Menü

Zöldfülűek az asztal körül

Természetbarát család

Home » Szépség » Zöldfülűek az asztal körül - 06.2019

A gyerekek nem hajlandók karba tett kézzel végignézni, ahogy az idősebb generáció tönkreteszi a környezetet. Ők a károk ellensúlyozását tűzték ki célul maguk elé.

A legjobb nevelés a példamutatás. A dán családterapeuta, Jesper Juul legalábbis meg van győződve erről. A klímaés környezetvédelem terén a szülők eddig inkább rossz példával jártak elöl. Most fellázadtak a világ fiataljai, mint például a svéd kislány, Greta Thunberg is. Cselekvésre szólítják fel a felnőtteket, hogy meg tudják állítani a klímaváltozást. Sok helyen a demonstrációkra még az iskolából is ellógtak, hogy így hívják fel magukra a figyelmet. Így nevelik manapság a gyerekek a saját szüleiket.

Az egész család óvja a természetet

Aki ismeri és szereti a természetet, az ártani sem fog neki. Íme néhány közös családi programötlet: sétáljunk az erdőben, és hallgassuk a madarak csiripelését, állítsunk fel együtt egy rovarhotelt, szervezzünk vezetett gyógynövényes túrát, vagy ültessünk méhbarát virágokat. Mert aki felé már kiskorában közvetítenek bizonyos értékeket, azon ember számára felnőttként is teljesen magától értetődő lesz, hogy tekintettel kell lennie a természetre és az embertársaira.

Tippek a környezetbarát családi mindennapokhoz:

Mosás&tisztítás

Vizet spórolni tényleg határozottan egyszerű dolog: zuhanyozzunk fürdés helyett, a vécé lehúzásakor a takarékos öblítés gombot nyomjuk meg, fogmosás közben pedig zárjuk el a vizet. A legjobb módszer, ha ezeket beépítjük a mindennapos rutinjainkba, úgy kifejezetten hamar természetessé fognak válni.

Praktikus tippek az egész családnak:

 • A fürdőszobában nagyon sok mindennek műanyag a csomagolása. A műanyag fültisztító pálcikák forgalmazását az EU hamarosan betiltja. De a csomagoláson is spórolhatunk, ha szilárd sampont és szappant vásárlunk.
 • Az ökopelenkák óvják a kisbaba bőrét és a környezetet is. Nem tartalmaznak natúrlatexet és semmilyen felesleges nyersanyagot.
 • A hagyományos mosószerekkel káros kémiai anyagok jutnak a lefolyóba. Ezek helyett a foszfátmentes termékekre érdemes áttérni, valamint kövessük pontosan a mosási útmutatót, hogy energiát és mosószert is tudjunk ezáltal spórolni.

CSALÁDI NYARALÁS: JÁTÉK, VIDÁMSÁG & IZGALOM

Evés&bevásárlás

Akinek személyes kapcsolata van az élelmiszerekkel, az automatikusan tudatosabban is fog bánni velük. Ez hogy sikerülhet? Úgy, hogy sok időt töltünk el a természetben, közösen fűszernövényeket gyűjtünk, gyümölcsöt szedünk, együtt zöldségládát rendelünk, tejet hozunk a bio udvarból, gyümölcssalátát készítünk, kenyeret sütünk. A piaci bevásárlásnál inspirálódjunk az emberek, az illatok és a színek által. Ezenkívül a gyerekek számára igazán különleges élmény az is, ha maguk ültethetik el a zöldségeket, és saját kezűleg szedhetik le az érett termést. Ez lehet a balkonon nevelt koktélparadicsom is, vagy akár egy cserépnyi zsázsa.

Praktikus tippek az egész családnak:

 • Ne csak a bio minőségre figyeljünk, hanem a regionalitásra is. Ezzel rengeteg üzemanyagot spórolhatunk meg.
 • Minden esetben a magas minőségű húsés tejárukat fogyasszuk, és részesítsük előnyben a bio termékeket.
 • A hüvelyesek a húsokhoz hasonlóan rengeteg fehérjét tartalmaznak, és sok remek ételt készíthetünk belőlük, például egy színes csicseriborsó-zöldség egytálat.
 • Jóllehet a családi életben ritkán alakulnak terv szerint a dolgok, sokat segít, ha előrelátóan vásároljuk meg az élelmiszereket. Ezzel nemcsak stresszt spórolhatunk meg magunknak, hanem sokkal kevesebb dolog is kerül a szemetesbe. A maradékok kapcsán dugjuk össze a fejünket, hogy mit tudnánk kreatív módon főzni belőlük.
 • Az erősen cukrozott gyümölcslevek helyett részesítsük előnyben a csapvizet, vagy vásároljunk bio gazdálkodók által préselt almalevet. Ha ásványvíz, akkor az legyen hazai forrásból. Válasszunk többször felhasználható üvegpalackokat, esetleg újrahasznosítható PET palackokat. A legjobb természetesen, ha egyszerűen csak engedünk magunknak egy pohár csapvizet, amivel pénzt és nem utolsósorban a cipekedést is megspórolhatjuk magunknak.
 • Az elemózsiát, amit magunkkal viszünk – például tízóraira, túrázáshoz vagy a munkahelyre –, környezetbarát módon csomagoljuk be, tehát használjunk erre a célra inkább megújuló anyagokat, például bambuszt. A szendvicseket és a gyümölcsöt csomagoljuk alufólia helyett méhviaszos élelmiszer-csomagolókba. Műanyag palackok helyett inkább az újrahasznosítható ivópalackokba töltsük az innivalót.

ÍGY BIZTOSAN JÓL SIKERÜLNEK A CSALÁDI FOTÓK

Öltözködés&shoppingolás

Korábban menő volt az iskolában márkás ruhákban mutatkozni. Manapság már vagány dolog az is, ha saját kezűleg készített és saját magunk által kötött ruhadarabokat öltünk magunkra. Az upcycling ruhaneműk és a bolhapiacon talált kincsek is több stílusról tanúskodnak, mint az új és drága divatdarabok, melyek sokszor egy szezon után a kukában landolnak. Ezzel nemcsak a környezetünket óvjuk, hanem van egy másik, csodás mellékhatása is: a gyerekek kiélhetik a kreativitásukat és a ruháikat részben maguk készíthetik el. Ha anyától és apától azt látják, hogy nem kell őrült módon követni a divatot, és hogy az „új” nem feltétlenül szinonimája a vagánynak, akkor a gyerekek már kezdettől fogva a magukévá teszik e hozzáállást.

Praktikus tippek az egész családnak:

 • A tönkrement ruhadarabokat javítsuk vagy javíttassuk meg, a gyerekharisnyákat stoppoljuk meg, apa farmerét pedig vigyük el együtt a varrónőhöz.
 • A szabadidőnket ne azzal töltsük, hogy a bevásárlóközpontban szórjuk a pénzünket, hanem inkább vegyünk részt egy bolhapiacos kincsvadászaton. A régi tárgyak között való kutakodást nemcsak anya és apa fogják élvezni, hanem egész biztosan a kicsik is.
 • Legyünk kreatívak: ha az olívazöld pulcsit vagy esetleg a bordó ruhát már nem találjuk elég izgalmasnak, akkor feldobhatjuk azt saját kezűleg felvarrt „foltokkal”, filcvirágokkal vagy masnikkal.
 • Ha új cipőt, kiegészítőt vagy ruhát vásárlunk, akkor mindig ügyeljünk arra, hogy jó minőségű terméket és tartós anyagokat válasszunk lehetőleg fair munkakörülményeket biztosító gyártótól.
 • A gardróbban lehetőleg kevés műanyag, például poliészter legyen. Inkább válaszszunk minőségi ruhadarabokat regionális forrásból, és természetes anyagokat, mint a len vagy a bio pamut.

Játék&olvasás

A számítógépek és az okostelefonok ma már egy családból se hiányozhatnak. Ez viszont korántsem jelenti azt, hogy állandóan a legújabb termékeket kellene megvásárolnunk, mivel ezen eszközök előállítása rengeteg erőforrást felemészt. A dolgozók pedig sokszor igen mostoha körülmények között végzik a munkájukat. A számítógép, a mobiltelefon és a hozzájuk hasonló eszközök a használatuk során is rengeteg energiát pazarolnak el. Így például az internetezéshez is rengeteg áram szükséges, hogy a számítógép közben hűteni tudja a gépházát. Ezekről a témákról beszélgetnünk kellene a családon belül is, s felállíthatunk bizonyos szabályokat a számítógép és az okostelefon használatáról.

Praktikus tippek az egész családnak:

 • Nincs minden családtagnak szüksége saját számítógépre. És ha vásárolunk egyet, otthonra általában megteszi egy használt darab is.
 • Az eszközöket tartsuk rendszeresen karban, és ha meghibásodnak, javíttassuk meg őket ahelyett, hogy mindig újat vennénk.
 • Ugyanaz érvényes a világhálón való szörfözésre is, mint a tévénézésre, azaz az a legjobb, ha a tartalom tekintetében is, valamint időben is korlátozzuk a használatát. Egyrészről azért, hogy ne pazaroljuk az időnket. Másrészről pedig azért, hogy energiát tudjunk spórolni – mert minden kis klikk erőforrást használ el.
 • Ha már szörfözünk, annak legyen valami haszna is: az ingyenes, Ecosia nevű böngészőt gyorsan telepíthetjük, a cég pedig a nyereségéből fák ültetését finanszírozza.
 • Az áramfaló készenléti üzemmód helyett inkább kapcsoljunk ki minden elektronikai eszközt egy mozdulattal az elosztón lévő kapcsolóval.
 • Olvashatunk régimódi könyveket is. És ezeket se kell mindig újonnan megvenni, hanem szerezzük be azokat inkább bolhapiacokon, antikváriumokban vagy különböző online platformokon. Egészen más lesz az érzés is!

Utazás&valahova eljutás

Sok családnak – főleg vidéken – állandóan autóba kell ülnie ahhoz, ha valahova el akar jutni. Ennek ellenére gyakrabban hagyhatnánk a garázsban az autót, mint azt gondolnánk. Ezzel kímélnénk a környezetet és a pénztárcánkat is. A rövid utakat egész egyszerűen gyalog is megtehetjük. Így az iskolába bandukolásra tekinthetünk úgy is, mint egy kis fitnesztevékenységre. A hosszabb távokon, például a zeneiskolához vagy a tornaklubhoz való eljutás kapcsán a szülők össze is foghatnak, és felváltva elvihetik a másik gyerekét is. Vagy akár a kissé lassabb tömegközlekedési eszközre is felszállhatunk.

Praktikus tippek az egész családnak:

 • A biciklizést teljesen természetesen beépíthetjük a mindennapokba is: a bevásárláshoz, az iskolába vagy a munkahelyre jutáshoz. És természetesen a hétvégi kiránduláshoz is jó.
 • Használt kerékpárokat találunk ma már online, bicikliárusoknál és biciklibörzéken. Fontos azonban, hogy jó állapotban lévőt vásároljunk.
 • Ideális esetben a nyaralásnak sem kell mindig all-inclusive-nak lennie repülőúttal, animációval és az ételhegyek alatt roskadozó hotelbüfével. Ötletek a pénztárcaés környezetkímélőbb nyaraláshoz: szervezhetünk vonatos városlátogatást, autóval leutazhatunk a tengerhez, belföldön hegyek és tavak között pihenhetünk, vagy egy pár napot egy bio tanyán is eltölthetünk.
Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk