Menü

Kezdjük kicsiben! – 1. rész

Váltsunk műanyagszegény életmódra

Home » Szabadidő » Tippek és trükkök » Kezdjük kicsiben! – 1. rész - 10.2019

Sokan azért nem kezdenek bele a műanyagmentes életmódba, mert úgy gondolják, hogy az általuk véghez vitt változások csupán cseppek a tengerben, azoknak a nagy egész szempontjából semmi hatásuk. Pedig mekkorát tévednek?!

Gondoljunk csak bele, hány ember él a Földön. Ha csak 20 százalékuk (azaz minden ötödik személy) dönt úgy, hogy elutasítja a műanyagot, már önmagában hatalmas változást indukál. Évente ugyanis közel 300 millió tonna műanyaghulladékot termelünk, aminek mintegy fele egyszer használatos műanyag. Azt hiába dobjuk ki villámgyorsan, évszázadokig szennyezi a Földet. Higgyük el: minden kicsiben kezdődik, az egyének szintjén. Mindannyian tehetünk a bolygónkért, és azért, hogy a jövő generációk számára is élhető maradjon.

6 SZUPERHATÉKONY ILLÓOLAJ VEGYSZEREK HELYETT

Minimalizáljuk a műanyagok használatát!

Az biztos, hogy 100 százallékosan nem lehet kiiktatni az életünkből a műanyagot, de minimálisra tudjuk csökkenteni a mennyiségét. Vegyük elő például nagyanyáink praktikáit, akik üvegben tárolták a tejet, porcelán-, fa-, fémdobozokban vagy vászonzacskóban a lisztet, a cukrot és a rizst. Papírtörlő helyett használjunk textilkendőt, folpack helyett mosható, újrahasználható szalvétát. Bevásárláshoz pedig ahelyett, hogy minden alkalommal újabb nejlonszatyrot vennénk, vigyünk fonott kosarat vagy vászontáskát.

Válasszuk a természeteset!

Ha valami elérhető műanyag és papír csomagolásban is, válasszuk a papírt, ami könnyen lebomlik. Vásároljunk papírdobozban tárolt élelmiszereket. Teázáshoz és kávézáshoz használjunk fémből vagy hőálló, edzett üvegből készült termoszt, hordozható bögrét, és ezeket vigyük magunkkal a munkahelyünkre is. Mondjunk nemet az eldobható eszközökre és a műanyag szívószálakra.

5 CSINÁLD MAGAD KÖRNYEZETBARÁT LÉGFRISSÍTŐ

Legyünk tudatosak!

Gondolkodjunk előre! Gyermekünknek vegyünk olyan cumisüveget, amit később majd kulacsként is használhat. Ha a munkahelyi étkezdéből vagy közeli kifőzdéből visszük az ebédet, legyen a munkahelyünkön egy erre a célra rendszeresített dobozunk, és használjunk saját evőeszközöket. Nem kell, hogy, hogy ezek az eszközök újak legyenek. Ha van otthon műanyag tárolónk, ne vegyünk most helyette üveget, hanem használjuk a meglévőt, amíg lehet.

Igyunk csapvizet!

A műanyagpalackos ásványvizek helyett érdemes egy jobb fajta vízszűrő berendezésbe befektetni, amely már egy-két év alatt is visszahozza az árát. Nem is beszélve arról, hogy nem termelünk vele újabb műanyag kupacot, és a palackból a hő hatására kioldódó káros anyagoktól is megkíméljük magunkat és a Földet.

 

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk