Menü

Így kezeljük hatékonyan a stresszt

3 relaxációs technika, ami mindig segít

Home » Életmód » Psziché » Így kezeljük hatékonyan a stresszt - 08.2019

Bemutatunk három bevált módszert, amelyeket bármikor, bármilyen szituációban alkalmazhatunk a felhalmozódott feszültség levezetésére, oldására.

A stressz jelei

Honnan vehetjük észre, hogy a stressz kezd túlnőni rajtunk, és ezzel a problémával foglalkozni kell? Árulkodó jel lehet, ha nehézzé válik a koncentrálás, állandóan levertnek, fáradtnak érezzük magunkat, vagy éppen ingerlékennyé, nyugtalanná válunk, és mi magunk sem tudjuk megmagyarázni, hogy pontosan miért. Ha a felgyülemlett feszültséget nem vezetjük le, egyre komolyabb problémákat okozhat: alvászavart, állandó fejfájást, izzadást, légszomjat és pánikbetegséget. A tartós stressz kimeríti szervezetünk erőforrásait, és gyengíti az immunrendszert. Éppen ezért fontos a stressz hatékony kezelése.

A SIKERES NŐK 4 KÖZÖS TULAJDONSÁGA

A relaxáció a szorongás csökkentésének, a stressz okozta testi tünetek enyhítésének nagyszerű módszere. Ha megtanuljuk, hogyan tudunk úgy ellazulni, hogy közben kizárjuk a külvilágot, sikeresen tudjuk kezelni a tartós stressz okozta tüneteket. A relaxáció helyes technikáját érdemes szakember segítségével elsajátítani vagy egy relaxációs tréningen részt venni, mert így később teljesen önállóan is képesek leszünk önmagunk lenyugtatására.

3 hatékony stresszűző módszer

Autogén tréning

Az autogén tréning az egyik leghatékonyabb módszere a tudatos ellazulásnak. Az alapját hat egymást követő gyakorlat végrehajtása képezi, melyek mindegyikének az a célja, hogy kialakítsa, majd tovább mélyítse a belső nyugalmat, melyet az önmagunkra irányuló passzív figyelemmel érünk el. A lépésenként felépített speciális relaxációs gyakorlat során a testünk teljesen ellazul, a “fejünk kiürül” és a lelkünket nyugalom tölti el. Rendszeres gyakorlással elérhetjük, hogy a nyugodtság puszta szándékára a test automatikusan, reflexszerűen ellazuljon, így a nyugalmi állapot gyorsan és könnyen elérhetővé válik. A módszert érdemes képzett vezető segítségével elsajátítani, de az interneten is elérhető számtalan hasznos gyakorlat.

INTERJÚ A BOLDOGSÁG SZAKÉRTŐJÉVEL

Aktív relaxáció

Ez a módszer a szervezet izmait meghatározott sorrendben feszíti és lazítja el, és a feszítések-lazítások hatásai összegződnek. Kis gyakorlással bármilyen szituációban képesek leszünk az alábbi gyakorlatot végrehajtani és lenyugtatni magunkat.

Feküdjünk hanyatt, hunyjuk be a szemünket, és gondolatban haladjunk végig a testünk minden apró részletén, a lábujjaknál kezdve felfelé haladva egészen a fejtetőig. Tudatosan feszítsük meg, majd lazítsuk el azokat az izmokat, melyeknél éppen a gondolatunk jár. Figyeljünk a légzésünkre is: mély lélegzeteket vegyünk, a levegőt lassan szívjuk be, és hosszan fújjuk ki. Testünk ellazításával a gondolataink is lecsillapodnak, mivel az izmaink ellazulása hatással van az elménkre, lelkünkre is.

Meditáció

A meditálás megtanulása nem egyszerű, ezért érdemes szakember segítségét kérni, de vannak bizonyos alapelemei, melyek akkor is nagyon jó szolgálatot tesznek stresszes szituációkban, ha nem vagyunk gyakorlott meditálók. Ilyen például a légzés figyelése és a koncentrációs gyakorlat.

Aki meditál, gyakran a saját légzésére figyel, ahogy beszívja, majd hosszan kifújja a levegőt. Lélegezzünk lassan, és minden lélegzetvételnél gondoljunk arra, hogy a levegő kifújásával a feszültség távozik a testünkből. Figyeljünk légzésünk ritmusára! Amint a kilégzés befejeződött, kezdjük el érezni, ahogyan megszületik belőle a belégzés, és figyeljük, ahogyan szünet nélkül egyik követi a másikat. Bár a lélegzés megfigyelése egész kézenfekvőnek tűnik, koncentrálhatunk bármi másra, a testünk bizonyos pontjára vagy akár egy tárgyra is.  Bármi is legyen az, próbáljunk meg teljes mértékben arra fókuszálni és ne hagyjuk, hogy a figyelmünk elkalandozzon.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk