Menü

Szemszárazság: 5 kérdés és 5 válasz

Matthias Wirtitsch szemorvos tippjei

Home » Életmód » Egészség » Szemszárazság: 5 kérdés és 5 válasz - 05.2017

Dr. Matthias Wirtitsch villachi szemész szakorvos tippeket ad nekünk, miként járjunk el, ha a szemszárazság tüneteitől szenvedünk.

Mikor érdemes foglalkozni a szem szárazságával, illetve mit jelezhet a tünet?

A szemszárazság (sicca szindróma) gyakori szembetegség. A becslések szerint a szemorvoshoz fordulók ötödénél fordul elő ez a probléma, és több nőt érint, mint férfit. A tipikus panaszokat az okozza, hogy a szemfelszín nem elég nedves. Ezek a tünetek a betegség súlyosságától függően sokfélék lehetnek; enyhe idegentest- és száraz­ságérzet, szemégés, kötőszöveti pirosság, fájdalom, nyomásérzés (felülről, illetve hátulról), reggelente összeragadt szemek vagy akár a szaruhártya károsodása. A szemszárazság krónikus megbetegedés, ami azt jelenti, hogy általában egy életen át – legalábbis időszakonként – kezelésre szorul.

Hogy alakul ki a betegség?

A szemszárazság esetében nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű könny vagy a könnyfilm összetételének arányai nem megfelelőek. Az is okozhat ilyen panaszokat, ha túl keveset pislogunk. Ezáltal a szemfelszínen nem megfelelő ütemben pótlódik a könnyfilm. Bizonyos betegségek, mint a funkciózavar vagy a pajzsmirigy betegségei is okozhatnak szemszárazságot, illetve gyógyszerek mellékhatásai között is szerepelhet ez a panasz, ám nagyon gyakran a kiváltó ok a különböző munkahelyi körülmények között keresendő: intenzív számítógépes munka, klimatizált, alacsony páratartalmú helyiségben való tartózkodás vagy akár környezeti hatások – magas ózonértékek – is szerepet játszhatnak.

Hogy kezelik a szemszárazságot?

A szemszárazság következményeként a szaruhártya tartósan károsodhat, ami a látást is korlátozhatja. Ezért érdemes a panaszok megjelenésekor egy szemorvossal konzultálni. Csak ritkán lehetséges a pontos okot megtalálni, s emiatt a száraz szem tünetegyüttesének kezelése áll az előtérben. Az alapos kivizsgálás és diagnózis után a szemorvos a legtöbbször műkönnyoldatot ír fel szemcsepp formájában rendszeres használatra. Azokat az érintetteket, akik csak alkalmankénti vagy enyhe tünetekről számolnak be, gyakran cseppfolyós könnypótló oldattal kezelik, míg a súlyosabb panaszokkal küzdőknél sűrű készítményeket alkalmaznak. Részesítsük előnyben a tartósítószer-mentes készítményeket, mivel – hosszabb távú használat esetén – a tartósítószer is okozhat szemszárazságot, illetve ronthat az állapotunkon.

A szemszárazságot bizonyos betegségek is kiválthatják?

Igen, bizonyos betegségek is felelősek lehetnek a sicca szindróma kialakulásáért. A cukorbetegség (diabetes mellitus) mellett kiváltó okok lehetnek a különböző reumatikus megbetegedések (Sjörgen-szindróma, lupus erythematodes, polyarthritis), a pajzsmirigyműködés zavarai vagy bizonyos bőrbetegségek (pl. a rosacea) is. Ezenkívül  szemszárazságot okozhatnak különböző gyógyszerek (pl. fogamzásgátló tabletták, altatók, nyugtatók, béta blokkolók, antidepresszánsok), bizonyos szemcseppek rendszeres használata, valamint a változókor és a terhesség alatti hormonális változások is.

Szakértői ajánlások a szemszárazság tüneteinek enyhítésére

Mi is sokat tehetünk azért, hogy a szemszárazság okozta panaszaink enyhüljenek.

  • Lehetőleg kerüljük a füstös helyeket, illetve a lehető legrövidebb ideig tartózkodjunk ilyen helyiségekben.
  • Klimatizált vagy erősen fűtött helyiségekben lennie kell párásító berendezésnek, valamint rendszeresen szellőztetni kell őket.
  • Órákon át tartó olvasás vagy koncentrált képernyő előtti munkavégzés közben 10 percenként nézzünk fel, és párszor tudatosan pislogjunk, hogy ezzel szemünket ismét megnedvesítsük.
  • A kontaktlencsét viselők válasszanak érzékeny szemekhez kifejlesztett lencséket és használjanak speciálisan nekik készült kontaktlencse-ápolószereket.
  • Erős irritáció vagy gyulladás esetén azonnal keressünk fel egy szemorvost.
  • Lehetőség szerint ritkán használjuk az autó klímaberendezését, és akkor se magunkra, hanem a padlóra irányítsuk a hideg levegőt.
  • Ügyeljünk a kellő mennyiségű folyadékfogyasztásra.
  • Ne feledkezzünk meg a rendszeres ápolásról, használjunk például szemszárazság elleni cseppeket, spray-ket.
Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk