Menü

Minden rendben lesz, kisbabám!

Nyugodt mama, nyugodt baba

Home » Család » Baba-Mama » Minden rendben lesz, kisbabám! - 12.2020

A terhesség izgalmas és olykor stresszes időszak egy nő életében. Ha viszont a leendő édesanyának sikerül teljes mértékben önmagára koncentrálnia, akkor ő és a gyermeke kellemes és nyugodt kilenc hónapot élhet át.

A várakozás öröme határtalan boldogság, valamint a szeretet és a kötődés egyre erősödő érzése: a terhesség a feje tetejére állítja az életet, méghozzá a legcsodálatosabb módon. Ebben az időszakban a leendő édesanyák gyakran euforikus örömmámorban úsznak. Új oldalukról ismerik meg önmagukat és partnerüket. A pár ilyenkor felkészül arra, hogy hamarosan családként élik tovább az életüket, ami még közelebb hozza őket egymáshoz. Ugyanakkor az is természetes, hogy ebben az időszakban a bizonytalanság érzése is gyakran befészkeli magát az édesanyák szívébe. A szülés előtti hónapokban számtalan kérdés merül fel.

Hogy fogom viselni majd a fájdalmat? Mi lesz, ha komplikációk lépnek fel? Hogy viselkedik majd a partnerem? És addig még a munkámat is el kell végezni, valamint a gyerekszobát is be kell rendezni. Az öröm és az aggódás érzelmi hullámvasútja okozza azt, hogy vannak olyan napok, amikor csak nehezen sikerül megnyugodnia a kismamaléleknek. Milyen hatással van ez a magzatra? És mit tehetnek a leendő édesanyák azért, hogy a lehető legkiegyensúlyozottabbak maradjanak a terhesség hónapjai alatt?

A TERHESSÉG FURCSA MELLÉKHATÁSAI

Előzetesen egy kis megnyugtatás: jóllehet a magzat a hormonokon és más hírvivőanyagokon keresztül információt kap arról, hogy milyen érzelmeket él át az édesanyja, viszont általában védett helyzetben van. „A placenta a stresszhormonokat csak egy bizonyos szintig engedi át”– magyarázza Margit Hörndler egészségpszichológus és kötődéskutatással foglalkozó szakember. A babák számára tehát nem jelent különösebb stresszt, ha „odakint” valamivel zűrösebb a helyzet. Egyébként is meg kell tanulniuk kezelni ezt az érzést. „A babák az anyaméhben az életre készülnek fel. A magzat érzelmi fejlődését elősegíti az, ha az édesanyja nem fojtja el az érzéseit, és hajlandó foglalkozni velük” – magyarázza Margit Hörndler.

A stressznek csak tartós állapottá nem szabad válnia, mivel az állandó túlterheltség súlyos egészségügyi következményekkel járhat mind a kismamára, mind pedig a kisbabára nézve. Ilyen esetben a pszichológus azt tanácsolja, hogy az édesanya kérjen segítséget.

 A felkészülés jelentősen csökkenti a félelmet

A szülésre való megfelelő felkészülés segít a várandósság, a szülés és a gyermekkel való kapcsolat pozitív megélésében. A kismamák mentálisan erősödhetnek általa, csökkenhet a félelmük, és segíthet nekik lazábbá, elégedettebbé válni. „Fontos, hogy a szülés előtt álló nő tudja,hogy hogyan zajlik egy szülés, milyen folyamatok játszódnak le közben, milyen lehetőségei vannak, és hogy mely döntéseket hozhatja meg ő maga – magyarázza Margarete Wana bába. – Ennek eredményeként enyhül a kiszolgáltatottság érzése.”A ráhangolódás fontos része az is, hogy trenírozzák magukban a rugalmasságot azért, hogy ne függjenek annyira másoktól. Hiszen az is előfordulhat, hogy a választott nőgyógyászuk átmenetileg valamiért nem tudja fogadni őket. Azzal viszont tisztában kell lenniük, hogy a szülés során a test valamikor átveszi az irányítást. „Ez rendben van, és azt is fontos tudatosítani magukban, hogy a szülés nem fejben zajlik le, hanem testi tapasztalás”– magyarázza a szülésfelkészítésre specializálódott mentáltréner, Jasmin Nerici.

6 ŐSZINTE TANÁCS ÚJDONSÜLT ANYUKÁKNAK

Támaszkodjon a saját erőforrásaira

Ha a leendő édesanya még optimistábbá szeretne válni, akkor meg kell próbálnia bizakodóan a jövőbe tekinteni. „Ez nem azt jelenti, hogy magunkat megjátszva mindent pozitív fényben kell feltüntetnünk, vagy hogy semmi miatt se szabad aggódnunk. De meg kell próbálnunk bízni magunkban és a kisbabánkban anélkül, hogy túlságosan hagynánk magunkat kívülről befolyásolni”– magyarázza Margarete Wana. Ebben segít az, ha a várandós nő a saját egészségére és erőforrásaira koncentrál. Mennyi erő rejlik bennem? Mi mindent éltem már át? Milyen erőt tudok meríteni a saját élettörténetemből? Aki tisztán látja a saját erősségeit és energiaforrásait, az tudja: képes rá. Ezenkívül az is sokat számít, ha a kívánságaikat pozitív formában fogalmazzák meg. A „nem akarok fájdalmat érezni” mondatot átfogalmazhatja ekképpen: „szeretnék egy intenzív, egészséges szülést átélni”, vagy „szeretném, hogy a gyermekem biztonságban jöjjön világra.”

A kismama legyen figyelmes, és próbáljon meg sokat lazítani

Ideális esetben a pozitív hozzáálláshoz társulnak rendszeres pihenőfázisok is. Ha a kismama csökkenti a stresszt, azzal már sokat tesz önmagáért és gyermekéért. Nem elvárható, hogy teljes mértékben kiiktassák azt, ugyanakkor sok lehetőség van annak redukálására. „Figyelje a terhessége alatt teste jelzéseit, és gyakorolja a tudatosságot”– tanácsolja Jasmin Nerici mentálcoach. Épp mi esik jól nekem? Lehet, hogy szüksége van a testemnek egy kis pihenésre? Vagy épp mozogni akar? Egy shiatsu masszázs, egy akupunktúrás kezelés vagy egy levendulát, mézet és tengeri sót tartalmazó lábfürdő olyan metódusok, melyek segítenek az ellazulásban. Sokszor az is elég, ha a kismama felteszi a fejhallgatót, és a mobiltelefonján meghallgat egy rövid meditációt.

A kismama gyakorolja a nyitottságot

Ezenkívül végezhetnek lazítógyakorlatokat is. A következő légzőgyakorlat szinte mindig és mindenhol elvégezhető: vegyünk egy mély levegőt, és belégzés közben számoljuk a másodperceket. Ezt követően fújjuk ki azt, viszont hosszabban, mint ahogy beszívtuk. Így lelassul a légzésünk, és ettől megnyugszunk.

Egy kezdetben szokatlan, de igazán vidám csoportgyakorlat a „hangszülés”, melynek során a várandós nők megpróbálnak együtt egy erőteljes „o” hangot kiadni. Egy jó módszer arra, hogy levetkőzzék a gátlásaikat. Minél gyakrabban végeznek ehhez hasonló gyakorlatokat, annál jobban rögzül a testükben az ellazulási potenciál. Ez nemcsak a terhesség alatt tesz jót, hanem szülés közben is jól jön. „A nők ezzel egyfajta nyitottságra tesznek szert, és nem próbálják meg minden eszközzel védeni magukat attól, ami előtt esetlegesen állnak”– magyarázza Jasmin Nerici.

Aki megfogadja ezeket a tanácsokat, az egy fokkal már lazábban veheti a terhessége alatti akadályokat. És ha mégse tud úrrá lenni az aggodalmain és félelmein? És ha már megint a partnerével veszekszik? Akkor sokszor már az is segít, ha egyszerűen csak kimegy sétálni egyet. Próbáljunk meg eközben minden egyes lépésére odafigyelni, és a pillanatban maradni. Jasmin Nerici azt tanácsolja: „Tudatosítsa magában: ez most csak egy pillanatfelvétel, néhány perc múlva megint egész máshogy látom majd a dolgokat.”

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk