Menü

Fontos téli vitaminok gyerekeknek

Téli vitamin tuning piciknek

Home » Család » Gyereksarok » Fontos téli vitaminok gyerekeknek - 12.2016

A gyermekek fejlődéséhez egész évben elengedhetetlen a megfelelő vitaminbevitel, ám a téli vitaminok különösen fontosak. Ha szeretnénk, hogy gyermekünk megfázás és influenza nélkül ússza meg az év leghidegebb hónapjait, akkor ezek a téli vitaminok mindenképp kellő mennyiségben jussanak be a szervezetébe – ez pedig nekünk, szülőknek a feladatunk.

Vannak vitaminok, amelyeket korhoz kötötten ajánlott, sőt mondhatni kötelező szedni, és vannak, amelyek szedésére az évszakhoz mérten kell kiemelten odafigyelnünk. Először a legfontosabb téli vitaminokat mutatjuk be, amelyeket ilyenkor mindenképp ajánlott gyermekeinkkel szedetni.

C-vitamin

Bár egész évben nagyon fontos a megfelelő C-vitamin bevitel, influenzás, náthás, beteges időszakban különösen fontos, hogy gyermekeink szervezetébe minél több C-vitamin jusson. Sőt, már előtte is! A C-vitamin ugyanis erősíti az immunrendszert, megvéd a betegségektől és még több energiával látja el a legkisebbeket is. Tudtad például, hogy az 1-3 éves kor közötti gyermekek napi C-vitamin szükséglete például 30 miligramm!? Nem véletlenül ez a téli vitaminok egyik legfontosabbika!

D-vitamin

Már egy újszülöttnek is 8,5 mikrogramm D-vitaminra, míg egy 3 évesnek 7 mikrogramm D-vitaminra van szüksége. Nagyon fontos, hiszen a D-vitaminnak a kalcium felszívódásában kulcsszerepe van, ráadásul ha nem szedetjük kellő mennyiségben gyermekeinkkel, akkor gyenge, hajlékony csontozathoz, vagyis angolkórhoz vezet.

Ezek mellett még 3 vitamin és ásványi anyag van, amelyek szedése ahogy egész évben, úgy télen is nagyon fontos. Vegyük sorba most ezeket is!

A-vitamin

Egy gyermek számára az A-vitamin az egyik legalapvetőbb vitamin, a bőr és a szem egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen. A retinolként is ismert vitamint a narancssárga színű zöldségekkel és gyümölcsökkel (narancs, sárgarépa, grapfruit), valamint tej, tojás és máj fogyasztásával tudjuk természetes módon a legnagyobb mennyiségben bejuttatni a szervezetbe.

Vas

Mivel a vas az oxigént szállító hemoglobin legfontosabb alkotórésze, így ha nem szedetjük gyermekünkkel, akkor vérszegénység lép fel. Naponta 6,9 miligramm vas ajánlott például a 1-3 éves kor közötti gyermekek számára. Figyeljünk arra, hogy vannak olyan tényezők, amelyek befolyásolják a vas felszívódását és beépülését a szervezetbe. A vasban gazdag növényi élelmiszerekből (mint például a mák, a pisztácia, a kesudió, a brokkoli, az aszalt sárgabarack, a szárazbab, a spenót vagy a sóska) csak 5% vas szívódik fel, míg az állatú eredetű élelmiszerekből (vörös húsok, máj, tojássárgája) akár 15% is. Ha tudunk, ezekből adjunk minél többet gyermekeinknek.

Kalcium

Ha azt szeretnénk, hogy gyermekeinknek erős és egészséges csontjai, valamint fogai legyenek, akkor a kalcium bevitele elengedhetetlen – napi szinten. Emellett az izom-, szív- és idegműködésben, valamint a véralvadásban is központi szerepet játszik. 1-3 éves kor között már 350 miligramm a napi kalcium szükséglete egy kis ember szervezetének.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk