Active Beauty
A terhesség furcsa mellékhatásai

Teljesen normálisak, csak kevesen tudják

A terhesség furcsa mellékhatásai

A terhesség csodálatos dolog, a nők ragyognak tőle és a fellegek felett járnak. Oké, vannak kellemetlen velejárói is, de azokat valahogy senki sem szereti hangsúlyozni. Azonban hogy Ön kellőképpen felkészülhessen minden helyzetre, ismerje meg, milyen furcsaságokat észlelhet a várandóssága alatt – amelyek amúgy teljesen normálisak.

Feledékenység

Egy várandós nőnek rengeteg gondolat kavarog a fejében. Milyen legyen a gyerekszoba színe és a dekorációja? Melyik cumisüveget válasszuk? Hogy fogjuk túlélni a szülési fájdalmakat? Mi lesz, ha a kisbaba egész éjszaka nem fog aludni? És a többi, és a többi… Ha a gondolataink jelentős részét ilyen és ehhez hasonló kérdések töltik ki, nem csoda, ha sok más dologról elfelejtkezünk. Bizony a terhességi feledékenység létező dolog!

Horkolás

Gyakori probléma, hogy a terhes nők horkolnak – pedig korábban sosem tapasztaltak ilyesmit. Az alvás közben kiadott kellemetlen hangokat pedig tényleg a várandósság okozza! A kismamák légútjai ugyanis szűkebbé válnak, amelyre a magyarázat, hogy a has növekedésével és a súlygyarapodással megnő a tüdőre és a légcsőre gyakorolt nyomás.

Reggeli rosszullét

Aki kitalálta a “reggeli rosszullét” megnevezést, valószínűleg még sohasem volt terhes. A reggeli rosszullét ugyanis nem csak reggel jelentkezhet, és akár az egész napunkat is végigkísérheti – ezzel megkeserítve a terhesség első trimeszterét. A jó hír, hogy a második trimeszterre megszűnik a probléma.

Mellfájás

A menstruációt megelőző napokból ismerős lehet a mellfájás, ám a terhesség alatt tapasztalt fájdalom jóval erősebb lehet. A mell ráadásul különösen érzékennyé válik, főleg a mellbimbók. Sok terhes nőnél az érzékenység olyan nagy mértékű, hogy a ruhával vagy a melltartóval való érintkezés is fájdalmas lehet.

Növekvő lábméret

A terhesség utolsó hónapjaiban mindent a vizesedésre fogunk – így azt is, hogy amiatt nem férünk bele a kedvenc cipőinkbe. Ám hogy lehet, hogy szülés után még mindig kicsi ránk az összes lábbelink? Úgy, hogy a terhesség alatt a lábméret valóban tud nőni! Testünkben az inak és az izmok lazábbá válnak a terhesség alatt, plusz az extra súly, amit cipelünk szintén hozzájárul ahhoz, hogy szélesebbé és nagyobbá váljon a lábunk.

Köldökkérdések

A várandósság alatt a köldökünk rengeteg furcsa dolgot produkálhat. Van, akinél lapossá válik, van akinél kidomborodik, viszketés és fájdalom is jelentkezhet, de még elszíneződés is. Legutóbbiról hallani talán a legkevesebbet, mert sokan szégyellnivaló dolognak tartják. Pedig az elszíneződést nem a nem megfelelő tisztálkodási szokások okozzák, hanem a hormonális változások. Aggodalomra tehát semmi ok, szülés után szépen el fog majd halványodni.

Mentés

Mentés