Active Beauty
Natúrkozmetikumok: útmutató a természetes ápoláshoz

Csak a legjobbat kenjük bőrünkre és testünkre!

Natúrkozmetikumok: útmutató a természetes ápoláshoz

A natúrkozmetikumok virágkorukat élik! Aki még mindig kételkedik abban, hogy váltson-e a fenntartható alternatívára, itt és most mindent megtudhat ezekről a kozmetikumokról.

A legtöbb ember régóta használ hagyományos kozmetikumokat anélkül, hogy pontosan tudná, mit tartalmaznak a krémek és társaik. Mindeközben a tudatosság növekszik és a natúrkozmetikumot virágkorukat élik. Egy dm-es felmérésben például a felhasználók 89 százaléka kijelentette, hogy nem preferálja

a hormonálisan aktív vegyszerrel teli termékeket, 84 százalék pedig elutasítja a szintetikus összetevőket, például a szilikont, a parabéneket vagy a paraffinokat.

Azok az idők, amikor a natúrkozmetikumok hiánypótló termékek voltak, már régen elmúltak. A gyártók reagáltak a trendre, legyen az ajakrúzs, sampon vagy napozási termék, a dm-nél ma már szinte minden szépségápolási termékhez van természetes alternatíva is. Mivel a natúrkozmetikumok közül a sminkek különösen bőrbarátnak számítanak, egyre több fogyasztó mer áttérni a rájuk.

A natúrkozmetikumokról továbbra is sok mítosz áll fenn. „Gyakran tapasztalhatjuk, hogy azok a vásárlók, akik korábban csak hagyományos kozmetikumokat használtak, szkeptikusak a natúrkozmetikumok hatékonyságával és eltarthatóságával kapcsolatban. De miután kipróbálták, teljesen meglepődnek azon, hogy mennyire hatásosak a termékek”– mondja Daniela Hinkel, a dm alverde termékmenedzsere.

PROFI TIPPEK A TERMÉSZETESEN GÖNDÖR HAJÉRT

NATÚRKOZMETIKAI ÚTMUTATÓ: A LEGFONTOSABB KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK

Valójában miért válasszuk a natúrkozmetikumokat?

Számos ok vannak arra, hogy kipróbálják a dm natúrkozmetikumait. Ezek egyike, hogy a termékek nem tartalmazhatnak tisztán szintetikus színezékeket és illatanyagokat, szintetikus tartósítószereket, szilikonokat, paraffinokat vagy más kőolajtermékeket. Óvatosan ápolják a bőrt környezet- és bőrbarát, továbbá természetes alapanyagokkal.

A natúrkozmetikumok serkentik és támogatják a természetes bőrfunkciókat. Azok, akik gyakran küzdenek irritált bőrrel, megtalálhatják a számukra megfelelő ápoló terméket a natúrkozmetikumok között. Miért? Mert a hagyományos kozmetikumokban kémiai-szintetikus tartósítószereket használnak, amelyek megakadályozzák a mikroorganizmusok szaporodását. Ezek pedig mérgezően hatnak ezekre az organizmusokra, így irritálhatják a bőrt.

Állat- és a környezetvédelem: a felhasznált alapanyagok eredete és kiválasztása, valamint gondos feldolgozása szintén fontos szerepet játszik. A natúrkozmetikumok szintén nagy jelentőséget tulajdonítanak a túlnyomórészt állati és környezetbarát termelésnek, továbbá nagyon sok termék vegán. Kiemelendő, hogy az állatkísérletek tilosak ezeknél a termékeknél!

A natúrkozmetikumok ugyanolyan jók, mint a hagyományos kozmetikumok?

Igen, ez mindig a bőr igényeitől függ. Biztos lehetsz benne, hogy a tanúsított natúrkozmetikumok kiváló minőségű növényi összetevőket tartalmaznak, amelyek lehetőleg ellenőrzött ökológiai termesztésből vagy ellenőrzött organikus gyűjtésből származnak. A biotermékek esetében követelmény, hogy a növényi vagy állati összetevők 95 százaléka bio termelésből származzon, és azt is meghatározzák, hogy hány egyéb összetevőt tartalmazhat.

Például a víz (hidratáló krémként) vagy a viasz (konzisztenciát fokozó és társemulgeáló szerként) alapanyagként szolgál. A hatóanyagok közé tartoznak a növényi olajok, például a mandulaolaj, az olívaolaj vagy a gyógynövénykivonatok, például a rózsa- vagy a kamilla kivonat, amelyeket a lehető legjobb minőségű alapanyagokból nyernek természetes módon.

Ezenkívül nem használnak oldószereket vagy tartósítószereket. A kémiai folyamatok még a feldolgozás során is nagyrészt tilosak.

A natúrkozmetikai sminkek lehetnek annyira jók, mint a hagyományos termékek?

Természetesen! “Mára szinte minden területen nagyon jó alternatívák vannak a hagyományos termékekkel szemben” – mondja Daniela Hinke, a dm szakértője. A színek és effektek, például a dekorkozmetikumok csillogása növényi festékekből, cellulózból és ásványi vas-oxiddal készülnek.

Meddig áll el a natúrkozmetikum?

Mivel szintetikus tartósítószereket nem használnak, a szavatossági idő természetesen nem versenyezhet a hagyományos kozmetikumokéval. Ehelyett a tartósítás a gyártási folyamatok, a csomagolás és az összetevők multifunkcionalitása megfelelő egymásra építésével történik.

„Ahhoz, hogy a termékek vegyszer nélkül is sokáig elálljanak, illóolajokat használnak, amelyek tartósító hatással bírnak. A kifinomult csomagolás segít távol tartani a baktériumokat, ez azt jelenti, hogy a terméktől függően körülbelül két év szavatossági idő érhető el” – mondja Daniela Hinkel.

A termékek élettartamának növelése érdekében mindig közvetlenül a használat előtt nyisd ki a terméket, és minden használat után gondosan zárd vissza, és ideális esetben hűvös, száraz és sötét helyen tárold őket. Mint minden kozmetikai termék esetében, a termékeket sem szabad tovább használni, amint azok külseje, színe vagy illata egyértelműen megváltozik.

7 TERMÉSZETES KOLLAGÉNFORRÁS

Mit kell figyelembe venned, amikor áttérsz a natúrkozmetikumokra?

Adj időt magadnak: a bőrnek általában körülbelül egy hónap kell, hogy teljesen megújuljon. Aki a hagyományos kozmetikumról a tanúsított natúrkozmetikumra szeretne váltani, annak vegyes átmeneti szakaszra kell készülnie. Vörösség és pattanások jelentkezhetnek, mivel a bőrnek először meg kell ismernie a természetes összetevőket.

Lépésről lépésre – Verena Beck bőrgyógyász azt javasolja, hogy tesztként először két egymást követő nap vidd fel a terméket az alkarodra. “Így megtudhatod, hogy a bőr hogyan reagál rá. Ha kellemes bőrérzeted van, akkor valószínűleg jól választottál” – mondja az orvos.

Vigyázz, ha érzékeny bőrű vagy: „Az igazi natúrkozmetikumok nem tartalmaznak tartósítószert, ehelyett például illóolajokat tartalmaznak. Bárki, aki hajlamos allergiára vagy ekcémára, kontaktallergiát okozhat, ha ez közvetlenül a bőrre kerül” – mondja Beck bőrgyógyász. Azt javasolja az érzékeny bőrűeknek, hogy fokozottan figyeljenek az összetevőkre, a bőrelemzés segíthet megfelelő termékek megtalálásában.