Mézeskalács – kezdőknek is!
A tökéletes mézeskalács recept
Nincs ünnep mézeskalács illat nélkül – izzítsuk hát a sütőt, és készítsük el egyszerűen ezt a klasszikus karácsonyi süteményt!
Előkészületek és sütési idő: 30 perc + pihentetés
Elkészítése:
- A vajat és a barna cukrot egy tálban néhány perc alatt keverjük habosra kézi mixerrel, majd dolgozzuk bele a melaszt és a tojást is.
- A keverékre szitáljuk rá a lisztet, a szódabikarbónát a sót és a fűszereket, majd keverjük össze alaposan az egészet.
- Az így kapott tésztát csomagoljuk fóliába, és pihentessük legalább egy órán át (vagy akár egy éjszakán át) hűvös helyen.
- A sütőt melegítsük elő 180 fokra, a tepsit pedig béleljük ki sütőpapírral.
- A pihentetés után lisztezett felületen nyújtsuk vékonyra a tésztánkat, szúrjuk ki belőle a kívánt formákat, majd tegyük őket az előkészített tepsire.
- Sütés előtt tegyük a tepsit 10 percre a mélyhűtőbe, majd előmelegített sütőben süssük készre a kekszeket 8-10 perc alatt.
- Várjuk meg míg teljesen kihűlnek, majd dekoráljuk őket ízlés szerint.
- Ha megdermedt a karácsonyi kekszeken a cukormáz, tegyük őket fémdobozba.