Menü

Slow Beauty

Idő a kényeztető ápolásra

Home » Szépség » Szépségápolás » Slow Beauty - 12.2018

Idő saját magunkra és önmagunk ápolására: egy koncepció, mely a harmóniát, a természetességet és a testünkkel való tudatosabb bánásmódot célozza meg. Az eredmény pedig a tartós szépség.

Legyen szó a munkáról, a házimunkáról vagy a fürdőszobai szépségápolásról: a gyors tempó életünk minden területére jellemző már. A hatékonyság a legfontosabb, a gyors, instant megoldásokat keresi mindenki. A szépségápolási termékeknek gyorsan látványos eredményt kell hozniuk, és anélkül, hogy bármi egyebet tennünk kellene az ügy érdekében, hibátlan bőrt, tökéletes testet és örök fiatalságot várunk a használatuktól. Ebben az őrült tempóban viszont nagyon fontos dolgok felett lépünk át: ilyenek a nyugalom, a tudatos kikapcsolódás, testünk kényeztetése és az, hogy néha-néha jót tegyünk saját magunkkal is.

Ápolás helyett tűzoltás

Úgy, ahogy a gyorséttermi ételek hosszú távú fogyasztása sem ideális a szervezet számára, a „beauty-stressz” sem a tartós szépségről szól. Az egyes problémákat általában csak gyorsan, tünetileg kezeljük ahelyett, hogy testünk egészét erősítenénk.

Míg az olaszok már az 1980-as években felhívták a figyelmet az elhízáshoz vezető fast-food trend egészségkárosító hatásaira, és megpróbálták a tudatos, élvezetes és regionális gasztronómiát újra a fókuszba állítani, addig ez a filozófia csak évtizedekkel később érte el a divatés kozmetikai ipart. Először a társadalmi és környezeti szempontból is tudatosan előállított öltözékek kapcsán, később pedig egy mindenre kiterjedő szépségkoncepció formájában is, mely a harmóniát, a természetességet és egy új testtudatosságot állított a középpontba.

TÉLI BŐRÁPOLÁS 1×1

Csigatempóban előzni

Megelőzés orvoslás helyett, így hangzik a slow beauty mottója. A cél nem a gyors, egyszeri problémamegoldás, hanem sokkal inkább a szokások és az ápolási rituálék hosszú távú megváltoztatása. Ehhez hozzátartozik az is, hogy a vásárlók megismerik a termékek összetevőit, illetve az is, hogy az eladók rákérdeznek a vevők igényeire és elvárásaira. Mert aki tudatosan vásárol, a minőséget tartja szem előtt és békében él a tükörképével, az hosszú távon a legjobb eredményeket fogja elérni. A következő öt lépést könnyű lesz megvalósítani, még akkor is, ha egyáltalán nem szükséges minden egyes tanácsot megfogadni. Csak lazán, nyugalomban – végtére is ez a slow beauty alapgondolata.

1. Iktasson be szüneteket!

Nemcsak a szépségápolás, hanem az életvitel is hatással van arra, hogy a tükörbe nézve ki köszön vissza ránk. Ugyanis az UV-sugárzás és a cigarettázás mellett a stressznek is rendkívül komoly hatása van a bőrünk minőségére. Ugyanúgy, mint az őskorban, amikor az ősembernek egy kardfogú tigris elől kellett menekülnie, stressz hatására a szervezet túlélő üzemmódba kapcsol. Hevesebben ver a szívünk, gyorsabban vesszük a levegőt, és nagy mennyiségű cukor és zsír szabadul fel a szervezetben. Minden olyan testfunkció, ami nem a meneküléshez és a harchoz szükséges, takaréklángon pislákol. A szervezet számára igen megterhelő állapot ez, amibe ugyan beletörődik, ha a puszta túlélésről van szó, viszont olyankor is ezek a folyamatok játszódnak le benne, amikor egész nap egyik megbeszélésről a másikra rohanunk. A stressz egyik ellenszere, ami semmibe se kerül, mégis sokat segít: iktasson be szüneteket és szánjon időt önmagára, akár meditáció, a természetben tett séta vagy egy nyugtató szépségrituálé formájában.

 

2. Élvezze a szépségrituálék minden egyes percét!

Miközben a hajkúra hat, a tekintetünk állandóan az óránkra vándorol, és az arcmaszk is általában csak addig marad fent, amíg a hajunkat megszárítjuk? Itt a legfőbb ideje, hogy viszszavegyünk a tempóból, és a szépségápolás pillanatait tudatosabban élvezzük. Egy nyugtató kádfürdő az ideális belépő, ami a testet és a lelket is ellazítja. A meleg vízben javul a vérkeringés és az oxigénellátás. Ennek hatására ellazulnak az izmok, és az egész test automatikusan megnyugszik. Mivel a melegben a pórusok is kitágulnak, a bőr az ápoló fürdő-adalékanyagokat remekül magába tudja szívni.

Az arcés hajkúrák is kiváló közérzetjavító rituálék. Az aromás illatgyertyák és a megfelelő háttérzene mellett menynyeien ki lehet kapcsolódni a hatóidő alatt. A legjobb, ha egy pihepuha törülközőbe bugyoláljuk a hajunkat, és kényelmesen elnyújtózkodunk a kanapén egy bögre gyógyteát szürcsölgetve. A legtöbb termék hosszabban is a bőrön maradhat, mint amennyi minimális hatóidőt feltüntetnek a csomagolásán, néhány hajpakolás akár egész éjszaka is.

3. Természetes ápolás

A bőrt és a hajat erősen igénybe veszi, ha állandóan túl nagy mennyiségű és nem megfelelő összetételű termékkel próbáljuk ápolni azt. Kérjük ki inkább szakértő tanácsát azt illetően, hogy mi az, ami a bőrtípusunknak valóban jót tesz, és selejtezzük ki a fürdőszobában sorakozó ápolótermékeket. Minden, ami szerintünk (már) nem tesz jót a bőrünknek, kerüljön a szemetesbe. Egy olyan fürdőszobában, ahol rend uralkodik, nagyobb örömöt szerez az ápolási rituálé, és reggelente is több időnk marad, mert nem veszünk el a sok kibontott tégelyecske között. Ami az új szerzeményeket illeti: ne próbálgassuk őket összevissza, hanem inkább válasszunk egy minőségi ápolótermék-szériát, amelynek egyes elemei harmonikusan passzolnak egymáshoz és egymás hatását erősítik.

A natúrkozmetikai termékeknek is érdemes bizalmat szavaznunk. Ezek kicsit lassabban hatnak, viszont tartósan erősítik a bőr védőrendszerét, egyensúlyba hozzák a nedvességháztartását és megelőzhetők velük a bőrproblémák.

HASZNÁLJUK KI AZ IDŐT: SZÉPSÉGÁPOLÁS A ZUHANY ALATT!

4. Tartsa szem előtt a fenntarthatóságot

Ami a kozmetikai szerek receptúráját illeti, érdemes egy pillantást vetnünk az összetevőik listájára, és utánajárni, hogy egy bizonyos termék környezetbarát-e. A slow beauty ebben a kontextusban azt jelenti, hogy nagyban gondolkodunk. A kozmetikai termékek által például mikroplasztikrészecskék kerülnek a tengerekbe, amelyek halételek formájában kerülnek újra elénk a tányéron. Ha a termelés során mérgező anyagok kerülnek a levegőbe, lehetséges, hogy mi is belélegezzük azokat. A dm-nél minden bio terméket egy zöld etikettel látunk el, melyek így első pillantásra könnyedén felismerhetők.

5. A szépség ünnepe

Amikor reggel sietve, kapkodva készülünk össze a fürdőszobában, olyankor prioritási listát állítunk fel az ápolási teendők között. És ilyenkor gyakran automatikusan a vélt szépséghibáink kerülnek előtérbe, amelyekről azt gondoljuk, hogy azonnal el kell tüntetnünk őket. Aki a slow beauty elveinek megfelelően jár el, egész más perspektívából látja a problémákat, önmagát. Ahelyett, hogy minden erejével gyenge pontjai elpalástolásán fáradozna, előnyös tulajdonságait próbálja előtérbe helyezni. Ahelyett, hogy a hibáira összpontosítana, a közérzete javítására koncentrál. A fókuszt az erősségeire irányítja, és nem hagyja, hogy az állandó szépségstressz és a fiatalodási őrület magával ragadja. A slow beauty azt jelenti, hogy jól bánunk a testünkkel, bőrünket és hajunkat gazdag tápanyagokkal kényeztetjük, mivel ezek hosszú távon csak így tudják magukat a legszebb oldalukról megmutatni.

 

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk