Menü

Műanyagmentes élet

4 tipp, hogy kiszorítsuk a zacskót a mindennapjainkból

Home » Szabadidő » Tippek és trükkök » Műanyagmentes élet - 11.2019

A klímaváltozásnak egyre komolyabb következményei vannak, így rendkívül fontos, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk a környezetünk védelmében. Az alábbi tippek betartása sokat segíthet mindebben.

  1. Bevásárlás során

Egy biztos: nagyszüleink nem használtak annyi műanyagot, mint amennyit mi, ugyanis teljesen másképp vásároltak. Ha valóban az a célunk, hogy környezettudatosabbak legyünk, és kevesebb szemetet termeljünk, akkor részesítsük előnyben a friss termékeket a csomagoltakkal szemben. Tény, hogy kényelmesebb megvenni a kész salátát, de mi ugyanúgy el tudjuk készíteni friss hozzávalókból, sőt, nagy valószínűséggel még finomabb is lesz. Ez azonban nem csak a zöldségek és gyümölcsök beszerzésekor kivitelezhető, hanem például a pékáruk esetében is.

Az egyik legalapvetőbb dolog, amit megtehetünk – és egyre többen meg is tesznek –, hogy nem használunk műanyagzacskókat, hanem textilből vagy papírból készültekkel a táskánkban indulnak el a szupermarketbe. Szerencsére egyre több kereskedelmi lánc tűzte ki céljául, hogy csökkentse a környezetre káros zacskók használatát.

És mivel egyre többen tartják fontosnak a környezetvédelmet, az utóbbi időben sorra nyílnak az olyan csomagolásmentes boltok is, ahol a saját edénykéinkben tudjuk megvenni a legkülönbözőbb termékeket, így nincs szükségünk műanyagzacskókra. Ezekben az üzletekben vehetünk lisztet, müzlit, magvakat… Óriási a választék.

KEZDJÜK KICSIBEN! – 1. RÉSZ

  1. A konyhában

Nézzünk szét a konyhánk szekrényeiben, biztosan találunk műanyag dobozokat. Tény, hogy ezek használata sem a legjobb választás, de ha már egyszer megvettük azokat, ne dobjuk ki, továbbiakat viszont semmiképp ne vásároljunk belőlük. Ha szükségünk van több tárolóra, akkor válasszuk üvegből készülteket. Ezek nem csak környezetkímélőbbek, de könnyebb őket tisztán tartani, és nem mellesleg szebbek is műanyag társaiknál.

A keverőedényeknél, illetve a főzéshez szükséges eszközöknél szintén ez a helyzet: a már meglévő műanyagból készült kellékeket használjuk minél tovább, azonban minden újabb darab beszerzésénél részesítsük előnyben a fából, a rozsdamentes acélból, az üvegből vagy a kerámiából készülteket.

  1. A fürdőszobában

A fürdőszobában használjuk talán a legtöbb műanyagot, hiszen a tusfürdő, a folyékony szappan és a különféle tisztítószerek mind-mind műanyag flakonban vannak. Ezeket sajnos más csomagolásban nem igazán lehet beszerezni, viszont arra tudunk ügyelni, hogy ahol csak lehet, utántöltőt vásároljunk. Folyékony szappan, illetve tusfürdő helyett továbbá visszatérhetünk a klasszikus szappan használatához, amit a legtöbb esetben nem műanyagba csomagolva árulnak. Sokan nem is sejtik, de még a borotvahabot is ki tudjuk váltani szappannal.

De fogaink ápolásánál is lehetünk tudatosabbak. A fogmosáshoz használt műanyag fogkefét cseréljük le bambuszból vagy fából készültre, a műanyag fogmosópoharakat pedig üvegre vagy porcelánra.

KEZDJÜK KICSIBEN! – 2. RÉSZ

  1. A mindennapokban

A mindennapokban, amikor egyik helyről rohanunk a másikra, néha nehezen kivitelezhető a műanyagmentes élet, hiszen már az elvihető kávé esetén is szennyezzük a környezetünket. Erre szuper megoldás, ha saját termoszunkba kérjük a koffeinbombát. Tény, hogy ez azt jelenti, hogy egész nap magunkkal hordozzuk a piszkos termoszt, de ennyit tényleg megtehetünk a természetért.

Más folyadékok esetén is szeretjük a műanyagban kaphatókat, nem is sejtve, hogy mekkora kárt okozunk ezzel. Vegyünk inkább egy szép üveg kulacsot, és hordjuk abba az innivalót.

Ne akarjunk egyik percről a másikra áttérni a műanyagmentes életre, hiszen ez egy hosszabb folyamat. Ahogy fentebb is említettük, a már megvásárolt műanyag dobozainkat, fogkeféinket használjuk tovább (és lehetőleg minél tovább), viszont ha cserére érettek, valamennyinél térjünk át valamilyen környezetkímélő anyagból készült változatra.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk