Menü

Mellfájdalom

SOS tippek várandós nőknek

Home » Család » Baba-Mama » Mellfájdalom - 10.2020

Növekszik, tejet termel és szoptatásra készül – nem csoda, hogy a mell terhesség alatt fájhat. Mi segíthet? Egyszerű, de hatékony tippek mellfájdalom esetén.

Sok nő valójában először a mellére nézve veszi észre, hogy terhes. A mellfájdalom, a bizsergő és feszülés érzése a terhesség tipikus jelei, és sajnos gyakran állandó kísérője a terhességnek. Az első tünetek már az 5. héten jelentkezhetnek.

MIT KELL TUDNI A MELLFÁJÁSRÓL A TERHESSÉG ALATT?

Mi okozza a fájdalmat?

A terhesség alatt elkerülhetetlen, hogy ne érezzünk mellfeszülést vagy viszketést. Az emlőmirigyek aktivizálódnak, a szövet kitágul, a szövetfolyadék felhalmozódik, tej képződik (már a terhesség alatt is), és a mellbimbók arra készülnek, hogy a csecsemő később szopni tudjon.

Nagyszámú hormon szabályozza ezeket a fontos folyamatokat, ami már a terhesség első heteiben kialakul. Valójában a változások sokak számára az első trimeszterben figyelhetők meg leginkább. A második trimeszterben enyhül a helyzet. Nem sokkal a szülés előtt azonban a terhes nők ismét fokozott mellfájdalomról számolnak be.

A TERHESSÉG FURCSA MELLÉKHATÁSAI

Mi segít a mellfájdalomban szenvedő terhes nőknél?

Melltartó mellfájdalomra

Olyan egyszerűnek hangzik, de néha ez a legjobb, amit a terhes nők tehetnek a mellfájdalom ellen. Vásárolj mindenekelőtt egy jól illeszkedő kismama melltartót. Bátran kérj tanácsot, hiszen a tapasztalt eladók tudják, mi a fontos. Fontos, hogy legyen egy jó tartása, amely támasztékot biztosít a mell számára, de nem nyomja azt. A széles vállpánt és puha anyag is sokat adhat a kényelemhez. A terhesség alatt a melltartónak a szokásosnál nagyobb támaszt kell nyújtania a mell számára, mivel ilyenkor nehezebb lesz, és a terhelés nyomást gyakorol a szövetekre. Ez nemcsak mell-, hanem gyakran hátfájást is okoz. Minél jobban illeszkedik a melltartó, annál könnyebb elhárítani az ilyen panaszokat.

Alvó melltartó –  A keblednek is szüksége van támogatásra éjszaka

A speciális alvó melltartók nagyobb feszességet biztosítanak a nagyobb melleknek az éjszaka folyamán, enyhítik a szöveteket, és nemcsak nyugodtabb éjszakát garantálnak, hanem azt is, hogy másnap kisebb legyen a mellfájdalom. Ugyanaz vonatkozik ide is, a melltartó csak akkor hasznos, ha nagyon jól passzol. A nem megfelelően illeszkedő melltartók csak irritálják az érzékeny melleket.

Hűtsük le

A mell feszülése és fájdalma miatt egyes nők kényelmetlen, meleg érzést tapasztalnak a mellben. A hűtés csodákra képes. De légy óvatos! A pakolások ne legyenek jéghidegek, csak kellemesen hűvösek. A túl hideg hőmérséklet ellentétes hatást fejt ki. Serkenti a vérkeringést, és még több hőt termelnek.

A nyugtató levendulás és túrós pakolások a legjobbnak bizonyultak ez idáig. Keverj össze egy bögre hűtőszekrényben tárolt túrót néhány csepp levendulaolajjal, tedd a melledre, takard le mindezt egy nedves konyharuhával, és hagyd kb. 15 percig hatni. A hideg jó, míg a levendulaolajról azt mondják, hogy pihentető hatású.

Teljes fürdők: A meleg is segíthet

A mellfájdalom esetén nem mindig a hideg a csodaszer. Ha a mellet nem melegnek, hanem nehéznek és feszültnek érzed, akkor a meleg fürdő megkönnyebbülést adhat. A meleg lazítóan hat az izmokra, míg a víz felhajtóereje olyan könnyedséget biztosít, amely könnyít a mell kényelmetlen nyomás- és feszességérzetén.

Fontos tudni, hogy azoknak, akiknek érzékeny a mellük, inkább krém- vagy (még jobb, ha) olajalapú tusfürdőket használjanak. Ezek hidratáló és így jótékony hatással vannak a bőrre.

APÁS SZÜLÉS

Igyunk sokat – Akadályozd meg a vízvisszatartást

Igaz, hogy a tej a terhesség korai szakaszában is képződhet. Az a tény, hogy a mell megnövekedett, nagyrészt a víz visszatartásának köszönhető. Segít, ha sokat és rendszeresen iszunk. A legjobb a palackozott víz és a cukrozatlan tea. Minél többet iszunk, annál jobban működik a mikrocirkuláció a sejtekben. Gyakori tévhit, hogy, ha sokat iszol, kevesebb vizet tárolsz, de pont ennek az ellenkezője az igaz.

Szelíd érintés – Ne dörzsöld

A fájó melleknek szelíd simogatásra van szüksége. A könnyű masszázsok és az enyhe mozdulatok stimulálhatják a nyirok aktivitását, és ezáltal csökkenthetik a nyomást.

A régi hagyományok szerint az emlőt fel kell készíteni a későbbi szoptatásra, erősen csipkedve vagy dörzsölve. Azonban már rég bebizonyosodott, hogy egy ilyen durva megközelítés kontraproduktív lehet, amitől tartózkodni kell. Ha egy olajos réteg képződik a mellbimbókon, akkor azt nem szabad ledörzsölni. Ez egy faggyúréteg, amely megtartja a mellbimbókat puhának és rugalmasnak.

Ápolás

A mellápolás természetesen akkor is fontos, ha nem áll fenn terhesség. Várandós anyukáknak viszont a rendszeres gondozás még inkább fontos. Mivel minél jobban ellátjuk a bőrt nedvességgel, annál jobban tud reagálni a tágulási folyamatra. A striákat nem lehet teljesen megakadályozni, de a kockázat minimalizálható. A gyengéd peelingek serkentik a sejtek aktivitását, és a bőrt rugalmasan tartják. Megakadályozza a pattanásokat is, amelyek a dekoltázson alakulhatnak ki a terhesség alatt.

A mellgyulladás megelőzése

Különböző típusú mellfájdalmak fordulhatnak elő szoptatás közben. Nem ritka jelenség az úgynevezett tejcsatorna eldugulás. Ahogy a neve is mutatja, az anyatej felhalmozódik az emlőmirigyekben, és fájdalmat, duzzanatot, sőt, lázat is okozhat. A dugulás gyakran enyhe simogatással vagy egyszerűen szoptatással gyorsan megszüntethető.

Ennek ellenére mindig legyél óvatos és körültekintő, hiszen, ha a tünetek nem múlnak el gyorsan, az súlyos mellgyulladáshoz vezethet. Ebben az esetben elengedhetetlen orvoshoz fordulni. De ne aggódj, ez nem gyakran fordul elő!

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk