Active Beauty
Lencse curry kesudióval

Erőt ad!

Lencse curry kesudióval

A kurkuma nemcsak szép színt ad az ételeknek, hanem az immunrendszerünket is erősíti. A gyömbér pedig pikáns felhangot kölcsönöz ennek a lencse currynek.

Elkészítési idő: 45 perc

Hozzávalók 4 személyre:

  • 250 g fehér basmati rizs
  • 160 g vöröslencse
  • 800 ml kókusztej
  • 200 ml narancslé
  • 3 evőkanál kókuszolaj
  • 200 g kesudió
  • 2 kis lila hagyma
  • 1 kis darab gyömbér
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 pirospaprika
  • 6 közepes sárgarépa
  • 3 szárított csili
  • 4 evőkanál apróra vágott mentalevél
  • 500 ml víz
  • 2 teáskanál só
  • fekete bors
  • 1 teáskanál őrölt kardamom
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • 1 1⁄2 teáskanál őrölt kurkuma

ZÖLD GAZPACHO RECEPT

Elkészítés:

  1. A hagymát és a fokhagymát hámozza meg, vágja apróra. Vágja össze a gyömbért. Magozza ki és darabolja fel a paprikát. Hámozza meg a répát és szeletelje fel. Morzsolja össze vagy vágja nagyon apróra a száraz csilit.
  2. A basmati rizst mossa le egy szűrőben, tegye egy fazékba vízzel és 1⁄2 teáskanál sóval. Fedő alatt forralja fel, majd állítsa a hőmérsékletet a legalacsonyabb fokozatra. Hagyja a rizst 15 percig párolódni, amíg teljesen megpuhul. Fedő alatt tartsa melegen.
  3. A curry elkészítéséhez helyezze a lencsét egy szűrőbe és alaposan öblítse le. Melegítsen fel egy mély serpenyőt vagy egy edényt, olvasszon fel benne 2 teáskanál kókuszzsírt, majd pirítsa meg benne a kardamomot és a koriandert, a hagymát, 2 teáskanál gyömbért és a fokhagymát. Adja hozzá a paprikát, a répát, a vöröslencsét és kevergetve süsse kb. 2 percig.
  4. Adja hozzá a szárított csilit, a kókusztejet és a narancslét (vagy vizet) és közepes lángon gyöngyözve forralja kb. 20 percig, amíg a zöldségek és a lencse megfő. Ha a curry túl sűrű lesz, adjon hozzá még narancslét (vagy vizet), amíg a kívánt állagot el nem éri. Végül fűszerezze sóval, kurkumával és frissen őrölt fekete borssal.
  5. Forró serpenyőben melegítse a kesudiót 2-3 percig, amíg kissé meg nem barnul. Tegye a basmati rizst és a curryt kis tálakba, és tálalja pirított kesudióval, valamint mentalevéllel megszórva.

Tipp: Ami nyáron a zöldturmix, az most a kurkuma latte, vagy más néven aranytej. Az ájurvédikus ital alapja a kurkuma, amelynek – a borssal kombinálva – gyulladáscsökkentő hatása van.