Menü

Mindent a szúnyogriasztó szerekről

MIt és hogyan használjunk?

Home » Szabadidő » Tippek és trükkök » Mindent a szúnyogriasztó szerekről - 08.2020

Ha támadnak a szúnyogok, gyakran különböző riasztószereket hívunk segítségül. Védekezhetünk ellenük elektromos riasztó rendszerekkel és különböző spray-kkel is. Na, de melyik a legjobb választás?

Nyáron különösen aktívak ezek a kellemetlen rovarok, bár a klímaváltozás miatt már nem csak kizárólag ebben az évszakban találkozhatunk velük. A szúnyogok még a tél elején teszik le petéiket, amik akár a -20 Celsius-fokos hőmérsékletet is átvészelik, majd nyáron támadásba lendülnek.

A leggyakrabban használt termékek a szúnyogriasztó spray-k, gélek, otthon pedig az elektromos áramba helyezhető készülékek és a szúnyogok számára kellemetlen füstöt kibocsátó fáklyák. A spray-k általában valamilyen, a szúnyogok számára taszító összetevőt tartalmaznak, aminek a szaga nem öli meg a rovarokat, de elüldözi őket. A legtöbb ilyen fújható terméket bőrünkre is felvihetjük, amin így egy láthatatlan védőréteg képződik, ami távol tartja a szúnyogokat. Nem csak kellemetlen szagot árasztunk így számukra, de a saját természetes illatunkat is elnyomjuk, ami azért fontos, mert a szúnyogok kedvelik az izzadással járó testszagokat.

ÍGY VÁLASSZUNK SPORTÁGAT A GYEREKNEK

A spray-k mellett elérhetők elektromos berendezések is. Ezek kis lapocskákkal működnek, melyek akár 8-12 órán át is képesek távol tartani a szúnyogokat. Hátrányuk, hogy az arra érzékenyeknél irritálhatják a nyálkahártyát, illetve mivel áramforrás szükséges hozzá, kültéren nem alkalmazható.

Tények és tévhitek a szúnyogriasztással kapcsolatban

 1. A szúnyogok szeretik az édes vért

Hamis, a szúnyogok inkább a „zsíros” vért kedvelik, kutatók szerint ezért a magas koleszterinnel rendelkező embereket több támadás éri.

 1. A szúnyogokat vonzza a fény

Ez az állítás sem teljesen igaz, és rosszul tesszük, ha sötétséggel védekezünk a szúnyogok ellen. A szúnyogok nem látnak jól, ezért az orrukat követik, nem pedig a fényt. Érzik a parfümünket és a bőrön lévő verejtéket, ez pedig vonzza őket. Emellett megvizsgálják a levegő szén-dioxid-tartalmát, így tudják meg, hol található potenciális áldozat.

 1. A meleg jót tesz a szúnyogcsípésnek

Igaz! Minél hamarabb fedezzük fel a csípést, annál hatékonyabban tudunk segíteni rajta hővel. Kaphatók már elektromos kis készülékek, melyek hő kibocsátásával enyhítenek a viszketésen.Vagy használhatunk egy kanalat is erre a célra. Tegyük azt rövid időre 50 Celsius-fokos vízbe, majd tartsuk kb. 6 másodpercig a csípett felületen. Ez alatt lebomlik a rovarméregből a viszketést előidéző enzim.

 1. Aki alkoholt fogyaszt, az nagyobb veszélyben van

Ez az állítás már csak azért is igaz, mert alkoholfogyasztás mellett jobban izzadunk, amiről pedig már tudjuk, hogy igazi csalogató a szúnyogok számára. Emellett az alkoholtól kitágulnak a vérerek, ami szintén vonzó lehet. Vicces tény, hogy ha egy szúnyog megcsíp egy embert, akinek a véralkoholszintje 0,1 ezred nagyságú, akkor a szúnyog is bódult állapotba kerül. A szúnyogriasztó szerek általában 0,5 ezred arányú alkoholt tartalmaznak.

 1. A szúnyogok nem szeretik a szelet

Igaz! Erős szélben a szúnyogokat egyszerűen elfújja a szél, így félnek tőle. Az esőt viszont jól viselik. Ha egy esőcsepp teljesen el is találja őket, rövid időn belül megszáradnak, és újra képesek repülni.

 1. A szúnyogriasztók egész napos védelmet nyújtanak

Sajnos ez nem igaz. Egy átlagos riasztószer kb. 5-6 órán keresztül tartja távol a szúnyogokat. Ha azonban nagyon izzadunk, helytelenül használjuk a spray-t, vagy nem vízálló spray-vel fürdünk, ez az időtartam csökken.

Így használjuk helyesen a szúnyogriasztó spray-t: A napvédelem után csak 20 perccel alkalmazzuk, mivel a fényvédő hatás megszüntetheti a szúnyogvédő hatását. A rovarriasztókat egyenletesen permetezzük a nem védett bőrfelületre és a ruházatra, fontos viszont, hogy a ruha alá ne kerüljön. Közvetlenül az arcra ne fújjuk, hanem először mindig a kezünkre. A hatóidő lejárta után permetezzük újra magunkra a szúnyog spray-t, strandolós napokon pedig vízálló rovarriasztót használjunk.

 1. Csak a vegyszeres szúnyogriasztók hatékonyak

Hamis! A mesterséges összetevők mellett egy ideje létezik növényi alapú szúnyogriasztó anyag is. Ez a PMD hatóanyaggal (p-mentán-3,8-diol). Ezt a citrom-eukaliptuszfa illóolajából nyerik ki, és nemcsak a szúnyogokat, de a kullancsokat is távol tartja tőlünk.

EDZÉS POWERANYUKÁKNAK

Mit alkalmazhatunk gyermekek és terhes nők számára?

 • DEET: az egyik legelterjedtebb hatóanyag a dietil-toluamid ( DEET). Használatakor ügyeljünk rá, hogy ne érintkezzen közvetlenül a nyálkahártyával, mert irritációt okozhat. Ezért az ilyen típusú szerek nem ajánlottak a terhesség és szoptatás alatt, illetve 3 év alatti gyermekeknél sem.
 • Icaridin: hasonlóan hosszú ideig és jól működik – csakúgy, mint a DEET –, de bőrünk jobban tolerálja. Két éven aluli kisgyermekeknél tilos az icaridin-tartalmú készítmények használata, azonban a terhes és szoptató nők számára ez nem jelent veszélyt.
 • PMD: a növényi alapú hatóanyagok – mint például a DEET és az icaridin – alkalmazásakor különleges illatot árasztunk, ami érdektelenné tesz minket a rovarok számára. A PMD nevű hatóanyag hatása és irritációja összehasonlítható az icaridinéval. Mivel a PMD viszonylag új a piacon, eddig csak néhány toxikológiai vizsgálatot végeztek vele, ezért nem szabad három évnél fiatalabb gyermekeknél alkalmazni.
 • Zsírsavak: a telített zsírsavak – például a kókuszzsírsav, a kaprinsav és a laurinsav – szintén alkalmasak a szúnyogriasztásra. A PMD-hez hasonlóan a laurinsav a kullancsok ellen is hat. Összességében a zsírsavak hatásának időtartama rövidebb, mint a többi rovarriasztóé, ám ezek a bőr számára a legjobban tolerálhatók. Ezen túl ez az egyetlen hatóanyag, mely a kisgyermekek és csecsemők bőrére is alkalmazható.

További hasznos tippek nyárra:

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk