Menü

Munkaügyben e-mailezni este? Ne!

Felejtsük el!

Home » Életmód » Munkaügyben e-mailezni este? Ne! - 01.2017

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy lefekvés előtt egyszer csak bevillant: napközben megígértük valakinek, hogy még aznap elküldünk neki valamit e-mailben. Azonnal laptopot ragadunk, és már pötyögjük is a levelet, mert szavahihetők szeretnénk maradni vagy félünk attól, hogy másnapra kimegy a fejünkből az egész. Pedig gondoljuk csak végig a helyzetet: tényleg van értelme késő este e-mailt küldeni valakinek? Nem ér rá másnap reggel? A válasz csak akkor lehetne „nem”, ha egy másik időzónában dolgozó kollégának szeretnénk üzenni, akinél még/már nappal van. De vegyünk is sorra az érveket, hogy miért nem érdemes sötétedés után e-mailt küldeni munkaügyben.

Nagy valószínűséggel csak másnap olvassa a levelet az illető

A legtöbb ember az irodából való kilépés után nem szeret a munkájáról beszélni, pláne nem azzal foglalkozni. Sokaknak nincs is a privát telefonján vagy számítógépén beállítva a céges levelezés, vagy ha mégis, akkor sem szívesen tölti a szabadidejét a munkahelyi e-mailek olvasgatásával. Szóval szinte kizárt, hogy még este választ kapunk a levelünkre.

Feleslegesen bosszantjuk a kollégánkat a szabadidejében

Még ha a munkatársunk időnként csekkolja is az e-mailjeit otthon, akkor sem fog örülni, ha este munkával kapcsolatban zaklatjuk – pláne, ha valami olyan dologról írunk neki, amelyet ő maga sem tud otthonról megoldani. Tartsuk hát tiszteletben mások privát szféráját ilyen módon is.

A délelőtt fogalmának tisztázása

Még ha éjszakai baglyok is vagyunk, akkor sem kifogás a hajnali kettőkor küldött e-mail – azzal a felkiáltással, hogy „hát de az még dél előtt van”. Különben is jobb, ha az emberek azt gondolják, éjszaka mi is alszunk, nem ilyesmiken rágódunk.

Nagyobb eséllyel vétünk helyesírási hibákat

A legbanálisabb elírásokat késő este követhetjük el, amikor félig már álomba is zuhantunk, de még mindig gépelünk és még mindig gépelünk. Kíméljük meg magunkat ezektől a kellemetlenségektől, és küldjük el azt a levelet másnap reggel – így elkerülhetjük azt is, hogy mi legyünk hivatalosan is az iroda legrosszabb helyesírói. Plusz gondoljunk bele: egy barátnak is kínos hibákkal teli e-mailt küldeni, hát még a főnökünknek…

Valójában aludnunk kellene

Meg kell tanulnunk elengedni a munkát. Akármilyen fontos beosztásban dolgozunk, akármilyen sok feladatunk van, miután eljöttünk a munkahelyünkről, koncentráljunk a magánéletünkre. Kapcsoljuk ki a munkahelyi e-mailek hangjelzését, így könnyebb lesz ellenállni a kísértésnek, hogy a munkával foglalkozzunk otthon is. Az este az az időszak, amikor feltöltődünk, pihenünk és rákészülünk a következő napra – szenteljük hát valóban ennek az otthon töltött órákat.

A hangjelzés fel is ébresztheti a címzettet

Visszatérve a kollégák bosszantására: ugye senki nem szeretne azért rossz viszonyba kerülni egy munkatársával, mert álmatlan éjszakát okozott neki? Ha ugyanis a címzettünk már javában aludt, amikor mi levelet küldtünk neki, és őt erről hangjelzéssel figyelmeztette a telefonja, akár még fel is riadhat rá. Képzeljük el a fejet, amit akkor vág, amikor rájön: mi üzentünk neki, és csupán annyit, hogy a délutáni értekezlet egy másik tárgyalóban lesz…

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk