Active Beauty
Popsi ügyek

Íme egy kis pelenkacsere-útmutató!

Popsi ügyek

Mitől pirosodik ki a popsi? Hogyan pelenkázzunk? Milyen gyakran krémezzünk? Elárulunk mindent, amit a pelenkázásról tudni kell!

Rendben. Nem lehet akkora ördöngösség a popsi tisztán tartása. Régi pelenkát le, újat fel és közben letöröljük a letörölni valót. Lássunk neki. Az első pelenkázás előtt a legtöbben tanácstalanul állunk kisbabánk előtt. Még egy párszor nekifutunk, és már a kezünkben is lesznek a mozdulatok. Pár hét múlva már szinte rutinosnak mondhatjuk magunkat. Két évvel később pedig akár pelenkázószemináriumot is tarthatnánk. Aki szeretné, kezdheti is húzogatni a strigulákat a nyilvántartásban. Egy biztos, 6000 bevetésre biztos sor fog kerülni, amíg az, ami most még a pelusba csorog, egyszer majd a biliben landol. Addig pedig nagydolgok és kis bőgőmasinák között tengetjük az életünket és néha tele lesz a hócipőnk. A pelenkázás nem az élvezetek netovábbja – ezt már sok helyen hallottuk. Csak a még-nem-túl-modern-gondolkodású-édesapák látják ezt máshogy. Ám a pelenkázás perceinek van egy szép oldala is, mégpedig az, hogy ilyenkor intenzíven foglalkozhatunk a kisbabánkkal, közel kerülhetünk hozzá, mélyen a szemébe nézhetünk és picit beszélgethetünk is vele.

 

Mire van szükségünk a pelenkázáshoz?

 

Felszerelés

A megfelelő előkészület már egy fél pelenkázás. Egy jól felszerelt és berendezett pelenkázóhellyel már valóban nyert ügyünk van. Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor a félpucér gyermek előtt állva döbbenünk rá, hogy elfogyott a pelenka, kiürült a nedves törlőkendős doboz vagy a popsikenőcs tűnt el.

A megfelelő pelenkázóasztal a kellő magasságban oldalsó biztosító magasításokkal megelőzi anya hátfájását is. A helyiség, ahol pelenkázni készülünk, ideális esetben 25 fokos. A pelenkázóasztal feletti melegítőlámpa segít gyorsan kellemes atmoszférát teremteni.

Kis ellenőrzőlista

  • Pelenkázó alátét
  • Megfelelő méretű pelenka
  • Nedves törlőkendő
  • Esetleg meleg víz és törlőkendő
  • Popsikenőcs vagy hintőpor
  • Papírtörlők
  • Váltóruha
  • Játék a figyelemeltereléshez
  • Ha minden kéznél van, a pelenkacsere ripsz-ropsz megvan
Mit fontos tudnunk?

 

Figyelem!

A babák popsiját mindig elölről hátrafelé töröljük meg, nehogy a kis bélbaktériumok nem kívánt területekre tévedjenek. Nem minden kisbaba és kisgyerek van elragadtatva a pelenkázási rituálétól. Ilyen esetben érdemes kis elterelő hadműveleteket bevetni. Erre is van tippünk: egy csörgő, egy plüssállatka vagy egy sípoló játék lefoglalja őket pár percig. Nagyon fontos: sose hagyja gyermekét felügyelet nélkül a pelenkázóasztalon!

 

Milyen gyakran kell pelenkázni?

 

Gyakoriság

Egy újszülött átlagban naponta 6–8 alkalommal kap új pelenkát. Megnyugtatásképp, lesz ez még kevesebb: a kicsit nagyobb gyerkőcöt már csak 4–6 alkalommal kell pelenkázni. Alapvetően akkor cserélünk pelust, ha az megtelik.

Vannak gyerekek, akik sírással vagy nyűgösködéssel jelzik, hogy itt az ideje a cserének, másoknál viszont szükség van néha-néha egy kis szagellenőrzésre. A legtöbben az étkezések után adnak új pelenkát a gyerkőcre. Az elvet követve: amit felül betöltök, az alul távozik.

Mit tegyünk, ha kipirosodott a popó?

 

Semmi pánik

Nem ritka jelenség, hogy a kisbaba popsija piros lesz vagy akár kicsit ki is hólyagosodik. Nem csoda ennél a klímaterhelésnél, ami a pelenkában uralkodik. Ez a nagyon speciális mikroklíma, amit a meleg, a nedvesség és az irritáló anyagok – mint a vizelet vagy a széklet – hoznak létre, nem kíméli a baba bőrét, hisz a szükséges védelmi mechanizmusok még nem fejlődtek ki.

Ezért válik a babapopó különböző baktériumok kedvenc telephelyévé. Gyakran előfordul, hogy bizonyos élelmiszerek, ha végigjárták útjukat a testben, a végállomáson bajt okoznak. Ha a pirosodás csúnya gyulladássá növi ki magát, valószínűleg gombás vagy bakteriális fertőzésről lesz szó. Ebben az esetben nem kérdéses: irány az orvos.

A pirosság elkerülése érdekében a pelenkacsere során érdemes mindig jól megszárítani a popót, mielőtt az új pelenkát feladnánk. A legjobb, ha a művelet után hagyjuk a kisbabát meztelenül rugdalózni vagy mászni egy kicsit, ugyanis ezzel a gyulladásokat és a kipirosodást is hatékonyan megelőzhetjük.

Ápoló összetevőket tartalmazó popsikrémet vagy hintőport nem kell minden pelenkázás alkalmával használni. Ám ha a pirosodás legapróbb jeleit is látjuk, elő velük! De alapvetően sokkal fontosabb alaposan megszárogatni a popót, mint állandóan kenegetni. Az érzékeny bőrt semmiképpen se tisztogassuk agresszív, illatanyag- vagy alkoholtartalmú nedvestörlőkkel.

Keressük a csomagoláson a „sensitiv”, azaz érzékeny kifejezést. Még kíméletesebb megoldás: meleg víz és gyengéd tisztítókendő. Ha egyszer mégis megtörténik és piroslik a popó, egy cinkbázisú sebhintőpor vagy kenőcs segít. A kipirosodás általában 2-3 kenés után teljesen elmúlik.

Mi kerüljön a babatáskába?

 

Profi pakolás

Nem ritkán fog előfordulni, hogy házon kívül is pelenkacsere szükségeltetik. Előtte mindenképpen bizonyosodjon meg arról, hogy az ütközet hevében egy kellék sem fog hiányozni. Ellenőrizze a hosszabb kimenők előtt a babatáskát, hogy tényleg minden benne van-e, amire szüksége lehet. Nedves törlőkendők, két-három friss pelenka, popsikenőcs, váltóruha, pelenkázó alátét. Nyáron belekerülhet a napvédő krém, télen pedig a hideg ellen védő bőrbalzsam is. A legtöbb babatáskában még ott lapul egy kis játék, könyv, pótcumi, rágcsálnivaló, cumisüveg… Ez a lista persze tetszés szerint bővíthető. S ha elég jól odafigyel, elmondja Önnek a kisbabája, hogy ő mit tenne bele még.