Menü

Mindent a rozáceáról

Négy kérdés és négy válasz a bőrpírről

Home » Életmód » Mindent a rozáceáról - 01.2017

Dr. Birgitt Hantich-Hladik bőrgyógyász a bőrpirről és a rozáceáról

Sokakat érintő probléma ez. Árulja el, mi állhat a tartós arcpír hátterében?

Ha az orcán, a homlokon és az állon újra és újra pirosodás jelenik meg, az a rozácea tipikus jele. Sok esetben ezek a pírek csak időnként tűnnek fel, és kitágult erek kísérik őket. Általában az arc mindkét oldalát érintik, gyakran meglepően szimmetrikusan, például az arccsonton előtűnő piros foltok formájában. Előrehaladottabb stádiumban pattanások és gyulladt csomók is megjelenhetnek. Sajnálatos módon ebben a szakaszban a rozáceát gyakran összetévesztik az aknéval. A különbség néhány információval a tarsolyunkban megkülönböztethető: a rozáceában nem jelennek meg mitesszerek, az aknéra pedig nem jellemző a sima bőrön jelentkező arcpír.

Mi lehet a rozácea kiváltó oka?

Egyelőre nem tisztázott, hogy pontosan mi okozza a rozáceát. Ami biztos, hogy a genetikai tényezők szerepet játszanak benne, mivel az érintettek k.rülbelül 40 százalékának van olyan családtagja, aki szintén szenved ebben a betegségben. Gyakran úgy lehet a kiváltó okokat azonosítani, hogy azok a mindennapi életben fokozzák a bőrpír erősségét. Ebbe beletartozik minden, ami serkenti a vérkeringést és tágítja az ereket: a napozás, a hőmérséklet-ingadozás, bizonyos ételek, például a fűszeres fogások vagy a mentol (rágógumiban, köhögésre való szirupban, fogkrémben stb.), a forró italok, kozmetikumok, ugyanakkor akár az érzelmi hatások is. A megfelelő kezelés alkalmazása mellett meg kell próbálnunk a fent említetteket elkerülni, amennyire csak lehetséges.

Hogyan lehet kezelni?

A rozácea nem gyógyítható, de jól kezelhető. Az enyhébb esetekre általában elegendő a külső kezelés, krémek és kenőcsök formájában. A bőrgyógyász a bőrtípusnak megfelelően választja ki a legalkalmasabb készítményt. Ha a rozácea előrehaladottabb stádiumba jut, szükséges lehet a külső kezelést tablettákkal kiegészíteni, hogy elősegítsük a piros foltok és a pattanások visszahúzódását. Többek között alacsony hatóanyagú antibiotikumokot is alkalmazunk erre a célra. A lézerkezelés segíthet a kitágult ereken. A praxisomban sikeresen alkalmazom a béltisztító kúrát is.

Mely szépségápolási termékeket lehet használni rozáceás bőrre?

A rozáceában szenvedők bőre különösen szenzibilis, bizonyos összetevőkre érzékenyen reagál. A legjobb, ha mindenki maga kísérletezi ki, mely összetevőkre miképp reagál a bőre – ez egyénenként változó lehet. Kerüljük azon termékek használatát, melyek égő, szúró, viszkető érzést váltanak ki. Mossa arcát langyos vízzel és kímélő, szintetikus tenzidekből készült (syndet) szappannal, így a bőrt feleslegesen nem ingereljük. A syndetek olyan tisztító hatással rendelkező anyagok, melyeket különleges bőrápoló tulajdonságuk miatt allergiában szenvedők is használhatnak. A sminkeltávolításhoz olyan terméket válasszon, mely nem ingerli a bőrt és kissé savas PH-értékkel rendelkezik (7-nél alacsonyabb). Hagyományos szappant ne használjon, valamint az átlagos bőrradírok sem alkalmasak a rozáceás bőr ápolására, mert az erős dörzsölés ingerli a bőrt. Ezek helyett válasszon enzimatikus termékeket pl. gyümölcssavas peelinget, mert azokkal a bőr gyengéden ápolható és irritálni sem fogják azt. A napi arcápolószerek közül a bőrnyugtató krémeket és ápolókat – melyek jelentősen több vizet, mint olajat tartalmaznak – ajánlatos beszerezni. Kerülje a hideg-meleg váltófürdőket és a szaunázást, hogy a bőr hirtelen kipirosodását elkerüljük. Törülközéskor gyengéden itassa fel a vizet a bőréről, az erős dörzsölés sokat árthat.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk