Active Beauty
Napsugaram

Napvédelem gyerekeknek

Napsugaram

Szép időben a szabadban játszani a legjobb dolog. Viszont a gondtalan mókázás előtt muszáj gondoskodnunk a napvédelemről.

Különösen örülünk szülőként az első meleg napsugaraknak. Végre nem szükséges a kicsire több réteg ruhát ráadni, mielőtt elhagyjuk a házat. Akit persze előfordul, hogy az indulás előtt gyorsan újra ki kell csomagolnunk, mert közben rájött, hogy neki mégiscsak pisilnie kell. Végre nagyokat játszhatunk a szabadban. Viszont mindenképpen gondolnunk kell arra, hogy a kisgyerekek bőre sokkal vékonyabb a felnőttekénél. Ennek megfelelően gyenge a saját védekezőképessége is. Minél fiatalabb az utód, annál fontosabb, hogy már az első napsugarak ellen is megfelelő védelmet kapjon a bőre. Az újszülöttek különösen gyorsan égnek le, mivel a bőrük csupán 5 percen át képes önmagát védeni a nap ellen.

Felölthető napfényvédelem

A babák számára ezért a legbiztonságosabb, ha az öltözékük is védi őket. A légáteresztő, világos, beépített napfényvédelemmel rendelkező pólóknak köszönhetően nem kell folyamatosan újrakrémeznünk őket, és attól sem kell tartanunk, hogy a krémezés során megfeledkeztünk egy-egy testrészről. Az arcot, a kézfejet és a többi, az öltözék alól kikandikáló testrészt magas fényvédő faktorral rendelkező készítményekkel kenjük be, a legjobb, ha SPF 50+-os faktorszámúval, és azzal is jó bőségesen. A szakértők azt ajánlják, hogy a kisgyerekeket körülbelül 2 evőkanál mennyiségű krémmel kenjük be. Viszont arra is ügyelnünk kell, hogy a naptejet időben, tehát legalább egy fél órával a ház elhagyása előtt kenjük fel a bőrükre, és azt persze rendszeresen újra is kell krémezni. Mivel a kisbabák bőre különösen érzékeny, illatanyagmentes és hipoallergén naptej vásárlása ajánlott számukra. A babáknak kifejlesztett termékek közül azok a legjobbak, melyek nemcsak védik, hanem ápolják is a bőrüket.

A fejet a leghatékonyabban kalappal védhetjük, mivel így a napszúrás veszélye sem fenyegeti őket. A legjobb fejfedők azok, melyek a nyakat is védik, valamint széles karimával rendelkeznek, mert ezek akkor is árnyékot tartanak, ha mozgás közben a pici sapkája egy kicsit félrecsúszik. A kisgyerekekre adhatunk napszemüveget is, hogy szemeiknek se
tegyen rosszat az erős napsugárzás. Fontos tudni, hogy a napszemüveg lencséjének színe nem árul el semmit annak napfényvédő képességéről, ezért mindenképpen érdemes ügyelnünk arra, hogy UV-védelmet nyújtó szemüveget válasszunk.

 

NAPVÉDELEM MINDEN KORBAN

Fontos a nagyobbacskák számára

Az iskolásoknak különösen „harcálló” napfényvédelemre van szükségük: ők aktívabbak, és többet is izzadnak, ami miatt a rájuk kent napkrémek hamar veszítenek hatékonyságukból. Ezenkívül el is felejtik magukat újrakrémezni. Mivel a többszörös bekrémezés eredménye nem a többszörös védelem, tehát a kétszer felvitt SPF 20 nem nyújtja egy 40-es faktorszámú termék védettségét, a gyerekek esetében a magas fényvédő faktornak épp olyan nagy jelentősége van, mint a babák esetében. Ezenkívül ha nagyon erősen tűz a nap, a nagyobb gyermekekre is érdemes fényvédős ruházatot adni, valamint sapkát, illetve napszemüveget is célszerű viselniük.

 

A helyes napfényvédelemről:

  • SPF: a bőrnek van némi önvédő képessége, mely egy bizonyos időn keresztül képes megvédeni azt. Hogy meddig, az többek között a bőrtípus függvénye. Ez a védelmi idő a gyerekek esetén sokkal rövidebb, mint a felnőtteknél. Ha ehhez hozzáadjuk a fényvédő faktorszámát, akkor tudni fogjuk, hogy hány percig tartózkodhatunk biztonságosan a napon.
  • UV-A-szűrő: védelem a napallergia és az idő előtti öregedés ellen.
  • UV-B-szűrő: véd a napégés ellen. Az SPF csak az UV-B-sugarak ellen nyújt védelmet, az UV-A-sugarak ellen azonban nem.
  • Vízállóság: ez azt jelenti, hogy a krémnek kétszer 20 percnyi vízben tartózkodás után is legalább feleolyan védelmet kell nyújtania, mint felkenése időpontjában. Ha a termék extra vízálló, akkor a védelemnek négyszer 20 percen át is képesnek kell erre lennie.
  • Eltarthatóság: a napfényvédő szerek alapvetően a felbontás után 12 hónapig eltarthatók. Hűvös és tiszta helyen kell tárolni őket. Azonban ha avas szaguk van, egyértelműen ki kell dobni őket.
  • Textúrák: a naptejek és a lotionök zsír és víz keverékéből állnak, ápolják a bőrt, és általában könnyen eloszlathatók rajta. A napkrémek viszont általában nagyobb zsírtartalmúak és sűrűbbek, használatuk különösen a száraz bőrűek számára ajánlott. Ezzel szemben a napzselék teljesen zsírmentesek, melyeket a napallergiások is használhatnak. A napspray-k zsírmentesek és könnyedén felvihetők.

MIT TEGYÜNK, HA MÁR BEKÖVETKEZETT A LEÉGÉS?

A gyerkőc védelméhez érdemes olyan termékeket választani, melyek nemcsak gyorsan beszívódnak, hanem könnyen fel is vihetők. Népszerűek a színes spray-k, melyek megmutatják, hogy hol krémeztük már be magunkat, a habok, melyekkel a gyerekek szeretik saját magukat is bekrémezni, vagy a praktikus rollerek. Ezekkel könnyű bánni, és még csak foltot sem ejtenek a ruhánkon.

Az egyszerű kezelhetőség különösen fontos, ha a gyerkőc egyedül megy el valahova, például egy osztálykirándulásra. Ilyenkor is fontos szempont a naptej vízállósága. Igaz, hogy a vízálló krémek védik a gyerekeket úszás és pancsolás közben az UV-sugárzástól, viszont a szárítkozás után újra be kell kenni őket, mert a krém egy része a törülközőn landol.

Ha viszont a nap végén azt látjuk, hogy a pici bőre az óvintézkedések ellenére is leégett, a következő időszakban szigorúan kerülnie kell a napot. Sokat kell innia, valamint a hűtő borogatások is jótékony hatásúak, ahogy a napozás utáni termékek is, melyek kellemes hűtő hatásuk mellett sok nedvességgel is ellátják a bőrt.