Menü

Napvédelem minden korban

Hogyan óvhatja helyesen a gyerekek, a felnőttek és az idősek bőrét a napsugárzástól?

Home » Szépség » Szépségápolás » Napvédelem minden korban - 07.2017

A nap határozottan javítja a közérzetünket és erősíti a védelmi rendszerünket, ugyanakkor hatással van a bőrünkre és a sejtjeinkre is. Ezért a napvédelem minden életkorban kötelező. Ám minden bőr más és más ápolást és védelmet igényel.

A napvédő rendszereknek két alapvető fajtája van: az egyik csoport kémiai szűrőkkel, a másik fizikai szűrőkkel véd.

Ezek a különbségek: A kémiai fényszűrők védőbevonatot képeznek a bőrön. A szűrő összetevői elnyelik az UV-sugarakat és hővé alakítják át őket. Ezeknél a termékeknél nagyobb az esély, hogy érzékenyek vagyunk rájuk, mert összetevőiket felszívja a bőr. Vannak köztük olyanok, amelyek nem is tekinthetők biztonságosnak. Ráadásul ezek a napvédő krémek csak 30 perc elteltével kezdik el kifejteni hatásukat.

Fizikai vagy ásványi fényszűrők: A fényszűrés tiszta, természetes anyagokon alapszik és ásványi szűrőkkel működik. Titánium-oxid és cink-oxid mikropigmenteket tartalmaznak, amelyek kis tükrökként verik vissza az UV-sugarakat és megakadályozzák, hogy behatoljanak a bőrbe. Ezek a krémek azonnal hatnak.

A gyerekeket kezdettől fogva óvni kell

A gyerekek érzékeny bőrére a legjobb, ha természetes ásványi naptejet választunk.Már az ő bőrük sem felejt el semmit. Pici koruktól védeni kell, hogy megelőzzük a későbbi károsodást. Az Amerikai Bőrgyógyász Akadémia szerint a napkárosodás 80 százaléka 18 éves kor előtt fordul elő.

Ennek fő oka, hogy a csecsemők és a kisgyerekek bőre nem termeli a melanin nevű festékanyagot, ami a magas UV-sugárzás ellen véd.  De nem képes arra sem, hogy helyreállítsa az UV-sugárzás által okozott károkat. Ezért a csecsemők számára a napozás szigorúan tilos.

Nagyobb gyerekek számára az ajánlott felszerelés a következőkből áll: magas fényvédő faktoros krém (legalább SPF 30, az SPF 50+ még biztonságosabb), UV-szűrős napszemüveg, fejfedő, és lehetőleg UV-védelemmel ellátott ruházat. A pamut jobban véd, mint a műszálas anyagok, a száraz anyag pedig jobban, mint a nedves. A legjobb, ha azelőtt bekenjük a gyerekeket, mielőtt kilépnének az ajtón, hogy a megfelelő védelem már az első napsugártól garantált legyen. Ne feledkezzen meg az olyan részekről sem, mint a fül, a lábfej és a nyak!

11 és 16 óra között a napot teljesen el kell kerülni – ez vonatkozik a felnőttekre is. Az ideális krém véd az UV-A- és az UV-B-sugarak ellen is, vízálló, és nem tartalmaz sem illatanyagot, sem tartósítószert.

A gyermekek bőrére a bőrgyógyászok az ásványi szűrős napvédőket szeretik ajánlani. Ne feledkezzen meg róla, hogy az UV-sugárzás nemcsak felülről érkezik, hanem minden irányból visszaverődik és a felhőkön is áttör.

Egy tipp arra, hogyan tanítsuk meg a gyereket, mikor biztonságos napon tartózkodni: „Amikor nagyobb az árnyékod, mint te, akkor játszhatsz a napon, egyébként jobb, ha az árnyékban maradsz.”

 

Felnőttek: bőrtípusok

A felnőtt bőrnek van egy nagyon nagy előnye a gyerekekéhez képest: a pigmenteknek köszönhetően rövid ideig meg tudja védeni magát a napsugárzástól. Az önvédelmi idő hossza függ a bőr, a szem és a haj színétől. Ám akármilyenek is ezek a tulajdonságaink, napvédelem nélkül napozni nem biztonságos.

Aki ismeri a bőrtípusát, az jobban meg tudja becsülni, hogy milyen napvédő faktoros terméket használjon. Egyébként a magas napvédő faktor (SPF) sem akadályozza meg, hogy lebarnuljunk. Még 50 faktorral is lebarnulunk, csak lassabban és kisebb mértékben. És tovább marad napbarnított a bőrünk.

A négy bőrtípus:

1. típus: Nagyon világos a bőre, szeplős, szőke vagy vörös haja és kék vagy zöld szeme van. Szinte soha nem barnul le.
Önvédelmi idő: 5–10 perc
Ajánlott napvédő faktor (SPF): 50+

2. típus: Világos bőre, szőke haja és kék vagy zöld szeme van. Enyhén le tud barnulni.
Önvédelmi idő: 10–20 perc
Ajánlott napvédő faktor (SPF): 30–50

3. típus: Sötét haja és barna szeme van. Jól lebarnul.
Önvédelmi idő: 20–30 perc
Ajánlott napvédő faktor (SPF): 20–30

4. típus: Sötét bőre, fekete vagy sötét haja és barna szeme van. Gyorsan lebarnul.
Önvédelmi idő:  30–40 perc
Ajánlott napvédő faktor (SPF): 20

 

Tipp: Az előző évről megmaradt naptejeket a legjobb kidobni. Védő hatásuk ugyanis egy idő után csökken.

Az érett bőr napvédelme

A bőr öregedése ellen aligha létezik jobb eszköz, mint a napvédő termékek. A tudósok megállapították, hogy a génjeink csak kis mértékben határozzák meg, hogy mennyire leszünk ráncosak idős korunkban. 75 százalékban mi magunk vagyunk felelősek érte az életmódunkkal.

Táplálkozás, élvezeti cikkek, ápolás, és mindenekelőtt a napvédelem befolyásolja a bőr külső öregedését, vagyis azokat a bőrben bekövetkező változásokat, amelyek nem a természetes öregedési folyamat részei, hanem környezeti tényezők váltják ki. Vagyis mi magunk vagyunk felelősek a saját ráncainkért. Ahogy az idő halad előre, a bőr egyre vékonyabb és egyre kevésbé rugalmas lesz.

Egyre rosszabbul tárolja a vízmegkötő hialuronsavat, így a bőr szárazabb lesz és veszít feszességéből. A ráncok főleg a bőr középső rétegében, az epidermiszben jönnek létre.

Ott gondoskodnak a kollagének a bőr feszességéről. Ám az UV-sugárzás pontosan ezeket támadja meg. Egészen pontosan az UV-A-sugarak mélyen behatolnak az epidermisz sejtjeibe és csökkentik a réteg vastagságát.

A következmények: ráncok, pigmentzavar, végül időskori foltok. A megoldás: kevesebb nap és sokkal több napvédelem!

Az érett bőr ápolása tehát röviden összefoglalható: védelem az év 365 napján, és nemcsak akkor, amikor már az öregedés kétségtelen jelei megmutatkoznak. Tehát: hidratáljon, bárhová megy, különösen egy ragyogóan napsütéses nap előtt, alatt és után. A megfelelő termékeket megtalálja az üzletek polcain.

Különösen fontos, hogy olyan napvédő terméket válasszunk, amely az UV-A– és az UV-B-sugárzástól egyaránt megvéd. A sugárzás mindkét típusa károsíthatja a bőrt.

Az UV-A-sugarak nagyobb hullámhosszúságú sugarak, mélyebbre behatolnak a bőrbe, és a bőr idő előtti öregedését, valamint visszafordíthatatlan sejtkárosodást idézhetnek elő.

A rövid hullámhosszúságú UV-B-sugarak okozzák a leégést. A föld azon részein, ahol az ózonréteg már súlyosan károsodott, sokkal több jut át ebből a fajta sugárzásból, ezért Ausztráliában például nemcsak napozáshoz, hanem úszáshoz is felöltöznek. De az UV-B-sugárzás felénk is megnövekedett.

A legjobb tipp tehát a bőr öregedése ellen: biztosítsuk be magunkat!

A haj védelme

A bőr védelmének témájában mostanra már csaknem profik lettünk. De van még behoznivalónk a hajjal kapcsolatban.  A hajnak a nyár rendkívül stresszes évszak. Sós tengervíz, klóros medencevíz, UV-sugárzás és szél – mindezek hamar töredezett, száraz sörénnyé változtatják.  A megelőzés ebben az esetben is jobb, mint utólag megpróbálni helyrehozni a károkat. Néhány egyszerű tippet betartva a napnak és a víznek esélye sem lesz elrontani a frizuránkat.

Az UV-védelemmel ellátott speciális ápoló spray-k zsírmentes bevonatot képeznek minden egyes hajszál körül. Ráadásul hidratálják is a hajat. Valahányszor fürdik a tengerben vagy a medencében, utána a hajat röviden le kell öblíteni, hogy megszabadítsa a só- és a klórlerakódástól.

Ezt lehetőleg ne meleg vízzel tegye, mert az fokozza a hajgyökerek faggyútermelését. Ettől a haj fénytelenné, élettelenné válik és sokkal gyorsabban zsírosodik. Úgyhogy, ha nem esik nehezére, akkor minden mosás után öblítse át hideg vízzel a haját. Amikor csak lehetséges, levegőn szárítsa meg és mellőzze a hajszárító vagy a hajvasaló használatát.

A hajmaszkok és a speciális termékek, például a napozás utáni samponok még jobban hidratálják a hajat. Amikor lehetséges, viseljen fejfedőt. Ez nemcsak a hajat, hanem a fejbőrt is védi.

A naptól kifakul a haj. Ezért aki festeti a haját, az várja meg vele a nyaralás végét. A sós víz és a medencék klóros vize is gyorsabban kimossa a mesterséges színt, ami azt jelenti, hogy akármilyen szép színűre is festették a hajunkat, hamar ki fog fakulni. Ha a hajvégekből levágatunk egy keveset nyaralás előtt, azzal mindenképpen csak jót teszünk. Így a hajvégek sokkal ellenállóbbak lesznek a káros hatásokkal szemben.

Szőkék, figyelem!  A szállodai medencék vize gyakran tartalmaz rezet, hogy ezzel megakadályozzák az algásodást. A rézionok azonban zöldessé tehetik a hajat, különösen, ha már eleve porózus.

Ezért a hosszú hajat célszerű úszósapkával védeni. A haj nem szereti, ha vizesen gumival fogják össze. A nyomási pontokon megsérülhet és el is törhet. A vizes hajat ezért csak lazán fogjuk össze hajcsattal.

D-vitamin – A nap vitaminja

Nem kérdés, fontos a napvédelem. Aki teljes mértékben megvonja szervezetétől a napsugarakat, a D-vitamin-hiányos állapotba kerülhet, ami egészségügyi következményeket von maga után. Cikkünkből megtudhatja, naponta mennyi időt ajánlatos a napon tölteni és milyen kiegészítő lehetőségek állnak még rendelkezésünkre.

A D-vitamin feladatai és funkciói

A D-vitamin szerepe a csontépítésben, az izomanyagcserében és a fogvédelemben is elengedhetetlen fontosságú. Ezenkívül mára már az is kiderült, hogy a lelki egészség megőrzését is támogatja. Zseniális, hogy testünk a napsugarak segítségével D-vitamint tud képezni! Ehhez elég, ha a karunkat és kezünket napi 20-30 percig napoztatjuk. De sajnos a szürke téli hónapokban nehézkes elegendő D-vitamint tankolni. Azok egészségét, akik érzékeny bőrük vagy allergiájuk miatt a napot kerülni kényszerülnek, hiánybetegségek veszélyeztetik.

A D-vitamin-hiány megelőzése

Annak ellenére, hogy szélességi körünkön a túladagolás veszélye sem fenyeget minket, azt sem állíthatjuk, hogy hiányt szenvednénk napsütésben. A napi szükséglet majdnem 90%-át fedezi a természetes napsugárzás, a maradék 10%-hoz pedig a táplálkozás útján jut hozzá szervezetünk. De figyelem: csak kevés élelmiszer tartalmaz említésre méltó koncentrációban D-vitamint. Hiánytünetek észlelésekor heringet, lazacot, marhamájat, tojássárgáját vagy a shiitake gombát érdemes fogyasztani. A vitamin pozitív hatásainak kiaknázása és a raktárak feltöltése érdekében szedhetünk táplálékkiegészítőket is.

 

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Ment

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk