Menü

Megkönnyebbülés testnek és léleknek

Méregtelenítés kívül-belül

Home » Életmód » Psziché » Megkönnyebbülés testnek és léleknek - 03.2019

Az év első harmada ideális időszak arra, hogy megszabaduljunk a terhektől. Ahhoz pedig, hogy ez a folyamat minél gördülékenyebb legyen, fogadja sok szeretettel tanácsainkat.

Újra itt a tavasz! Ismét ragyognak a napsugarak, a természet felébred téli álmából. És mi? Fáradtak és olykor gyengék vagyunk. Ennek a tavaszi fáradtságnak többféle oka is van.

Kezdjük a melatonin nevű hormonnal, amely az alvást szabályozza. A sötétben egyre több termelődik belőle. Az agyalapi mirigy, amely a melatonin elválasztásáért felel, szabályozza a nappali és éjszakai ritmust. Tavasszal a szervezetünk finoman hangolt rendszerének hozzá kell szoknia a napsütéses órák egyre növekvő számához. Ez pedig eltarthat egy darabig. Mégpedig azért, mert gyakran még mindig melatonintöbbletünk van a sötétebb évszakból, és ennek először be kell állnia egy alacsonyabb értékre. Ez a felesleg sok esetben okozhat fáradtságot, valamint ingerültséget és akár kedvetlenséget is.

Mi a teendő? Még ha csábítóan hangzik is, a több alvás sajnos nem a helyes út. Ha azt szeretnénk, hogy a testünk könynyebben alkalmazkodjon a változáshoz, akkor a varázsszó a mozgás. Ha elmegyünk sétálni vagy futni a szabadban, az serkenti a vérkeringést és így elegendő napfényhez is jutunk ahhoz, hogy harcoljunk a tavaszi fáradtság ellen. Ugyanis ha a szemünket fény éri, akkor a melatonin kiválasztódása lelassul.

De a karácsonyi időszak is legyengítette a szervezetet, főleg a májat. A túl sok zsír, cukor, gyorsétel, alkohol, ezen kívül a gyógyszerek és a stressz leterhelik a méregtelenítés szervét. A sok vaníliás kifli, a puncs, a részegítő szilveszteréj, majd a farsangi pezsgőzés és a fánk a máj számára nem éppen vidámságot hoztak.

Egyensúlyban maradni

A testet és az elmét egyensúlyban tartani – ez közös vonása sok hagyományos gyógyászati rendszernek, például a tibeti, kínai, európai orvoslásnak vagy az ájurvédának. A máj gyakran játszik különleges szerepet. A tibeti orvoslás alapelve, hogy a testben három energia egyensúlyára törekedjünk: lung (szél), tripa (tűz) és badkan (föld és víz, vagyis nyálka). Ha ez az érzékeny rendszer felborul, az illető bizony megbetegszik. „Télen felhalmozódik a badkan, ami az emésztés lelassulásához és súlygyara podáshoz vezethet – mondja dr. Florian Ploberger, a hagyományos kínai orvoslás specialistája, tibetológus. – Tavasszal ezt az egyensúlyhiányt helyrebillenthetjük a megfelelő mozgással, valamint azzal, hogy kerüljük az édes, sós vagy zsíros ételeket.” A májat a tripa helyének tartják, ez gondoskodik a tűzről, vagyis az életerőről. Ha a máj túlterhelt, akkor a tavaszi fáradtság tünetei jelentkeznek.

Az ájurvéda szintén nagyon fontosnak tartja a három energia, azaz dósa egyensúlyát: ezek a vata (levegő), a pitta (tűz) és a kapha (föld és víz). A kapha általában télen uralkodó jellegű, ami egyrészt biztosítja a stabilitást, másrészt tunyasághoz és súlygyarapodáshoz vezethet. A hagyományos kínai orvoslás a májat, ami a jin elem része, nem csupán méregtelenítő szervnek tartja, hanem egyúttal az érzelmek helyének is. Ez azt jelenti, hogy a mindennapos stressz még nagyobb elakadást okoz az energiaáramlásban és rossz hatással van a májra.

A hagyományos európai gyógyászatban a testnedvek elmélete, a humorálpatológia a kholé (sárga epe), a haima (vér), a melankholé (fekete epe) és a phlegma (nyálka) egyensúlyán alapult. Ezeket a kifejezéseket még ma is gyakran használjuk, gondoljunk csak a kolerikus vagy flegma szavakra. A testet és az elmét tehát a korai európai gyógyászatban is egy rendszernek tekintették. Ép testben ép lélek…

A tavasz – különösen a böjt – ideális időszak arra, hogy megszabaduljunk ettől a „nyálkától”, és könnyítsünk testünk és lelkünk terhein. A mi kultúrkörünkben ennek évszázados hagyományai vannak: a kereszténységben 40 napot kell böjtölni, s hamvazószerdától nagyszombatig tart.

Méregtelenítés százszorszéppel

A természet szintén nagymértékben befolyásolja a test energiáinak egyensúlyát. Az évszakhoz illően és a hagyományos európai orvoslással összhangban végezhetünk egyszerű gyógynövénykúrákat. Ráadásul a gyógynövények ásványi anyagokkal és vitaminokkal is ellátják a szervezetet. Bizonyos növényeket pedig akár saját maga is gyűjthet.

A százszorszép a tavasz hírnökeként is örömet okoz, de nagyon kevesen tudják, milyen egészséges. Olyan ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz, mint a kálium, a vas, az A- és C-vitamin, illetve keserűanyagokat, illóolajokat. A százszorszépből készült tea amellett, hogy finom, vértisztító és májerősítő hatású. A gyermekláncfű szintén májerősítő hatású, és „lecsapolja” az epét. Friss levelei a rukkolára emlékeztetnek és zamatossá teszik a salátát. A leveléből vagy (friss vagy szárított) gyökeréből készült tea elősegíti az emésztést. Tisztító tulajdonságai mellett sokféle vitamint, keserűanyagot és ásványi anyagot tartalmaz.

A csalánból frissen vagy szárítva is készíthetünk teát. Erősen vízhajtó hatású és serkenti a vérkeringést. C- és E-vitamintartalma pedig támogatja az immunrendszert és megszépíti a bőrt.

A SIKERES NŐK 4 KÖZÖS TULAJDONSÁGA

Negatív üzenetek

Az elméjét is megtisztíthatja – leginkább a negatív érzelmektől, amelyek nemcsak leterhelik, kolerikussá vagy flegmává teszik, hanem mindenekelőtt el is fárasztják, mert megfosztják Önt az energiától és az alvástól. Ez aztán igen jó eséllyel stresszés vigaszevéshez vezet. Dr. Florian Ploberger a következőképp gondolja: „Úgy tisztíthatjuk meg az elménket, ha kimegyünk a természetbe, meditálunk vagy imádkozunk, és korlátozzuk az olyan függőséget okozó anyagok fogyasztását, mint az alkohol, a kávé és a cigaretta, sőt, egyben modern életstílusunk függőségeit, így például a médiafogyasztást is visszaszorítjuk.”

A Hagyományos Európai Gyógyászat Akadémiájának orvosigazgatója, dr. Gerhard Kögler hozzáteszi: „Spirituális síkon a tavasz a kezdet és a kreativitás időszaka. Használja az évszak energiáját, és szabaduljon meg azoktól a dolgoktól, amik csak visszafogják. Válassza ki tudatosan azt a környezetet és azokat az információkat, amelyek a gondolkodását, illetve a kreativitását is jelentősen befolyásolják.”

Az összpontosításhoz elengedhetetlen a nyugodt, ellazult lelkiállapot. A jóga mentális és fizikai síkon is biztosítja az ellazulást. Az új trend a detox jóga, amely olyan gyakorlatokból áll, amelyek a testet, különösen a törzset forgatják el, hogy aktiválják a hasi szerveket, s ezáltal serkentsék az emésztést. A mély légzésnek szintén erősen nyugtató a hatása. A hétköznapok sürgés-forgásában ugyanis nagyon gyakran túl sekélyes a légzésünk.

Erre a meditációnál is oda kell figyelni. A mély, hasi légzés serkenti a szerveket, a vérkeringést, az emésztést és az immunrendszert. Az elme nyugodtabb és tisztább lesz. Fontos: ne erőltesse a légzést, egyszerűen csak figyelje a saját ritmusát, miközben lelassul. A figyelmét kizárólag a légzésre összpontosítsa, miközben eléri a gondolat nélküli állapotot. Fontos, hogy elegendő időt szánjon a megnyugvásra. Ezután lehetséges a legfontosabbra összpontosítani. Csak akkor teremthet helyet az új dolgok számára, ha szellemi és fizikai síkon is leválik arról, ami valóban szükségtelen.


Apró figyelmesség, amelynek minden Nő örül!

Vásároljon dm Ajándékkártyát Nőnap alkalmából!

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk