Menü

Természetes gyógymódok megfázásra

Így lehetsz gyógyszer nélkül gyorsan újra egészséges!

Home » Életmód » Természetes gyógymódok megfázásra - 12.2016

A fogcsikorgató mínuszokkal tarkított hónapokban néhány kivételt leszámítva gyakorlatilag nincs az az ember, aki ne úszná meg a telet megfázás nélkül. Ha szeretné minél gyorsabban, ráadásul gyógyszerek nélkül kilábalni a betegségből, akkor szemezgessen ezek közül természetes gyógymódok közül.

Gyömbér

Reszeljen le egy kis kanálnyi gyömbért, majd azt nagyjából két deci forró vízzel forrázza le. Várjon annyit, hogy fogyasztható hőmérsékletűre hűljön, de próbálja meg minél melegebben meginni. Ám előtte mindenképp szűrje le! Ha nem bírja magában, akkor keverjen hozzá mézet és citromot, ezektől sokkal ízesebb és könnyebben fogyaszthatóbb lesz. Arról nem is beszélve, hogy a méz több olyan gyógyító anyagot tartalmaz, amely még szintén harcba száll a kórokozókkal szemben. A citromban található rengeteg C-vitamin pedig szintén nagy hasznára lesz. A gyömbér így, ebben a formájában nem csak izzasztó, de fertőtlenítő hatású is lesz, és alig pár nap alatt leforgása alatt újra egészséges lesz.

Mézes citrom

A mézes citrom gyömbér nélkül, önmagában is nagyon hatásos megoldás a megfázásra, náthára. Rengeteg vitamin van ebben a párosban, ráadásul nagy előnye, hogy akár munka közben, az irodában is elfogyasztható, nincs kellemetlen szaga sem készítéskor, sem később, ráadásul pikk-pakk készen van.

Fokhagyma

Egy evőkanál mézbe nyomjon vagy reszeljen bele egy fél gerezd fokhagymát – bár a bátrabbak magában is elrágcsálhatják -, és a lényeg, hogy frissen, gyorsan fogyassza is el. Nem a legkellemesebb ízű dolog – a szagáról nem is beszélve, amit még pár órával később is lehet majd önön érezni -, viszont rettentően hatásos módszer.

Vöröshagyma

A fokhagyma mellett a vöröshagyma tea is nagyon hatásos természetes gyógymód a megfázás ellen. Kitisztítja a hörgőket, enyhíti az arcüregekben fellépő dugulást is, de még a tüdőgyulladást is képes legyőzni. Préselje ki a nyers hagyma levét, és fogyassza narancslével, grépfrúttal, vagy akár magában is, ha nem zavar az intenzív íz.

természetes gyógymódok megfázásra

Torma

Reszeljen le tormát, és még frissen, úgy ahogy van, fogyassza is el. Bár nagyon csípős, már a reszelése során érezni fogja a hatását, ám hihetetlenül kitisztítja a hörgőket, enyhíti az arcüregekben a dugulást, könnyen megtisztítja a légutakat a váladékoktól, könnyebbé válik a légzés.

Illóolaj, forró fürdő

Ha minden lehetőséget ki akar próbálni, érdemes megpróbálni az illóolajos forró fürdőt is. Csepegtessen a forró vízzel teli kádba teafa-, borsmenta- vagy eukaliptuszolajat, de úgy, hogy a víz megengedésétől kezdve a fürdőszoba minden ajtaja és ablaka csukva legyen, hogy a pára bent maradjon. 15 cseppnél több nem szükséges, és ha allergiára hajlamos, fél óránál többet ne üljön a vízbe, mert viszkethet, kipirosodhat a bőre. Egy viszont biztos: a mentolos párától sokkal jobban fogja érezni magad.

Gőzölés kamillateával

A kamillatea fogyasztása sem rossz gondolat betegen, ám az inhalálás is egy nagyon hatásos és nem mellesleg természetes módszer náthásan. Egy nagy marék kamillát tegyen egy nagy edénybe, öntsön rá forró vizet, és gőzöljön, ameddig ki nem hűl a víz.

Gyógynövényekből gyógytea

Már több gyógyító itallehetőséget is felsoroltunk, ám külön említést érdemelnek azok a gyógynövények, amelyekből gyógytea készíthető. Ilyen például a leghatásosabbak közé sorolható zsálya, a lándzsás útifű, a fekete bodza és a zsurló is.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk