Menü

Várandós hetek

Hogyan kell helyesen számolni a heteket?

Home » Család » Baba-Mama » Várandós hetek - 09.2020

Várandós vagy? Gratulálunk, és egyben üdvözlünk a kismamák klubjában! Mostantól a terhesség körül fog forogni minden, egészen a varázslatos 40. hétig. De milyen javaslatokat és tilalmakat kell figyelembe venned a következő 9 hónapban?

Amint a terhesség beigazolódik, kiállítják a várandósgondozási könyvet, egy dokumentumot, amely állandó társad lesz.  Megmagyarázzuk, mi áll a számlálási módszernek a hátterében, és feltárjuk, mi lehet jó és mi nem az anyuka és babája számára a következő 40 hétben.

A TERHESSÉG HETEI: ÍGY SZÁMOLJÁK!

A terhesség heteinek számítása zavaros lehet. A terhesség első hete matematikailag az utolsó menstruáció első napján kezdődik. Természetesen ezen a ponton nincs terhesség, de a megtermékenyítés ebben a ciklusban történt, ezért ez a számlálás módszere.

A várandósgondozási könyvben az időtartamot mindig a már „befejezett” terhességi hetek és az ezen túlmutató egyes napok megadásával határozzák meg. A terhesség 20 + 0 hete azt jelenti, hogy a terhesség pontosan 20 hete áll fenn. A 20 + 1 azt jelenti, hogy a terhesség 20 hét + 1 napja áll fenn, és ezzel egyidejűleg a 21. terhességi hét is kezdetét veszi.

A TERHESSÉG FURCSA MELLÉKHATÁSAI

Az egyes napok számlálása tökéletes értelmet nyújt, és jobb tájékozódást kínál, mint egyszerűen a hetek számlálása – ami különösen fontos lehet a koraszülöttek számára. Végül is azt mondják, hogy minden nap, amelyet a baba az anyaméhben tölt, értékes és fontos a baba későbbi egészsége szempontjából.

  1. ÉS 12. HÉT KÖZÖTT: PIHENJ SOKAT, ÉS KONCENTRÁLJ A KÖNNYŰ SPORTOKRA

Rögtön az első időkben különös gondot kell fordítanod magadra, mert a tested már most is sokat tesz. Ezért sok nő nagyon gyorsan elfáradt és kimerültnek érzi magát, különösen a terhesség kezdetén.

A különös sérülési kockázattal járó sportoknak, mint például a lovaglás, a búvárkodás vagy a síelés, már tabunak kell tekintenünk. Ideális esetben még a versenysportolóknak is tisztázniuk kell intenzív edzéstervüket kezelő nőgyógyászukkal.

A várandósság alatt ideális a könnyű edzés, amely nem okoz nehéz légzést. Különösen alkalmas a jóga, az aqua fitnesz, a kerékpározás és a gyaloglás. De semmi sem szól a kocogás ellen – mindaddig, amíg tapasztalt futó vagy, és jól érzed magad.

 

AZ 18. HETÉTŐL KEZDVE: ÉLVEZD A MASSZÁZSOKAT ÉS FELEJTSD EL A MAGASSARKÚ CIPŐT

Ilyenkor a terhesség már jól látható. Sok nő szenved vízvisszatartás, hátfájás és feledékenység miatt. A láb- és nyakmasszázs most különösen jól esik. A striák megelőzése érdekében a pocakot rendszeresen be kell olajozni. Ez azért is jó, mert így meg tudod erősíteni a babával való köteléket.

Aki a 2. trimeszter elején jár és vádligörcsökkel küzd, cserélje le magassarkú cipőit lapos és kényelmes lábbelikre. Ezenkívül a hormonális változás puhává és rugalmassá teszi a térdszalagokat, és a magassarkú cipő könnyen túlfeszítheti vagy károsíthatja őket.

6 ŐSZINTE TANÁCS ÚJDONSÜLT ANYUKÁKNAK

A 25. HÉTTŐL: MÁR NE ALUDJ A HÁTADON

A 3. trimeszter kezdetével már nem szabad háton aludni. Egy angol tanulmány kimutatta, hogy azoknál a nőknél, akik a hátukon alszanak, nagyobb a kockázat a halvaszületésre. A nők számára a 3. trimeszter ideális alvási helyzete ezért az oldalsó helyzet, amelyet egyébként sok terhes nő automatikusan felvesz, mert ez a legkényelmesebb is egyben. Ezzel együtt a jobb oldalon fekvés állítólag kevésbé ajánlott, mivel ez gyomorégéshez vezethet.

A 28. HÉTTŐL: CSAK ORVOSI IGAZOLÁSSAL SZABAD REPÜLNI

A repülés önmagában biztonságos a baba számára, de a légitársaságok nem vállalják a kockázatot az utolsó heteiben járó terhes nők szállításánál – végül is senki sem akarja, hogy 15 km magasságban szülj. Általában ezért az az ajánlás, hogy a 28. héttől kezdve csak orvos jóváhagyásával szabad repülni, a 36. héttől pedig egyáltalán nem szabad felszállni a gépre.

A 37. HÉTTŐL KEZDVE: IGYÁL MÁLNALEVÉL TEÁT ÉS MASSZÍROZD MEG A GÁTAD

A málnalevél teát sok bába javasolja, hogy megkönnyítse és lerövidítse a szülést. A tea állítólag ellazítja a méhet, a medencét és a méhnyakat. Mivel állítólag a vajúdást is elősegíti, nem szabad inni a terhesség 34. hete előtt. Adagolás: 1 csésze naponta 1-2 teáskanál málnalevéllel.

A gát masszázs arról szól, hogy a gátat felkészítik a szülés erőfeszítéseire, és megakadályozzák annak felszakadását. A napi masszázs biztosítja, hogy a gát lágyabbá váljon, és megszokja a szüléskori nyújtás érzését. A gyengéd olajok, például a mandula- és jojobaolaj, alkalmasak a masszázsra, de speciális gátolajok is rendelkezésre állnak.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk