Menü

Csak te&én

Romatikusra masszírozva

Home » Életmód » Párkapcsolat » Csak te&én - 11.2019

Mindegy, hogy a partnerünk masszíroz minket, vagy mi saját magunkat: a megfelelő fogásokkal otthon is sikerül az ellazító, ápoló masszázs.

Nincs is szebb annál, mint egy hosszú, megterhelő nap után egy nyugodt helyen megpihenni, becsukni a szemünket és élvezni egy gyengéd masszázst. A jó hír: hazaérkezni és utána rögtön átadni magunkat egy relaxkezelésnek tulajdonképpen egész egyszerű és könnyen kivitelezhető dolog. Mindegy, hogy a párunkkal egymást masszírozzuk, vagy egyszerűen csak mi önmagunkat: sok masszázsfogás létezik, melyeket könnyen el lehet sajátítani, és melyek egy szempillantás alatt, kellemes módon feledtetik velünk a stresszt és a mindennapok megpróbáltatásait.

A BOLDOG PÁROK TITKAI

A kezek hatalma

A masszázs előnyei kézenfekvők: a finom érintések által ellazulnak az izmok és csökken az izommerevség, valamint erősíti az immunrendszert, a bőrt pedig ápolja. Az aromaolajok megnyugtatnak és felfrissítik az egész szervezetet. A pozitív hatások pedig nem csak a fizikai síkra korlátozódnak, ahogy a diplomás sportés masszázstanárnő, Sabine Zasche is megerősíti: „A pármasszázs által elsajátítható a közös, mélyebb ellazulás, valamint egymás megnyugtatásának technikája is, ez pedig gyógyító közelséget teremt. Számos kutatás egyértelműen bebizonyította, hogy a gondoskodó érintések javítják a kapcsolat minőségét, pozitív hangulatot teremtenek, és több közelséget, valamint intimitást visznek a párkapcsolatba.” Az önmasszázs ugyancsak fejleszti az érzékelést, valamint támogatja a testés lélektudatot. „Segít befelé figyelni, és abban is, hogy észrevegyünk olyan kis üzeneteket és mozdulatokat, mint a simítás, a csiklandozás, az ütögetés, a húzás vagy a megfeszítés, és hogy azokat helyesen tudjuk értelmezni. Ezáltal az öngyógyítóképességünk is erősödik” – mondja a szakértő.

Gyakorlat teszi a mestert

„Masszírozni és masszíroztatni tulajdonképpen mindenki tud, akinek az érintés örömöt szerez és jólesik, valamint nem küzd egészségügyi problémákkal – így véli Heinz Edlinger masszőr. – Az alapokat gyakorlatilag egy egy-kétórás alapszemináriumon bárki elsajátíthatja, és aki szeretné, tudását további fogásokkal is bővítheti.” Az ő magánóráin a párok egymáson gyakorolhatnak, így a szerelmesek védett környezetben próbálhatják ki és tanulhatják meg azt, hogy mi az, ami legjobban esik nekik.

Az önmasszázs technikáját is kurzusokon lehet elsajátítani, igaz, kezdetben előnyös, ha több résztvevő együtt végzi a gyakorlatokat. „A közvetlen instrukciók és a csapatenergia kombinációja segíti és motiválja a résztvevőket” – magyarázza Sabine Zasche. Aki ezt nem szeretné, vagy túl kevés idő áll rendelkezésére, az egyszerű útmutatásokat talál a szakértő hölgy weboldalán.

8 TÉMA, AMIT NE ÉRINTSÜNK AZ ELSŐ RANDIN

Beszéljünk róla!

Egy jól sikerült otthoni partnermasszázshoz Heinz Edlinger szerint a következő alapokra van szükség: egy jó masszázsolaj, nyugtató zene és egy edzőszőnyeg törülközővel leborítva, melyet a talajra teszünk alátétként. A helyiségnek nem szabad se túl melegnek, se túl hidegnek lennie, és a masszázs várható időtartamát jó, ha előre megbeszéljük. Ha egész testes masszázs a program, akkor a profi azt ajánlja, hogy körülbelül az idő felét a hát masszírozására fordítsuk, a többiben pedig a hasra, a karokra, valamint a lábakra koncentráljunk. De természetesen ezt is inkább az egyéni szükségletek határozzák meg. „Egy azonban nagyon fontos: azonnal jelezzük, ha valami jólesik, vagy ha valamit kellemetlennek érzünk” – így Edlinger.

Az önmasszázs

Egy masszázs akkor is rendkívül nyugtató és gyógyító hatású lehet, ha nem egy másik ember végzi azt rajtunk, ilyenek lehetnek például a végtaglazító, kiegyensúlyozó izompólya-lazító masszázsok, vagy a célzott, légzésre és tudatos testészlelésre irányuló gyakorlatok. Az olyan, könnyen elérhető területeken, mint az arc, a tarkó, a has, a karok és a lábak mi magunkat is könnyedén megmasszírozhatjuk, a többi hely átdolgozásában masszázslabdák és izompólyanyújtó hengerek lehetnek a segítségünkre. Még a rövid munkahelyi szünetekben is könnyedén ellazulhatunk. „Egyszerűen tegyünk két teniszlabdát egy harisnyába, és csomózzuk meg a végét” – tanácsolja Zasche edzőasszony. „A harisnyát feltehetjük vízszintesen az irodai székünkre vagy a falra, és ezzel is masszírozhatjuk a hátunkat vagy a tarkónkat.”

Partnertarkómasszázs

  • Vegyünk fel laza pozíciót: a partnerünk a hátán fekszik, mi pedig a fejénél állunk.
  • Tegyünk egy kevés olajat a tenyerünkbe, dörzsöljük össze, és első lépésként tegyük a meleg kezünket a vállára és a tarkójára, és tartsuk ott néhány másodpercig.
  • Óvatosan nyújtsuk meg a nyakát úgy, hogy a saját testsúlyunkat hátrahelyezzük.
  • Enyhén kinyújtott ujjakkal, körkörös mozdulatokkal masszírozzuk közvetlenül a gerincoszlop mellett, hogy a csomókat feloldjuk. A partnerünkkel beszéljük meg, hogy mely érintések esnek neki jól, és hogy milyen erősen szeretné, ha végeznénk azokat.

Ön-hasmasszázs

  • Helyezkedjünk el kényelmesen, a kezünket tegyük a hasunkra, és figyeljünk oda a saját légzésünkre.
  • Lassan kezdjünk el körözni a kezünkkel, élvezzük az érintést, és a belégzéskor a levegőt küldjük pontosan erre a helyre, hogy szépen, lassan sikerüljön ellazulni. Tartsunk néha kis szüneteket, koncentráljunk az apró mozdulatokra, és figyeljük, mi történik a hasunkban.
  • Az egyik kezünket hagyjuk a hasunkon, a másikkal kis köröket írjunk le rajta simogató mozdulatokkal. Lassan masszírozzunk.
  • Végezetül hagyjuk a tenyerünket a hasunkon, és figyeljük, ahogy a légzés azt fel és le mozgatja.
Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk