Menü

Természetes ápolás a bőr és haj számára

Az urak természete

Home » Szépség » Természetes ápolás a bőr és haj számára - 06.2017

A természetes termékek népszerűbbek, mint valaha.  És szemlátomást már a kozmetikai cégek is egyre inkább alapoznak a növények erejére. Gyógynövényekről szóló sorozatunk második fejezetének témája a férfi természetes test- és hajápolása.

Legyen szó formázózseléről, ránctalanító szérumról, aktív tusfürdőről, élénkítő hajtonikról vagy feszesítő szemápoló krémről, ezek a gyakran hallott kifejezések mindannyiunknak a kémiai laboratóriumok tuningkészítményeit juttatják eszünkbe. Csakhogy ezen szerek megfelelőit a dm natúr­ és biokozmetikai polcain is megtalálhatjuk. A „green beauty” virágkorát éli: csak a hazai dm üzletekben már több mint 290 különböző natúrkozmetikai termék közül választhatunk, melyek a fenntarthatóság jegyében készülnek és ökológiai összetevőket tartalmaznak.

„Természetesen a klasszikusok, mint a jó kis olívaolajos szappan vagy a körömvirág­ krém is megtalálhatók még a polcokon. Ám a zöld kozmetikai szerek palettája egyre csak bővül és hatásuk is felveszi a versenyt más termékekével” – mondja dr. Tamara Meissnitzer dermatológus.

Egyre kevésbé jellemző, hogy a vásárlók csupán a reklámokban elhangzott ígéretek alapján választanak szépségápolási terméket, ám egyre gyakrabban vetnek egy pillantást az összetevők listájára. Felmérések is alátámasztják a natúr­- és biokozmetikai termékek verhetetlen előnyeit: bizonyos összetevőik tudományosan igazoltan nagyon értékesek. Sok generáció óta használt növényi anyagok sebgyógyító hatása igazolódott be, illetve az is, hogy gyógynövényként támogatják a bőr és haj természetes regenerációs képességét.

Férfias ápoltság

Igaz, a férfiak bőre a nőkénél vastagabb, mégsem élvez teljes védettséget a káros hatásokkal szemben: „Ezért a natúr­- és biokozmetika férfi ápoló termékei is pontosan a férfibőr egyedi szükségleteire vannak kifejlesztve” – hangsúlyozza a bőrgyógyász. Az olyan növényi összetevők, mint az aloé vera, a levendula vagy a kamilla, közös nevezőre hozzák a bőr egyéni szükségleteit a natúrápolás erejével. Itt sem kell semmiről lemondanunk, ami fellépésünket még sugárzóbbá teheti, hiszen az arcápoló krémek, testápolók, tusfürdők, after shave-ek, borotválkozóhabok vagy ránctalanítók alapját képezik a zöld kozmetikai termékvonalnak is.

Sebastian Kneipp gyógyvízkutató

»Amire a fürdővízbe áztatott gyógynövények képesek, azt csak dicsérni tudom.«

Épp a bőrápolás vagy a ránctalanító hatás kapcsán merülhetnek fel bennünk kételyek azzal kapcsolatban, hogy vajon a természetes összetevők felvehetik­-e a versenyt a high-­tech kozmetikai ipar ütős érveivel. Meissnitzer magyarázza: „Magát az öregedési folyamatot igazából egy olyan szer sem tudja megállítani, amit külsőleg, a bőrfelületre viszünk fel.”

Hogy ki mennyire néz ki fiatalosnak, azt 90%-­ban gének, 10%­-ban pedig az életvitel határozza meg: azaz hogyan táplálkozunk, dohányzunk-­e, iszunk-­e alkoholt, s védjük-­e bőrünket a nap káros hatásai ellen. „Amit viszont megelőzésként tehetünk: hidratáljuk bőrünket. Ezáltal az rugalmasabbnak hat. És épp ezen a területen brillíroznak a natúrkozmetikai termékek természetes összetevői is.”

A finom különbség

Természetes alapanyagok gyűjtése testápoláshozA natúrkozmetikai szerek azonban mégis rendelkeznek olyan tulajdonságokkal, melyek megkülönböztetik őket más ápoló készítményektől. Egy jó példa erre a tusológél: a benne lévő habzó anyagokat, az úgynevezett tenzideket a natúrkozmetikában nem ásványi olajból nyerik ki, hanem kókuszolaj vagy cukor felhasználásával állítják elő.

Ennek előnye, hogy a cukortenzidek nem szárítják olyan mértékben a bőrt. És ezért van az, hogy ezek a tusolózselék nem habzanak úgy, mint hagyományos társaik. Hasonlóak vonatkoznak a natúrkozmetikai samponokra és natúrdeókra is, amik cinkoxid, zsálya, lime és citromfű összetevőiknek köszönhetően igazán hatásosak, és a bőrt kímélve semlegesítik az izzadságszagot. „Aki nem hajlamos a túlzott izzadásra, az ezekkel a deókkal is eléri a célját.” Mindenesetre az izzadást csak olyan anti­transpirant termékek képesek gátolni, melyek kétes hírű alumíniumsókat is tartalmaznak.

Tipp: A natúrkozmetika védi a környezetet. Nem tartalmaz paraffinolajokat vagy a kőolajkémia más nyersanyagait.

Természetes napvédők illataA natúrkozmetikai és a hagyományos napvédők között is lényeges különbségeket fedezhetünk fel: az előbbiek ásványi fényvédő szűrői tükör módjára verik vissza a napsugarakat. A dermatológus különösen a nagyon érzékeny bőrűek számára ajánlja az ásványi védőszűrőket, mert azok az eddigi ismereteink alapján a bőrfelületen maradnak.

„Azonban a natúrkozmetikában engedélyezett cink­oxid és titán­oxid ásványi filterekkel 20-as faktorszámúnál erősebb védelem nem érhető el. Extrém helyzetekben, például a hegyekben vagy a trópusokon ez általában már nem elegendő.” Ilyen helyen érdemes megfogadni: hordjon kalapot és viseljen megfelelő öltözéket, valamint lehetőleg maradjon árnyékban – vagy kivételesen használjon kémiai napkrémet.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

A természet szépítői

Ginko

A gingko biloba eredetileg kétlebenyű ezüstbarackot jelent. Szerencsehozónak tartják, de a férfiúi és női erőket is szimbolizálja. A gingkokivonat serkenti a vérkeringést és fokozza a szellemi teljesítményt. Mára a szépségipar szakértőit is meggyőzték pozitív tulajdonságai. A gingkót elsősorban testápolók hatóanyagaként alkalmazzák ránctalanító és bőrfeszesítő hatása miatt. Aki a bőrét gingkós készítményekkel ápolja, az védi azt a környezetből származó szabad gyökökkel szemben, és megelőzi ezzel a bőr idő előtti öregedését. A kozmetikában használt hatóanyagai gondoskodnak az élénk vérkeringésről és megújulásra ösztönzik a sejteket.

gingko biloba

Aloe vera

A több mint 300 különböző aloéfajtából különösen kettő rendelkezik bizonyított gyógyhatással, s ezeket már 6000 éve használják. Külsőleg alkalmazva az aloé vera elsősorban a bőr sérüléseinek és irritációinak regenerációját segíti elő, mely tulajdonságának köszönhetően „elsősegélynövény”-ként kis vágási sebeket, könnyű égési sérüléseket – mint a napégés – is kezelnek vele. Az arab sivatagi növény leveleiből kinyert zselés anyag ellátja a bőrt nedvességgel, amiért előszeretettel keverik a férfi ápolószer-széria hidratálókrémjeibe, valamint after shave-jeibe.Aloe vera növény

Rozmaring

Az illatos fűszernövénynek számos pozitív tulajdonsága van. A kozmetikumokban található éteri olajok különösen a vérkeringésre hatnak serkentőleg. Ezért lesz a rozmaringnak köszönhetően friss az arcbőrünk. Adjunk egyszerűen pár cseppnyit belőle a peelingekhez vagy az arcpakolásokhoz, majd finoman masszírozzuk be azokat. Ezenkívül a rozmaring hajápoló hatóanyagként is kiváló – főleg a hajhullás vagy a korpásodás kezelésére alkalmazzák. Megnyugtatja a száraz, irritált fejbőrt. Rozmaringlevelekből készített főzettel leöblíthetjük hajunkat a hajmosás után, de használhatjuk természetes arctonikként is.

Rozmaring fűszernövény

 

Levendula

A kék virágú gyógynövény igazi mindentudó. Fenséges illata van, megnyugtat és ellazít. Már az ókorban is alkalmazták a levendulát fürdőadalékként, gyulladáscsökkentő tulajdonságát pedig vágási és égési sérülések, valamint rovarcsípés kezelésében bizonyították. Ami a szépségápolást illeti, kivonata a problémás bőr és a gyakori borotválkozás okozta nemkívánatos pattanások kezelésében bizonyult hatásos szernek.

Levendula gyógynövény

 

Mirha

A mirha tulajdonképpen nem is növény, hanem a balzsamfák vagy -bokrok gumigyantája. A mirha már évszázadok óta a parfüm- és kozmetikai ipar egyik alapanyaga. Kínában a mirhát már régóta gyulladások és sebek gyógyítására használják, gyógyhatását az aktuális tudományos kísérletek is alátámasztották. A kozmetikai ipar a mirha bőrfeszesítő hatását aknázza ki, a fogápolásban pedig gyulladáscsökkentőként alkalmazzák. A száj- és toroknyálkahártya gyulladását csökkenthetjük, ha hígítatlan mirhatinktúrával átitatott gézlapot helyezünk az érintett területre.

Mirha

Mentés

Mentés

Mentés

Miről ismerheti fel az igazi natúrkozmetikumokat?

KERESSE A MINŐSÍTŐ JELÖLÉSEKET

A legegyszerűbb, ha a csomagoláson lévő, minőséget jelölő pecsétet keressük. Ám ez a besorolás sem egységes, többféle létezik – hasonló kritériumokkal. Minden minősített termék esetében abból indulhatunk ki, hogy a felhasznált alapanyagok a természetből származnak. Ez azt jelenti: az olajok, zsírok, waxok, valamint az illat- és színanyagok kevés kivétellel kizárólag növényi, ásványi és – korlátozottan – állati nyersanyagokból készültek. A paraffin, a szilikon, valamint a szintetikus illat- és színanyagok, az állatkísérletek és a radioaktív sugárzás használata tabu.

POLIETILÉN-MENTESSÉG

Ez érvényes a hormonhatású anyagokra is. Elvben ezek használata a megengedett mennyiségben ártalmatlan. Ám szakértők rámutattak, hogy ezek közül a termékek közül általában nemcsak egyet használunk, hanem többet is. Ezeket a kétes hírű anyagokat – mint az apró, polietilén műanyag részecskék vagy a szintetikus fényszűrők – száműzték a natúr- és biokozmetikából. Az éteri olajokkal azonban bánjunk óvatosan: a borsmenta, a citromfű, a fenyő és a tölgyfamoha esszenciái az arra érzékenyeknél allergiát válthatnak ki.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk