Az év első spenótja valójában nem is spenót – mégis szeretjük
Alakorpalacsinta spenóttal
A faspenót onnan kapta a nevét, hogy nem a földön terem, hanem magasra nő. Szigorúan véve nem is spenót, de leveleit szívesen használják spenóthelyettesítőként és már tavasszal is szedhető – nem mellesleg ennek a palacsintának is ízletes töltelékeként szolgál.
Hozzávalók 4 főre:
- 5 tojás
- 8 evőkanál finomliszt
- 7 evőkanál teljes kiőrlésű alakorliszt
- ¼ l tej
- ¼ l ásványvíz
- vaj
A töltelékhez:
- faspenótlevelek
- hajdinalevél, valamint vörös és zöld vadspenót
- egy kevés vaj
- 1 vöröshagyma
- 1 fokhagymagerezd
- juhsajt
- szerecsendió
- só, bors
Elkészítés:
- Verjük fel a tojásokat egy tálban, és keverjük el jól a kétféle liszttel, tejjel és a vízzel. Hagyjuk a tésztát 30 percet állni, mert sűrűnek kell lennie. Szükség esetén keverjünk hozzá még egy kevés folyadékot.
- Hevítsünk egy serpenyőben egy kis darab vajat, és süssük ki a palacsintákat.
- A töltelékhez mossuk meg a leveleket, és vágjuk fel őket nagyobb darabokra. Szeljük fel a hagymát, nyomjuk szét a fokhagymát. Ezt követően egy serpenyőben pároljuk meg a hagymát és a fokhagymát, adjuk hozzá a spenótleveleket, és pároljuk pár percig. Kockázzuk fel a fűszeres juhsajtot és keverjük a spenóthoz, ízesítsük szerecsendióval, sóval és borssal. Töltsük a palacsintákba, és tálaljuk.
Tipp: A palacsintákat természetesen édes lekvárral is megtölthetjük. Az alakorliszttől a palacsinták puhábbak és dióízűek lesznek. Amennyiben a lisztmennyiség felénél több alakorlisztet használunk, könnyen szakadó tésztát kapunk.