Menü

Szelet a vitorlába

Több életöröm a tudománynak hála

Home » Életmód » Psziché » Szelet a vitorlába - 04.2019

Aki szeretné jobbnak érezni az életét, annak érdemes inkább az erősségeire koncentrálnia a vélt gyengeségei helyett.

A pszichológia fogalmáról általában a negatív dolgok jutnak az eszünkbe: veszteségek, problémák és mentális betegségek, röviden: minden olyan dolog, ami egy ember életében rossz, vagy amin változtatni kell. A pozitív pszichológia megfordítja ezt a szemléletet. Ez a lelki élet jó és erős oldalairól szól. Célja kevésbé a gyengeségek kiküszöbölése, sokkal inkább az erősségek trenírozása. „A hagyományos pszichológia tudósai 16 betegséget találtak, melyek közül csupán kettő számít gyógyíthatónak” – mondja a grazi coach és pszichológus, Michael Wohlkönig. A cél mindig az volt, hogy a lelki mínuszt a nulla szint közelébe hozzák fel. „A pozitív pszichológia viszont nemcsak a nullát célozza meg, hanem megpróbálja pluszba is lendíteni a páciens állapotát.”

Ugyanis ha valaki nem lelkibeteg vagy épp nem depressziós, az még korántsem jelenti azt, hogy automatikusan elégedett is. A gyakran érzett belső üresség kitölthető valami pozitív dologgal, hogy újra lendületet kapjunk. Olyan ez, akár a vitorlázás: ahhoz, hogy előbbre juthassunk, először meg kell javítani a tönkrement részeket. Ahhoz viszont, hogy célba érhessünk, szükség lesz szélre, ami belekap a vitorlákba. Ezek a saját erősségeink.

INTERJÚ A BOLDOGSÁG SZAKÉRTŐJÉVEL

A pozitív érzések túlsúlyba kerülése

Az, hogy a negatív érzelmeket tisztábban és élesebben éljük át, mint a szépeket, az evolúció egy logikus eredménye. Már a kőkorszakban is leselkedtek elődeinkre veszélyek, melyekre komoly esetben reagálni kellett. „Így lett az ember egy szorongó lény – magyarázza Wohlkönig. – Pedig a legtöbben egy nap leforgása alatt sokkal több pozitív dolgot élnek át, mint negatívat. A jó érzések ugyan gyakoribbak, mégis kevésbé élesen és tisztán éljük át őket.” A pozitív pszichológia ezeknek az érzéseknek az intenzívebbé tételén fáradozik. A 90-es évek végén az amerikai Martin Seligmann depressziókutató fejlesztette ki ezt a technikát. „A páciens ettől nem lesz tartósan boldog vagy vidám, és nem fog hatalmas mosollyal az arcán sétálgatni az utcán – tisztázza Wohlkönig. – A pozitív pszichológia nem boldogságtan, nem egy ezoterikus boldogságképlet.” A pszichológiának ez az ága azzal foglalkozik, hogy miként válhat jobbá az életünk. Alkalmazható a privát életben, mondjuk egy új életfázisban, valamint a munka világában, például egy cég belső szervezeti fejlődését elősegítendő.

A felfelé kígyózó pozitív spirál működésbe hozása

Aki az erősségeire koncentrál, annak az élete automatikusan jobbá válik. Vágyaink maguktól beteljesülnek, az örömteli élmények megsokszorozódnak, ami újabb energiát, lendületet és motivációt ad. „Azok, akik több pozitív érzelmet élnek át, elégedettebbek az életükkel, és lelkileg is erősebbé válnak” – mondja Wohlkönig. Könnyebben veszik az akadályokat, és hamarabb talpra állnak. „Azért is, mert sikerül egy dinamikus gondolkodásmódot elsajátítaniuk.” Ez azt jelenti: a statikus beállítottságúak meg vannak győződve arról, hogy már nem tudnak megváltozni, ezért meg sem próbálják fejleszteni magukat ebből a szempontból. Aki azonban dinamikusan gondolkodik, tudja, hogy némi megerőltetés és önfejlesztés árán sok mindent el tudna érni. Ez is a pozitív spirál része: egyre inkább készek leszünk teljesen új dolgokat tanulni, majd pedig tudatosan keressük azokat a megoldásokat, melyek által fejlődhetünk.

 

Drei junge Freunde die am Meer segeln.

A saját erősségek tudatosítása

A tudósok hat erényt neveztek meg: bölcsesség, bátorság, emberiesség, igazságosság, mértékletesség és kiválóság. Ezekhez a kutatók 24 olyan erősséget rendeltek hozzá, melyeket minden kultúrában nagyra tartanak, és melyek az egyén elégedettségét szolgálják. Egy példa: a bátor emberek általában hitelesek, talpraesettek, kitartók és lelkesek.

Az emberiesség erénye a kedvességből, a kötődés képességéből és a társas intelligenciából áll. Természetesen minden ember más erősségekkel van megáldva. De sokszor még ezekkel a már meglévő pozitív tulajdonságainkkal sem vagyunk teljesen tisztában. Coaching segítségével sikerülhet azokat az erősségeket előásni, melyekkel valóban rendelkezünk. „Már az is segít, ha egyszerűen csak megkérdezzük a barátainkat és a családunkat. Azokra a tulajdonságokra, melyeket megneveznek, érdemes a mindennapokban is építenünk. Ha sikerül, akkor automatikusan javul a közérzetünk és sikeresebbek leszünk – állítja Wohlkönig. – Így vagy úgy, de egész biztosan van értelme az erősségeinket még tovább erősítenünk, ahelyett, hogy állandóan a gyengeségeinken dolgoznánk.”

A SIKERES NŐK 4 KÖZÖS TULAJDONSÁGA

Pozitív érzések integrálása a mindennapokba

A pozitív érzések előtérbe helyezése a mindennapokban nagyon egyszerű gyakorlatokkal sikerülhet. Aki a pozitív érzéseket intenzívebben szeretné átélni, annak érdemes boldogságnaplót vezetnie. Ebbe minden második este nemcsak a napokban történt jó dolgokat kell felvezetni, hanem azt is, hogy nekünk milyen részünk volt ezekben. „Tudományosan is bizonyítottan közérzetjavító hatással bír egy ilyen napló vezetése” – mondja Wohlkönig.

Ugyancsak megér egy próbát: egy pozitív portfólió összeállítása. Ehhez szuveníreket, fotókat, belépőjegyeket és csupa olyan dolgot kell összegyűjteni, ami egy élvezetes és emlékezetes élményre emlékeztet minket. A kapcsolataink erősítése céljából érdemes a kommunikáció aktív-konstruktív formáját választani, és érdeklődő kérdéseket feltenni. Ha valakinek örömet szerzünk, időt szánunk rá vagy egy kis aprósággal kedveskedünk neki, az erősíti a közöttünk lévő köteléket. Az őszinte hála átélése és kimutatása ugyancsak rendkívül pozitív hatással lehet a közérzetünkre.

Minden kezdet nehéz. Sokszor könnyebb a gyengeségeink miatt bosszankodni, mint az erősségeinknek örülni. Ezért tanácsolja Wohlkönig, hogy ennek az életgyakorlatnak az elején figyeljük meg alaposan magunkat. Így észrevesszük azokat az apróságokat, melyek jól működnek. Ha összeadjuk ezeket, egyből sokkal jobbnak érezzük majd az életünket. És miközben a naplónkba felvezetjük a tónál látott gyönyörű naplementét vagy épp az ismeretlent, aki az utcán ránk mosolygott, életünk vitorláiba magától belekap a szél.

 

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk