Active Beauty
Mit tegyünk, ha sír a baba?

Így nyugtassuk meg a kicsit

Mit tegyünk, ha sír a baba?

A szülők mindig aggódnak, amikor sír a kisbabájuk, annak ellenére, hogy ez egy teljesen normális jelenség. Cikkünkben utánajártunk, hogy milyen okok válthatják ki a sírást, illetve mit tehetünk egy egészséges baba megnyugtatása érdekében.

#1 ok – Éhes a baba

Az első, amire a szülők gondolnak, ha sír a babájuk, hogy éhes. Nagyon fontos, hogy ne hagyjuk magunkat elbizonytalanítani különféle ajánlásoktól, melyek megmondják, hogy hányszor és mennyit kellene ennie egy kisbabának, hiszen ez teljesen gyerekfüggő.

A megoldás: Ilyen esetben próbáljuk meg szoptatással vagy tápszerrel megnyugtatni a kicsit. Ha nem is eszik sokat, attól még lehet, hogy valóban az éhség miatt sírt. A babáknak nagyon pici még a gyomruk, így egyszerre nem is tudnak sokat enni. Sőt mi több, az is előfordulhat, hogy már maga a szopizás megnyugtatja.

ÉDES BABASZOBA

#2 ok – Pelenka

Sok babát egyáltalán nem zavarja, ha tele van a pelusa, míg mások üvöltenek, ezzel jelezve, hogy szükségük van egy gyors pelenkacserére.

A megoldás: Ha sír a kisbabánk, viszont nem éhes, akkor a következő lépés az legyen, hogy megvizsgáljuk a pelusát, ami lehet, hogy tele van, esetleg kényelmetlen vagy kidörzsölte a popsiját.

#3 ok – Bújni szeretne

A babák sokszor azért sírnak, mert szeretetre, biztonságra és a szülők közelségére vágynak. Számos kutatás bizonyította már, hogy azok a gyerekek, akik nem kapnak elegendő törődést, sokkal lassabban fejlődnek. A babáknak figyelemre van szükségük ahhoz, hogy érezzék a közelséget, és teljes biztonságban érezzék magukat.

A megoldás: Vegyük fel a kisbabánkat, óvatosan öleljük magunkhoz, ringassuk egy picit, közben simogassuk és dúdoljunk neki, így biztosan pikk-pakk megnyugszik. A szívünk dobogása és a lassú lélegzetvételünk szintén nyugtatólag hatnak rá.

#4 ok – Fáradt

Az újszülöttek már 1,5-2 óra ébrenlét után elfáradnak, hiszen elálmosítja őket a rengeteg új inger. Ennek ellenére még nem tudnak maguktól elaludni, ezért hisztisek lesznek, és elkezdenek sírni.

A megoldás: Szülőként fogadjuk el, hogy sok pihenésre van szüksége a kisbabánknak, így nincs értelme annak, hogy ébren tartsuk. Tehát, ha bizonyos idő után sírni kezd, akkor segítsünk neki az elalvásban. Ehhez pedig menjünk vele egy sötét és nyugodt helyre.

POPSI ÜGYEK – ÍME EGY KIS PELENKACSERE-ÚTMUTATÓ!

#5 ok – Melege van vagy fázik

Teljesen lényegtelen, hogy milyen évszakban született a kisbabánk, újdonsült szülőként nagyon nehéz meghatározni, hogy túl sok vagy épp túl kevés ruhát adtunk-e rá. Ennek eldöntéséhez van azonban egy nagyon jó szabály: általánosságban elmondható, hogy 1 réteggel több ruha legyen egy babán, mint egy felnőtten. Amennyiben fázik vagy melege van, akkor azt sírással fogja jelezni.

A megoldás: Ha nem tudjuk, hogy miért sír a babánk, és már minden lehetőségnek utánajártunk, akkor tegyük a kezünket a tarkójához, így ugyanis pontosan érezni fogjuk, hogy fázik-e vagy melege van.