Menü

Só a bőrömön

Tengeri ápolás otthon is

Home » Szépség » Szépségápolás » Só a bőrömön - 08.2019

A tengervíz egészségessé és széppé tesz, valamint ellazít. Az óceán erejét viszont nemcsak a nyaralás alatt, hanem akár a mindennapokban, otthon is élvezhetjük.

Aki egyszer már nyaralt a tengernél, ismeri a jelenséget: már néhány nap után simábbnak érezzük a bőrünket, a hajunk dúsabbnak hat, a hangunk tisztábbá válik, és a szem alatti karikáink is elhalványodnak. Puszta véletlen lenne? Ha Kleopátra még élne, akkor az ilyen kétségek hallatán egész biztosan felhúzná azt a híres orrát. Tudniillik a fáraónő a fürdőjéhez a Holt-tengerből külön hozatott sót magának – mivel az már akkoriban is a fiatalság forrásának számított. Az ókori rómaiak és görögök is használták a mediterrán sót gyulladások, sebek és bőrbetegségek kezelésére – valamint szépségápolási célokra is. Aphrodité, a gyönyörű istennő állítólag a tengerből emelkedett ki. Hippokratész, az ókoriak leghíresebb orvosa pedig sós vízzel gyógyította a sebeket. Később, a 18. században jöttek divatba a tengeri fürdők. Már akkor meg voltak győződve az orvosok arról, hogy a tengerben való tartózkodás határozottan jót tesz az egészségnek.

A mai doktorok is hasonlóan vélekednek erről. Manapság sok bőrbetegséget tengervizes fürdővel kezelnek, a sóoldatos inhaláció pedig nátha esetén lehet segítségünkre. De a krónikus légúti megbetegedésekben vagy allergiában szenvedő pácienseket is előszeretettel küldik tengerkúrára, ahol a levegő különösen tisztának számít. A pollen és a szmog koncentrációja a tengerpartokon sokkal alacsonyabb, mint a szárazföld belsejében fekvő területeken, ezenkívül a hullámok úgynevezett aeroszolokat – jód- és sórészecskéket – juttatnak a légutakba. Ezek oldják a nyákot, hatásuk pedig felér egy hosszú időn át végzett inhalációval. Ezért az asztmában vagy szénanáthában szenvedőkkel is csodát tesz, a hatása pedig gyakran még hónapokkal később is érezhető.

HAJÁPOLÁSI MÍTOSZOK: IGAZAK VAGY SEM?

Tenger, az egészség forrása

Ám a sós víz még ennél is többre képes. A Thalasso-kúra során a tenger erejét számtalan panasz enyhítésére használják. Az átfogó terápia hidromasszázsból – melynek hatását a tengeri növények hatóanyagaival fokozzák –, üledékes iszappakolásokból és a medencében végzett gyakorlatsorokból áll. Ehhez jönnek még a hideg és meleg tengervizes váltófürdők, az inhalációk és az algakezelések. A Thalassót nemcsak légúti problémák kezelésére használják, hanem bőrbetegségek és olyan mozgásszervi megbetegedések gyógyítására is, mint a reuma vagy az ízületi porckopás. Ráadásul keringési problémák és anyagcserezavarok esetén is gyógyító hatású lehet ez az eljárás. Ezenfelül még azt is állítják róla, hogy eltünteti a narancsbőrt, és a kiégési szindrómában szenvedők állapotán is javít. Ez utóbbit mindenesetre azzal is meg lehet előzni, ha rendszeresen elutazunk a tengerhez – már a hullámok zúgása is lazító hatással bír. Mint a többi természeti hang, ez is nyugtatóan hat a stresszes emberekre, ugyanakkor az összpontosítási képességet is javítja. Így a nyaralás alatti szép élményeket még intenzívebben élhetjük át.

Edzés a strandon

Aki nemcsak a hullámok lágy dallamát hallgatva üldögél a tengerparton, hanem nagy sétákat is tesz ott, az ezzel még az állóképességét is fejleszti anélkül, hogy különösebben meg kellene erőltetnie magát. Ezt prof. dr. Carsten Stick is megállapította a Sylt nevű üdülőszigeten végzett kísérlete eredményeként. A nyaralókat felültette az üdülésük kezdetekor és annak végén is egy kerékpáros ergométerre. A következőket tapasztalta: annak ellenére, hogy egyikük sem sportolt az ott-tartózkodásuk ideje alatt, a tesztalanyok állóképessége a háromhetes tengerparti nyaralásuk után mérhetően jobb volt, mint az első méréskor. Arra a kérdésre, hogy mégis mit csináltak az üdülés alatt máshogy, mint otthon, a legtöbben azt válaszolták: tulajdonképpen semmit, de sokat sétálgattak a parton. Azonban, ami nekik nem tűnt fel: a puha homokban és széllel szemben sétálva pont annyi oxigént használtak fel, mint egy futó a városi futóterepen – anélkül, hogy ezt bármilyen szinten megerőltetőnek érezték volna.  Az esti fáradtságukat a „jó tengerparti levegő” számlájára írták. Pedig valójában aznap edzettek is.

A sós víz megszépít

Nemcsak a széllel és a homokkal, hanem a víz ellenállásával és a hullámokkal is harcolnunk kell, ha nemcsak a vízparton, hanem a vízben is tartózkodunk. A mókázás a sós habokban sokkal több izmot épít, mintha ugyanazt a szárazföldön végeznénk, mivel a víz sótartalmának felhajtóereje jobban leveszi a terhet az ízületekről és a csontokról, mint a tó vagy a medence vize. A hullámzás masszírozza a testet, ami serkenti a vérkeringést és feszesíti a kötőszövetet. Ráadásul a sós víz leoldja a bőrről az elhalt pikkelyeket is, és ezáltal szebbé teszi azt. A haj is örül neki, ha fürödhet egyet a tengerben, mivel az ásványi anyagokat tartalmazó tengervíz ápolja azt. Ha viszont elpárolog róla a víz, a visszamaradt só kiszárítja a fejbőrt. Ezért érdemes fürdés után édesvízzel átöblíteni.

A nyaralásból hazaérve is tovább élvezhetjük a sós víz pozitív hatásait, például lebegőkabinokban, melyeket gyógyfürdőkben vagy day-spákban találhatunk. A magas sótartalmú vízzel megtöltött medencékben szinte súlytalanul lebegünk a vízen, és rövid időn belül úgy érezhetjük, hogy megszabadultunk az élet terheitől. Miközben relaxálunk, az izmaink ellazulnak, az immunrendszerünk pedig erősödik.

9 PRAKTIKA A FESZESEBB BŐRÉRT

Ellazulás nyaralás nélkül

Ugyancsak kedveltek a „tengerisó-barlangok”. Ezen pihenőhelyiségek falait só borítja, és az egyedülálló tengeri mikroklímát élvezhetjük bennük. Sokszor lágy hangok és a szemet nyugtató színek is fokozzák a lazító hatást, miközben utcai ruhában – viszont cipő nélkül –, kényelmes ágyakon háromnegyed órán keresztül kényeztethetjük a bőrünket és a légútjainkat. Az effajta relaxációs lehetőségek semmiképpen sem összekeverendők az orvosi kezelésekkel, például a balneo-fototerápiával, amely során a magas sókoncentrációjú fürdők és fototerápiás kezelé sek kombinációjával szimulálják a Holt-tenger partján való tartózkodást. Ezt a koncepciót pikkelysömör és neurodermitisz kezelésére használják.

A tengeri só azonban nem csak egészséges: szépítő hatással is bír. Bőrradírok, tusfürdők vagy fürdősók formájában támogatja a bőr regenerációját, valamint simává és üdévé varázsolja a bőrt. Aki saját kezűleg készítené el a tengeri sós peelingjét, annak ajánlatos holt-tengeri sót használnia erre a célra, amiből négy részt kell összekeverni egy rész olívaolajjal. Ezt a masszát körkörös mozdulatokkal finoman bemasszírozzuk a bőrünkbe, és néhány perc után langyos vízzel leöblítjük. Ha ezt követően még egy kevés sót is szórunk a fürdővizünkbe, és egy a tenger hangjaiból készült összeállítást teszünk be aláfestő zenének, csukott szemmel relaxálva egészen új módon találkozhatunk egy nosztalgikus jelenséggel. Mivel már néhány nap után simábbnak érezzük a bőrünket, a hajunk dúsabbnak hat, a hangunk tisztábbá válik, és a szem alatti karikáink is halványodnak. És ehhez a hétköznapi kis csodához még a tengerhez sem kellett elutaznunk…

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk