Menü

4 tipp a szülés utáni depresszió ellen

Amivel segíthetünk magunkon

Home » Család » Baba-Mama » 4 tipp a szülés utáni depresszió ellen - 11.2018

A szülés utáni depresszió az újdonsült anyukák egyik leggyakrabban tapasztalt mentális problémája. Hozzávetőlegesen minden tizedik nő találkozik vele. A betegség a szülést követő első pár héttől a hatodik hónapig bármikor kialakulhat, és a komoly hangulatingadozások mellett gyakran jár a döntésképtelenség érzésével, a gondolkodási- és a babával való kötődés nehézségeinek megjelenésével.

A szülés utáni depresszió kezelésének és leküzdésének leghatékonyabb módja, ha kikérjük orvosunk tanácsát, és a vizsgálat után az általa összeállított kezelési tervet követjük. Az orvosi segítség mellett azonban van pár dolog, amiket mi magunk is kipróbálhatunk, hogy könnyebbé tegyük a mindennapokat.

A TEST VÁLTOZÁSA A TERHESSÉG ALATT-1. TRIMESZTER

Hagyjunk időt magunkra!

A szoptatások, pelenkázások és az otthoni tennivalók között sok új anya érezheti úgy, belefullad a feladatokba. Bár a babának szüksége van anyukájára, egy egészséges anyukára van szüksége, így ne érezzünk bűntudatot, ha napi 1-2 órára a nagyszülőkkel, az apukával vagy más, a feladatra alkalmas felnőttel hagyjuk. Jelöljünk ki mindennap egy kis privát pihenőidőt, amiben magunkkal foglalkozhatunk: menjünk el sétálni, ebédeljünk valahol, olvassunk könyvet, eddzünk egy kicsit, vagy nézzünk meg egy filmet. Ne féljünk segítséget kérni másoktól, hogy egy kicsit feltöltődhessünk.

Álljunk ellen a magánynak!

A napi teendők elménkben könnyen válnak ugyanolyanná, és sokszor érezhetjük úgy, szinte teljesen egybeolvadtak a hét napjai. Ez a monotonitás sokakban kelti az elzártság és a magány érzését, ami csak ront az amúgy is nehéz küzdelmen a depresszióval. Ne hagyjuk, hogy egyedül maradjunk. Vegyük fel a telefont, beszélgessünk, hívjunk át egy barátot, családtagot, ha nap közben magányosnak éreznénk magunkat. És ne feledkezzünk meg partnerünkről sem, próbáljunk találni egy időpontot, akár hetente vagy kéthetente, amikor pár órára kettesben lehetünk és beszélgethetünk.

Találjunk egy közösséget!

Rengeteget segíthet – nem csak a mindennapok hangulatán, hanem hosszútávú felépülésünkben is –, ha kommunikálni tudunk velünk egy cipőben járó emberekkel. Egy kanadai kutatás során is bebizonyították, hogy jelentősen csökkent a depresszió mértéke az olyan anyukák körében, akiknek hetente több alkalommal lehetőségük volt beszélgetni a betegségen már átesett nőkkel. Ne féljünk hát felvenni a kapcsolatot egy, a témával foglalkozó közösséggel. Ma már rengeteg helyről tájékozódhatunk a különféle támogató csoportokkal kapcsolatban, ha pedig még tartunk a személyes találkozásoktól, akár közösségi oldalakon is csatlakozhatunk hasonló helyzetben lévő anyukák beszélgetéseihez. A tapasztalat azt mutatja, hogy a hasonló élmények megosztása, illetve más anyukák szülés utáni depresszióval kapcsolatos, máshogyan megélt tapasztalatai hatalmas segítséget jelentenek a betegséggel való küzdelem során.

ÍGY NYERJÜK VISSZA ALAKUNKAT SZÜLÉS UTÁN!

Mozogjunk!

Általános tanács a depresszió különféle fajtáira, hogy végezzünk rendszeres testmozgást. A sportolás valóban segít, mivel megemeli pillanatnyi endorfin szintünket, így pedig kizökkent az egybeolvadó mindennapokból, és könnyedén jobb hangulatba kerülhetünk tőle. Ha szeretünk futni, gondolkodjunk el egy futáshoz fejlesztett babakocsin, ha kevésbé intenzíven kezdenénk bele, próbáljunk ki naponta 1-2 nagyobb sétát a babával.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk