Menü

Mit ne mondjunk az állásinterjú alatt

Tiltólistás mondatok

Home » Életmód » Mit ne mondjunk az állásinterjú alatt - 07.2017

Számtalan tippet találunk az interneten, hogy mit mondjuk az állásinterjú alatt, hogyan öltözzünk fel egy ilyen elbeszélgetésre, illetve hogy milyen furcsa kérdésekre kell felkészülnünk. De mi az, amit semmiképp sem érdemes mondani? Nos, mi ezeket gyűjtöttük össze!

Ne dicsérjük az interjúztató megjelenését!
Ne mondjuk: Tetszik a szoknyája!
Miért? Felszínesnek és meglehetősen amatőrnek tűnhetünk egy ilyen kijelentéstől. Ha mindenképpen dicsérni szeretnénk az illetőt, akkor szorítkozzunk a munkájára és a szakmai teljesítményére. Érdemes hát egy kis kutatómunkát végezni az interjú előtt, ha tudjuk, hogy ki fog minket meghallgatni.
Inkább mondjuk azt: Olvastam egy nyilatkozatát a cég hírlevelében, nagyon meggyőző volt, ahogy erről vagy arról beszélt!

Ne beszéljük a korábbi munkahelyi problémákról!
Ne mondjuk: Az előző főnököm egy rémes diktátor volt.
Miért? A panaszkodás sosem még elegáns. Legfeljebb akkor hozzuk szóba az ilyesmit, ha be tudunk számolni arról is, hogy hogyan oldottuk meg az adott problémát.
Inkább mondjuk azt: A felmerülő problémákat sikeresen megoldottam.

Ne keressünk mindenáron közös pontokat!
Ne mondjuk: Látom, van gyereke! Én imádom a gyerekeket!
Miért? Felesleges erőltetni az ilyesmit az interjúztatóval. Ha az irodájában látunk egy képet a gyerekeiről, és szóba hozzuk, készüljünk fel arra, hogy visszakérdez, nekünk vannak-e gyerekeink. Ha nincsenek, akkor az egész máris erőltetettnek tűnik. Jobb hát, ha az udvariassági körök alatt az időjárásról és a cégről beszélgetünk.
Inkább mondjuk azt: Kellemes az iroda atmoszférája!

Ne mondjuk azt, hogy nincs több kérdésünk!
Ne mondjuk: Nem, szerintem mindent átbeszéltünk.
Miért? Amikor megkapjuk a kérdezés lehetőségét, esélyt kapunk arra is, hogy kitűnjünk valamivel a jelentkezők rengetegéből. Készüljünk fel hát előre olyan kérdésekkel, amelyek az adott munka apró részleteivel kapcsolatosak és amelyek valóban érdekelnek minket.
Inkább mondjuk azt: Mi lenne az a három fő dolog, amivel először foglalkoznom kellene?

Ne mondjuk azt, hogy ki lettünk rúgva az előző munkahelyünkről!
Ne mondjuk: A legutóbbi állásomból elbocsájtottak.
Miért? A kirúgás szó hallatán az interjúztatónak valószínűleg sokkal több negatív dolog jut eszébe, mint pozitív, ezért az egyszerű fogalmazás helyett érdemes valamivel finomabban körülírni a dolgot. És persze rögtön utána elmagyarázni, hogy miért történt a dolog úgy, ahogy, illetve hogy rengeteget tanultunk ebből a szituációból.
Inkább mondjuk azt: Ott sok olyan képességre szert tettem, amit itt hasznosítani tudnék.

Mentés

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk