráját. Ha kíváncsiak vagyunk, mi történik az életében, akkor kérdezzük meg, és figyelmesen hallgassuk végig a válaszát.

Szülők legyünk, ne legjobb barátok

Egy családban nincs demokrácia. Szülőként mindig hallgassuk meg gyerekük érvelését, továbbá magyarázzuk el saját nézőpontunkat, de a végén mi döntünk. Az lesz, amit mi akarunk. Ennek ellenére mindig tisztelettel forduljunk gyermekünkhöz, így ő is így fog tenni.

TURBÓZZUK FEL GYERMEKÜNK EGÉSZSÉGÉT!

Tegyünk különbséget a komoly és az átlagos problémák közt

Rosszkedv, visszavonulás, makacsság… Ezek mindegyike teljesen normális viselkedés egy serdülőnél, azonban ha úgy érezzük, hogy a gyerekünknél tapasztaltak ezeken túlmutatnak, akkor nyugodtan kérjünk segítséget, akár más szülőktől, akár szakembertől.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk