Active Beauty
4 tanács tinikhez

Vegyük profin az akadályokat!

4 tanács tinikhez

Folyton csevegő fiunk leggyakrabban adott válaszai az ’igen’, a ’nem’ és a ’semmi’, bájos kislányunk pedig nem hajlandó többet velünk jönni a bevásárlásra. Biztosra vehetjük, hogy elkezdődött náluk a tinédzser korszak. Az előttünk álló legfontosabb feladat: túlélni a folytonos hullámzást és érzelmi elszakadást. Hoztunk pár tippet, amivel talán könnyebbé tehetjük szülő és tini dolgát egyaránt.

Húzzuk meg a határokat!

Ha teljes családról van szó, mindenképpen először párunkkal konzultáljunk a következő időszakra érvényes szabályokról. Arról, mennyit engedünk, mi az, ami elfogadható, és mi az, ami semmiképp. Ha büntetésre kerül a sor, azt is mindig vitassuk meg, hogy ne fordulhasson elő, hogy ravasz kiskamaszunk előtt nem értünk egyet a szigor mértékében, mert ezt pillanatok alatt fordíthatja ellenünk, további feszültséget okozva otthon. Ha a gyerek szerint nem igazságos a szankció mértéke, vagy valamilyen felállított szabály, beszéljük meg vele. Ha úgy érezzük, még belefér, haladjunk a kompromisszum felé, hogy érezze: figyelembe vesszük az ő véleményét is.

NE TEGYE POKOLLÁ A REGGELEINKET AZ ISKOLA!

Válogassuk meg a csatáinkat!

Amúgy is folyamatosan nézeteltérésekkel tarkított lesz az elkövetkező pár év, ne tegyük feleslegesen nehezebbé azzal, hogy tényleg mindenből problémát csinálunk – lesz elég magától is. Az olyan dolgok miatt álljunk csak bele a vitába, melyek valóban számítanak. Ha gyermekeink maguk vagy mások egészségét veszélyeztetik, ha rizikós helyzetbe keverednek, ha drasztikus változás áll be tanulmányaikban, vagy olyanra dologra készülnek, amelyről csak kellő érettséggel lehet átgondolt döntést hozni (például egy tetoválás). Egy rendetlen szoba vagy egy rózsaszín hajszínező nem a világ vége, így ne rugózzunk rajta túlságosan, mert az nagyban sértheti a jelenleg amúgy is kényes kapcsolatunkat.

Hívjuk át a barátokat!

Remek módja, hogy valamennyire megnyugodjunk, ha megismerjük kicsit azokat, akikkel nap, mint nap együtt van gyermekünk, és akik miatt már nem velünk szeretne moziba járni. Extra előny, hogy így ’lecsekkolhatjuk’ azt a bizonyos havert is, akiről mindig is úgy gondoltuk, rossz hatással van rá. Egy ilyen találkozás megmutatja kis tininknek, hogy érdeklődünk baráti köre iránt, nem utasítunk el senkit élből, és hajlandóak vagyunk nyitni új ismeretségei felé. Mindeközben abból, ahogy velünk szemben viselkednek, ő maga is tisztább képet kaphat a haverokról.

TESTVÉRRIADÓ! MOSTANTÓL MINDEN MÁSKÉPP LESZ

Beszéljük meg!

Amikor kiskamaszunk elkezd eljárni – legyen az mozi, koncert vagy csavargás a közeli parkban –, beszéljük vele a lehetséges helyzetekről, és arról, mit kell tennie, ha ezek bekövetkeznek. Mit csináljon például, ha rizikós vagy ismeretlen szituációba kerül. ’Brainstormingoljunk’ együtt, találjuk ki, mi lenne ilyenkor a legjobb megoldás, kérdezzük meg a véleményét is. Tegyük számára azt is világossá, melyek azok a pillanatok, amikor mindenféleképpen fel kell hívnia minket, akár késő, akár korán van.