Menü

A nagy szakállkisokos

És többé nem szúr

Home » Szépség » Szépségápolás » A nagy szakállkisokos - 06.2018

Fogadja meg tanácsainkat, és búcsút inthet a kínzóan viszkető bőrnek, illetve a szúró szakállszőröknek is.

Legyen szó hipszter teljes szakállról, bajuszról vagy háromnapos borostáról, a borotvapenge-gyártók felmérése szerint az európai férfiak 64%-a viselt már életében legalább egyszer szakállat. Nem is csoda, hiszen a kieli egyetem tanulmánya szerint a hölgyek a szakállas férfiakat „képzettebbnek, vonzóbbnak és megnyerőbbnek” tartják szakáll nélküli társaiknál.

AZ ÁPOLT FÉRFI

Türelemmel és ápolással

Aki úgy dönt, hogy szakállat növeszt, a hosszú, „szőrös” úton pár dolgot szem előtt kell, hogy tartson. „A szakáll ápolást igényel, ha elhanyagoljuk, problémák hosszú sorával találhatjuk szembe magunkat” – mondja dr. Nicolaus Sandor bőrgyógyász. Elsősorban a bőrnek kell hozzászoknia ahhoz, hogy valami nő rajta. És ehhez sokszor időre van szükség. A folyamat sok esetben a már-már kibírhatatlan viszketésen bukik el.

Azon múlik, hogy mi van alatta

A viszketésért természetesen nem maga a szakáll felelős, hanem az alatta lévő bőr, melynek ápolásáról sok esetben megfeledkeznek. Ha nedvességhiányban szenved, elkezd pikkelyesedni és kiszáradni. A hidratálókrém nehezen verekszi át magát a „bozóton”, de szerencsére van megoldás arra, hogy az alatta lévő bőr se érezze magát elhanyagolva. Különösen az erre a célra kifejlesztett szakállápoló balzsamok képesek ápolni és nedvességgel ellátni a bőrt. A jól bemasszírozott szakállápoló olajok puhává és selymessé teszik azt. Az erősen zsíros krémekkel csak csínján bánjunk, mert összeragadnak tőle a szőrszálak. És lássuk be, az bizony nem túl szép látvány.

APA ÉS FIA A NAGYVILÁGBAN

A vágás mellett a rendszeres tisztítás is a szakállápolás részét képezi. „De napi rendszerességgel nem szükséges az arcszőrzetet teljesen megmosni” – mondja dr. Sandor. Erre a célra a kímélő, hidratáló szakáll- vagy babasamponok használatát javasolja. Ezek azzal az extra pozitív tulajdonsággal rendelkeznek, hogy a szakállszőröket könnyebben formázhatóvá teszik.

A hajszárító forró levegőjét is jobb távol tartani a szakálltól, mert az csak még jobban kiszárítja az alatta lévő bőrt. Jobb, ha a mosás után egy törölközővel finoman leitatjuk róla a vizet, és egy szakállfésű segítségével alaposan kifésüljük. Ezzel kellemesen átmasszírozhatjuk a bőrt is.

ÓDIVATÚ ELŐÍTÉLETEK

A legfontosabb a kitartás

Ha sikerült a szakállnövesztési projektet végigvinnünk, és a viszketést is kordában tudjuk tartani, a továbbiakban sajnos olyan bosszantó jelenségekkel is szembesülhetünk, mint a korpa, a szőrszál töredezése és az enyhe kipirosodás, melyek ugyancsak próbára tehetik a kitartásunkat. Viszont megfelelő ápolással sikerül majd ezeken is felülkerekedni.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk