Active Beauty
Potica

Egy étel, ami összeköt

Potica

Világszerte sokak szívéhez a gyomrukon át vezet az út. A karácsonyi asztalon kínált interkulturális fogások az összetartozás érzését közvetítik, és ha fizikálisan nem is, de közös ünneplésre hívnak!

A dióval vagy mákkal töltött kelt tésztát Szlovéniában és Magyarországon készítik előszeretettel karácsonykor. Az elkészítés módja hasonló, viszont mi, magyarok bejgli néven ismerjük a süteményt.

HOZZÁVALÓK A TÉSZTÁHOZ:

500 g dmBio búzafinom liszt T550 átszitálva, 80 g dmBio finomítatlan nádcukor, 80 g vaj, 1 kocka élesztő, 250 ml langyos dmBio tartós alpesi tej, 3 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja, Biopont hidegen sajtolt bio napraforgóolaj, teljes kiőrlésű tönkölymorzsa a formához, Naturmind Himalaya kristálysó

A TÖLTELÉKHEZ:

500 g darált dió, 100 g dmBio finomítatlan nádcukor, 50 g vaj, 300 ml dmBio tartós alpesi tej, 150 g morzsa (kétszersültből vagy kalácsból), fahéj, 2 ek. rum (vagy 1 fiola rumaroma), 1 csomag dmBio Bourbon vaníliás cukor, 1 felvert tojás a megkenéshez, porcukor a megszóráshoz

ELKÉSZÍTÉS:

A lisztből, élesztőből, 2 tk. cukorból és 5-6 evőkanál tejből gyúrjunk óvatosan egy előtésztát. Szórjuk meg egy kevés liszttel, és kelesszük meleg helyen letakarva 15 percig. A töltelékhez főzzük fel a tejet a vajjal és a vaníliás cukorral. Adjuk hozzá a diót, a morzsát, a fahéjat és a rumot, jól keverjük össze, és hagyjuk kihűlni. Olvasszuk fel a vajat a nem túl forró tejben, és adjuk az előtésztához. Tegyük hozzá a tojássárgáját, a maradék cukrot, egy csipet sót és a reszelt citromhéjat. Gyúrjunk össze mindent egy selymes tésztává. Pihentessük letakarva újabb 30 percig meleg helyen. Ha szépen megkelt, gyúrjuk át még egyszer, és nyújtsuk ki, lehetőleg négyszögletűre. Kenjük a tölteléket a tésztára, és csavarjuk fel. Vajazzunk ki egy sütőformát, szórjuk ki zsemlemorzsával, és tegyük a rudakat a formába. Így is kelesszük őket letakarva további 15 percig. Ezt követően kenjük meg őket felvert tojással, majd süssük előmelegített sütőben, a középső sínen 180 fokon 45 percig. Ha kihűlt, szórjuk meg porcukorral.
Tipp: Szlovéniában a tésztát mindkét oldalról csak annak közepéig, vagy klasszikusan csak egy oldaláról csavarják fel, és ennek megfelelően különböző sütőformákba teszik. Magyarországon a bejglit – mint a rétest Ausztriában – mindig klasszikusan, az egyik oldalról csavarják fel

KARÁCSONYI KACSA