Menü

Így győzzük le a stresszt!

Nyolc stresszűző hobbi

Home » Életmód » Így győzzük le a stresszt! - 02.2017

A stresszt csendes gyilkosnak is hívják, amely érthető: ha nem foglalkozunk vele, rengeteg egészségügyi gondokat okozhat. Rövid távon fáradtságot, ingerlékenységet és koncentrációs problémákat idézhet elő, hosszú távon pedig krónikussá is válhat. A krónikus stressz felerősítheti az előbb felsorolt tüneteket, illetve továbbiakhoz is vezethet: fejfájáshoz, depresszióhoz, magas vérnyomáshoz és növeli más szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Szóval mit is tehetünk ellene? Az alábbi relaxációs időtöltések segítenek, hogy valóban ki tudjunk kapcsolódni.

Jógázás
A jóga összekapcsolja az elmét, a testet és a lelket. Segít befelé figyelni és elengedni a rossz gondolatokat. Ha nincs lehetőségünk jógaórákra járni, akkor nézzünk körül az interneten, hiszen ma már rengeteg videó elérhető online, amelyekkel elkezdhetünk jógázni. Namaste!

Festés
Valószínűleg nem fogunk olyan alkotásokat létrehozni, mint Klimt vagy Monet, de attól még nyugodtan ecsetet ragadhatunk, hogy vászonra vigyük az érzéseinket vagy a gondolatainkat. A festés ráadásul a jobb agyféltekénket dolgoztatja meg – ellentétben a mindennapi feladatainkkal, amelyekhez főleg a bal agyféltekénket használjuk!

Sétálás
Ha ki szeretnénk tisztítani a fejünket, akkor tegyünk egy jó nagy sétát. A fizikai aktivitás javítja a vérkeringést, ezáltal pedig javul az agy oxigén-ellátása. Így könnyebben megy majd a gondolkodás és talán több erőt is érzünk majd magunkban a problémák megoldására.

Színezés
A felnőtt színezők az elmúlt egy-két évben rendkívül népszerűvé váltak, a könyvesboltokban a legkülönbözőbb tematikájú kiadványokat találhatunk. És hogy miért is lett ennyire trendi a színezés? Mert megnyugtató és kreatív tevékenység. Koncentrációt is igényel, így miközben színezünk, nem tudunk a munkahelyi gondjainkon aggódni.

Kirakózás
Oké, egy ezerdarabos puzzle kirakása is okozhat némi stresszt, ám a folyamat rendkívül látványos és kikapcsoló. Minden egyes darabka, amelynek megtaláljuk a helyét, sikerélményt ad, ráadásul az analitikus gondolkodásunkat is javítja.

Fotózás
Ahhoz, hogy jó fényképeket készítsünk, a kreativitásunkat kell használni – meglátni és megvizsgálni a dolgokat egy egészen más nézőpontból. Akár egy szupermenő fényképezőgépet, akár az okostelefonunk kameráját használjuk, a fotózás kifejezetten megnyugtató hobbi tud lenni!

Úszás
A víz megnyugtat és elcsendesít. Már önmagában a víz csobogása relaxációs hatással van ránk, ami nem is csoda: az emberi test kétharmad része víz, így automatikusan szinkronba kerülünk a víz mozgásával.

Kézimunkázás
Hímzés, kötés, horgolás – bármelyiket is választjuk, garantáltan fejlesztjük vele a kézügyességünket és a kognitív képességeinket is. Ráadásul nemcsak rendkívül megnyugtató tevékenység, de segít türelmesebbé is válni.

Mentés

Mentés

Mentés

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk