Áprilisban kezdődik a rebarbaraszezon – alig várjuk!
Túrófelfújt rebarbarával
Sok sav, sok C-vitamin és egy nagyszerű ízélmény – ennek a felfújtnak a lelke az év első rebarbarája.
A rebarbara a szegfűvirágúak rendjébe tartozik, és általában desszertként fogyasztunk, hiszen íze egyszerre savanykás és édeskés – és amúgy rengeteg C-vitamint tartalmaz. Szezonja áprilistól nyár közepéig tart.
Hozzávalók 4 személyre:
- 100 g vaj
- 3 tojás
- 100 g cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 500 g túró
- 80 g búzadara
- 1 teáskanál sóütőpor
- egy kis gyümölcslé vagy tej
- 1 kg rebarbara (vagy ízlés szerint más gyümölcs)
- vaj és zsemlemorzsa a forma kikenéséhez
Elkészítés:
- Egy felfújtformát kenjen ki vajjal, az alját szórja meg zsemlemorzsával. Olvassza meg a vajat és hagyja kihűlni. A tojásokat válassza szét és a 3 sárgáját, a cukrot, a vaníliás cukrot és a túrót keverje a vajhoz. Adja hozzá a búzadarát és a sütőport, keverje jól el. Adjon hozzá annyi tejet vagy gyümölcslét, hogy hígabb állagú legyen és könnyű legyen keverni. Verje fel a 3 tojásfehérjét és forgassa a masszához.
- A rebarbarát (vagy más gyümölcsöt) vágja közepes darabokra. Öntsön egy réteg tésztát a kikent formába, aztán terítse el rajta az összevágott rebarbara- vagy gyümölcsdarabokat, végül fedje be a maradék tésztával és simítsa el szépen a tetejét.
- 180 fokon süsse alsó felső sütésen 45 percig. Ha fagyasztott gyümölcsöt használ, akkor a sütési idő megnövekedhet 1 órára. A felfújt akkor jó, ha a közepe megemelkedett, azaz feljött.
Tipp: Ha más gyümölcsöt, (fagyasztott) bogyós gyümölcsöt, kompótot vagy lekvárt tesz a felfújtba, a cukor mennyiségét igazítsa a gyümölcs savasságához.