Active Beauty
Spirulina

Amit tudni érdemes erről a superfoodról

Spirulina

Az algák egészségre gyakorolt hatása már bizonyított tény, ami elsősorban rendkívül magas és sokszínű tápanyagtartalmuknak köszönhető. De mire jó tulajdonképpen ez az érdekes nevű, kék színű alga?

Az úgynevezett superfood-ok listája igen hosszú. Ezek az ételek általában helyi forrásokból beszerezhető termések, bogyók, lenmag és diófélék. Közülük is manapság az egyik legközkedveltebb a chia mag és az acai bogyó. Egyre gyakrabban hallunk azonban a spirulináról is, ami állítólag nem csak erősíti az immunrendszert, de megelőzheti a daganatos megbetegedést is.

VALÓBAN HATÁSOS, VAGY CSAK EGY ÚJ TREND?

Mi is tulajdonképpen a spirulina?

Ez az alga az egyik legrégebbi élőlény a földön. A kék és zöld algák nemzetségébe tartozik, és köznyelven mikroalgának vagy édesvízi algának is nevezik. Ma elsősorban a zöld turmixok összetevőjeként ismerhetjük, vagy por és tabletta formájában étrend-kiegészítőként árusítják.

Hatása az egészségre

Egyes kutatások szerint a spirulina algák fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat. Ez nem csoda, ugyanis a tápértéke más élelmiszerekkel összehasonlítva rendkívül magas. Ez a csodaalga többek között megakadályozhatja a szívrohamot, a benne található antioxidánsoknak köszönhetően pedig öregedésgátlóként is működhet. Ezenkívül erősítheti az immunrendszert, amelynek pozitív hatása lehet a daganatos megbetegedés megelőzésére, és enyhítheti az allergia, valamint a cukorbetegség tüneteit is. Az egyetlen probléma a spirulinával kapcsolatban, hogy ezek a hatások még mindig nincsenek hivatalosan elfogadott tanulmánnyal alátámasztva.

MIT TARTALMAZ?

Nem kérdés, hogy a spirulina összetevőinek listája lenyűgöző. Fontos táplálkozási szempontokat kell azonban figyelembe vennünk, mielőtt elkezdenénk fogyasztani!

Fehérje

A spirulinát az egyik fehérjében leggazdagabb tápláléknak tartják, ugyanis az alga összes tápanyagtartalmának 60 százaléka fehérje. Ez a fehérje ráadásul minden esszenciális aminosavat tartalmaz, ezért „teljesnek” tekinthető, ami meglehetősen szokatlan a növényi fehérjeforrások esetében.

Sajnos azonban a valóságban ez nem olyan jó, mint ahogy hangzik, mivel a legnagyobb adagban sem tudja fedezni a napi fehérje szükségletünket – sem tabletta, sem por formájában. Ehelyett sokkal jobb teljes kiőrlésű termékeket és hüvelyeseket fogyasztani, ezek ugyanis kiváló minőségű fehérjéket tartalmaznak. Étrend-kiegészítőként való használata ellen azonban semmi nem szól.

MEDVEHAGYMA

 

B12-vitamin

A fehérjetartalom mellett nagyon magas a spirulina vitamin-, vas-, kalcium-, szelén- és magnéziumtartalma. Különösen a vegánok támaszkodnak a kék algára a benne található B12-vitamin miatt, mivel ez a vitamin egyébként csak az állati eredetű termékekben található meg.

Fontos még tudni, hogy a spirulina nagyrészt inaktív formában tartalmazza a B12-vitamint, ami azt jelenti, hogy nagy részét a szervezet nem tudja feldolgozni. Ugyanez vonatkozik a benne lévő vasra is. Rengeteg egészséges alternatíva van azonban utóbbira, például lenmag, hüvelyesek, hús vagy zabpehely formájában.

IMMUNERŐSÍTŐ HOMOKTÖVIS

Öko egyensúly?

Bár az tény, hogy a spirulina sok jó összetevőt tartalmaz, az egészségre gyakorolt ​​pozitív hatásait még tudományosan nem igazolták. Ezen kívül, hasonlóan a chia maghoz, a matcha-hoz és társaihoz, a spirulina is bekerült az importált superfood-ok sorába, ami az ökológiai egyensúly szempontjából nem ideális. Ennek ellenére természetesen semmi nem akadályozza meg, hogy kipróbáljuk a spirulina hatását, vásárláskor azonban figyeljünk, hogy a termék európai legyen.