Active Beauty
Természetesen játszom!

És így jó nekem, Anya

Természetesen játszom!

A gyerekek szeretik megépíteni a saját izgalmas világukat – leginkább színes építőkockákból. Ha ezek a fenntarthatóság jegyében készülnek, a felnőttek is nagyobb örömmel vásárolják meg őket.

Emil lelkesen gurítja a nagy piros építőelemet a szőnyegre, míg a nővére felhelyezi az utolsó kockát az imbolygó torony tetejére. Azt a kockát, amivel idősebb unokatestvére is játszott évekkel ezelőtt. „Az időtálló, öko játékszerekben több generáció is örömét lelheti – mondja Susanne Körner fejlődéspedagógus. – Ezek nemcsak kiváló minőségűek, hanem veszélyes anyagoktól – hígítóktól és mérgező lakkoktól – is mentesek.”

Ez különösen kisgyerekek esetén fontos, akik minden érzékszervükkel a világ megismerésén fáradoznak. Ők a játékokat még gyakran a szájukba veszik, ezért kiemelkedően fontos, hogy azok olyan logókkal legyenek ellátva, amelyek garantálják a biztonságot, például a Windel Vip pasztellszínű, motoros készségeket fejlesztő csörgője. Tehát vásárláskor azokat a játékszereket javasolt előnyben részesítenünk, amiket mérgező lakkok használata nélkül, lehetőleg Európában állítottak elő, és nem utolsósorban moshatók. A fa különösen jó anyag, de a gyapjú és a bio pamut használata is kezd elterjedni. Manapság a játékgyártók a bio műanyagot is szívesen használják alapanyagként, amit növényekből, például cukornádból vagy kukoricából állítanak elő, de tudni kell, hogy ez sem számít minden esetben biológiailag lebomló anyagnak.

6 ŐSZINTE TANÁCS ÚJDONSÜLT ANYUKÁKNAK

„A fenntarthatóság jegyében készült játékszerek nagy előnye, hogy általában egy pedagógiai ötletet is követnek, és játékra csábítják a kicsiket – magyarázza Susanne Körner. – Ideális esetben nagyon egyszerű dizájnnal rendelkeznek, egyenes vonalvezetés és minimalizmus jellemzi őket. Ezáltal megmozgatják a gyermekek fantáziáját, akik hosszú ideig játszanak velük. Ami ma tehát egy kerítés, azt holnap némi fantáziával háromdimenziós lépcsővé lehet alakítani. A Haba felfedezőkockái akusztikus effektekkel például egyszerű formájúak, csak színükben és apró részletekben különböznek egymástól. A gyermek válogatás közben azonnal felfigyel ezekre, és motiválttá válik. Az egyszerű küllem, ami a gyerekeket kreativitásra ösztönzi, a felnőtteket is jobban megszólítja, mint a vad, giccsestarka darabok.”

Ha a gyermeket még kevésbé érdekli az építés, viszont szereti a szerepjátékokat, egy fából készült, sokszor önállóan megépíthető babaház lehet a megfelelő ajándék számára.

Hogy a gyermek mivel játszik a legszívesebben, az hamar kiderül. „Ha megfigyelem a gyermekem játékát, könnyen rájövök, hogy milyen szükségletei vannak. Amennyiben ezeket respektálom, és a játékra mint fejlesztő tevékenységre, valamint kreatív alkotásra tekintek, akkor automatikusan jó minőségű termékekre fog esni a választásom” – mondja a bécsi pedagógus. Ha szeretnénk, hogy a gyermekünk is kövesse a példánkat, akkor nem célszerű egyszerűen eltiltani őt a műanyag figurákkal való játéktól, hanem – akárcsak a táplálkozással kapcsolatban – tudatos viselkedésünkkel kell példát mutatnunk neki a mindennapokban.

POPSI ÜGYEK – ÍME EGY KIS PELENKACSERE-ÚTMUTATÓ!

A fenntarthatóság jegyében készült játékoknak sok olyan tulajdonsága van, amivel számos tömegjáték nem rendelkezik: „A legtöbbnek lekerekített sarkai vannak, és kevés lenyelhető apró elemet tartalmaznak, ami miatt sok esetben biztonságosabbak az utóbbiaknál” – mondja Susanne Körner