Active Beauty
Tavaszi bőrápolási program

Bőrfeszesítés, narancsbőrmasszázs, lábápolás. Májusban igen sok a tennivaló.

Tavaszi bőrápolási program

Eljött a bőrápolási idő, hiszen a ruhák lengébbek és szűkebbek lettek. A hőmérséklet emelkedésével együtt pedig egyre többet mutatnak belőlünk – de mi ennek nem feltétlenül örülünk annyira. Talán mert bőrünk épp nem olyan feszes, vagy akár még repedezett is. Esetleg még narancsbőrös is lehet. Előfordulhat az is, hogy nem olyan friss és tiszta, mint ahogy mi azt szeretnénk. A körmeink is láttak már szebb időket, pedig a kegyelmi időnk lassan lejár. Ha nem érezzük jól magunkat a bőrünkben, legfőbb ideje, hogy tegyünk valamit az ügy érdekében.

Egy kis vigasz: nem vagyunk egyedül ezekkel a problémákkal. A nők 80%-a küzd a narancsbőrrel, kisebb-nagyobb csíkok tarkítják testüket. De ezeket az egyenetlen területeket sima felületekké tudjuk varázsolni. Sajnos a narancsbőrt nem lehet egyszerűen krémezéssel eltüntetni. De a bőrfeszesítő testápolók és anticellulitisz-krémek segíthetnek legalább optikailag kivasalni a bőrt. Nagyon hatékony a behúzódások ellen a kefével vagy kézzel végzett masszázs. És itt ismét meg kell említenünk: a sport és az egészséges táplálkozás fix alkotóelemei a tavaszi programunknak. Ezek nélkül krémezhetünk és masszírozhatunk, amennyit csak akarunk. Hosszú távon nem érjük el célunkat, ha nem mozgunk és nem figyelünk oda az egészséges táplálkozásunkra.

Kíméletlen zsírsejtek

Kötőszövetünk fő jellemzője a rugalmasság. A kollagénből és elasztikus rostokból álló támasztékai nagyon nyúlékonyak. Fiatal éveinkben ezek még erős kötegekké egyesült sűrű szöveteket alkotnak. Ekkor még az a bőr köszön vissza ránk a tükörből, amelyet mi szeretnénk látni. A harmincadik életévünk táján kezd el ez a szerkezet meglazulni, a rostok meggyengülni, és ez rugalmasságvesztéshez vezet bizonyos kényes területeken, mint a comb, a fenék vagy éppen a has. A stressz, a dohányzás, a túl sok alkohol és a túl kevés alvás is ellenünk dolgoznak. Érdekes módon a túlzásba vitt napozás következménye is lehet, hogy bőrünk veszít rugalmasságából. Elsősorban az UVA-sugarak képesek a kollagénrostokig lehatolni és azokat károsítani.

A terhesség során a bőr jelentősen megnyúlik, ezért is fontos, hogy törekedjünk a kötőszövet rugalmasságának megőrzésére. A bőr megnyúlását a zsírszövetek kíméletlenül kihasználják és belefúrják magukat a hézagokba. Amikor ott megtalálták a helyüket, át tudják nyomni magukat a bőrön, sőt a vérkeringést és a nyirokkeringést is akadályozhatják. Ennek látható nyomai is vannak, mert behúzódások keletkeznek a bőr felületén mindenféle méretben.

Hogyan tegyük feszesebbé bőrünket?

 

Sima felületek

A koffein, Q10 és hialuronsav kívülről segít bőrünk feszesítésében.Csupán krémekkel nehéz a bőrt feszesebbé tenni. Ennek az az oka, hogy a kellő hatás elérése érdekében egészen mélyre, a zsírsejtekig kell lehatolni. Erre sajnos a krémek nem képesek. Ennek ellenére ezekkel is elérhetünk kisebb sikereket. Az új high-tech termékek, melyek koffeint, zöld teát, Q10-koenzimet vagy szójából, illetve vörösheréből kivont fitohormonokat tartalmaznak, kisimítják, feszessé teszik és erősítik legalább a felső bőrréteget. Ezenkívül a kollagén-anyagcserét is serkentik.

Így lesz rendszeres használatuktól a bőr valóban simább és feszesebb. A koffeintartalmú termékekkel legjobb reggel vagy sportolás előtt bekenni magunkat. Olyankor a bőr anyagcseréje magas fordulatszámon pörög és ezáltal ezek a termékek is sokkal hatásosabbak.

A szép és egészséges bőr másik kulcsa a folyadék. Ebből minél többet kap, annál simább lesz a felülete. A kritikus testrészek egy extra adag hidratálástól – például hialuronsav vagy aloé vera formájában – rögtön sokkal feszesebbnek tűnnek. A krémekkel, olajokkal és hidratálókkal tehát félsikerünk lehet, emellett viszont érdemes még a jó keringésről és az élénk anyagcseréről is gondoskodnunk.

A legjobb eredményeket ezen a területen természetesen a testedzéssel tudjuk elérni, de a kézzel és kefével végzett különböző masszázsok is segíthetnek. A klasszikus kefemasszázs, a csipkedő masszázs vagy a nyirokmasszázs is élénkíti a vérkeringést és a nyirokkeringést. Ezenkívül ismert a masszázs azon pozitív hatása is, hogy segíti a káros anyagok és a salakanyagok távozását a szövetek közül. Saját magunk masszírozása a felső bőrrétegre hat és ott fejti ki leginkább feszesítő hatását…

Jó ellenálló képesség

A rendszeres kefemasszázs serkenti lábunk vérkeringését.A Kneipp-féle klasszikus kefemasszázs egy egyszerű és valóban hatékony módszer arra, hogy ápoljuk bőrünket és a szervezetünket is lendületbe hozzuk. Rendszeres alkalmazásával a narancsbőrt is minimalizálni tudjuk. A finom masszírozó mozdulatok által a pórusok is kinyílhatnak, ami a szervezet savtalanítását is elősegítheti. Ez a masszázsfajta élénkíti a keringést és a bőr szerkezetét is javítja. Finom meleg és csodálatosan puha érzést hagy maga után.

Ha a kefemasszázs után még egy váltózuhanyt is veszünk, az nemcsak a vérkeringésünket serkenti, hanem az immunrendszerünket is erősíti.

Klasszikus kefemasszázs

Semmi más nem szükséges hozzá, csak egy a bőrtípusunknak megfelelő masszázskefe. A sörteerősségben vannak különbségek. A klasszikus kefemasszázsra heti három alkalommal 5–10 percet kell szánni. Mindig reggel érdemes masszírozni. És mindig száraz bőrön. Hosszú, simító mozdulatokkal a szív irányába masszírozzunk. Kerüljük az oda-vissza súrolást, az csak a bőrt irritálja. És túl erősen sem szabad rányomni. Elég olyan intenzitással masszírozni, hogy a kezelés során a bőr csak enyhén pirosodjon ki. Tehát kezdjük a lábaknál és lassan haladjunk felfelé. A karok és a kezek zárják a sort.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

A lábak se maradjanak ki!

 

Ápolt lábak

Télen a legnagyobb igyekezetünk ellenére sem tudunk minden testrészünkről gondoskodni. Néha elhanyagoljuk azokat a testtájainkat, amiket úgysem lát senki. Például a lábainkat. Bőrkeményedés, kis hólyagocskák, száraz körmök és lepattogzott körömlakk – mielőtt szandálba bújtatnánk lábainkat, megérdemelnek egy teljes körű kényeztető ápolást. Vágjunk bele!

Tipp: Este krémezzük be a lábainkat, húzzunk rájuk pamutzoknit és irány az ágy.

Kellemes lábápolás

1. lépés: Először meleg lábfürdőt veszünk. A víz hőmérséklete ne haladja meg a 38 fokot, a lábakat pedig ne áztassuk tovább 10 percnél. Így a láb bőre tökéletesen felpuhul, ezáltal készen áll a következő lépésre. Olajos, sós fürdőadalékok már a lábfürdő során táplálhatják azt értékes anyagokkal.
2. lépés: Jöhet a peeling. Akinek kedve van hozzá, egy kis szorgalmi feladatként egy lábradírozást is beiktathat. A pikkelyeket így lehet a legkönnyebben lesúrolni. Ezután a lábakat alaposan megszárítjuk.
3. lépés: Most kezdődik az igazi munka. Habkő vagy bőrkeményedés-reszelő segítségével eltávolítjuk a télen a lábfejünkön kialakult bőrkeményedést. A lábak puhák és selymesek lesznek.
4. lépés: A radírozást követően a lábaknak extra adag hidratálóra van szükségük. Tápláló anyagokban gazdag hidratálókrémeket vagy ápoló olajokat vessünk be ilyenkor. A száraz, kirepedezett lábak nagyon hálásak az olyan anyagokért, mint az aloé vera vagy az urea.
5. lépés: Most következhetnek a körmök. A lábkörmöket a legkönnyebben egy körömcsipesszel tudjuk formára alakítani. Itt a legfontosabb, hogy a lábujj végének ívével párhuzamosan vágjuk le őket. Ezt követően egy körömreszelővel lekerekíthetjük azokat, a körömágybőrt pedig egy rózsafa pálca segítségével óvatosan visszatolhatjuk.
6. lépés: Most következik a festés. Ajánlatos először mindig egy színtelen alapozólakkot felvinni, hogy a köröm elszíneződését elkerüljük. Majd jöhet a kedvenc színű körömlakkunk. És kész is van!