Menü

A laktózintolerancia, és amit tudni érdemes róla

A belgyógyász válaszol

Home » Életmód » Egészség » A laktózintolerancia, és amit tudni érdemes róla - 03.2018

Dr. Kurt König belgyógyászt kérdeztük a laktózintolerancia tüneteiről, felismeréséről és a betegséggel kapcsolatos teendőkről.

Mi is pontosan a laktózintolerancia?

A laktóz – amit tejcukornak is nevezünk – a tej egyik összetevője, amelyet a vékonybélben található laktáz nevű enzim bont le, hogy jobban emészthető legyen. Ha a laktáz hiányzik, a laktóz emésztetlenül érkezik a vastagbélbe, ahol az ott tenyésző baktériumok erjeszteni kezdik. Ettől gáz és organikus savak képződnek, ami kellemetlen puffadáshoz, hasi görcsökhöz és sok esetben bizony hasmenéshez vezethet.
 A mi szélességi körünkön a népesség kb. 20 százalékánál alakul ki kisgyermekkor után laktózintolerancia (tejcukor-intolerancia), ám az egyénileg változó, hogy ki mennyi tejet tud fogyasztani.

MI MINDENRE JÓ A KÓKUSZTEJ?
9 érv a kókusztejfogyasztás mellett

Milyen módszer segítségével állapítható meg a laktózintolerancia?

A diagnózist légzésteszt alapján állítják fel, például belgyógyászaton vagy allergia-ambulancián. Ehhez meg kell inni egy pohár laktózos vizet, majd a kilélegzett levegőben bizonyos időközönként megmérik a hidrogéntartalmat egy erre szolgáló eszközzel. Ha a kilélegzett hidrogén mennyisége nő, az laktózintoleranciára utal.
 A vizsgálatot megelőző kb. nyolc órában semmit sem szabad enni és csak csapvizet lehet inni. Ezenkívül a dohányzást és a rágógumit is el kell kerülni. Az orvos előre tájékoztatja a pácienst arról, hogy milyen előkészületek szükségesek ezeken túl.

Mi a teendő, ha valakinél laktózintoleranciát diagnosztizálnak?

Vagy teljesen fel kell hagyni a laktóztartalmú ételek fogyasztásával, hogy elkerülje a páciens a kellemetlenségeket, vagy por, illetve kapszula formájában kell szedni
a laktáz enzimet, hogy a laktózt meg tudja emészteni. Laktóztartalmú ételek fogyasztása előtt megfelelő előkészületeket kell tenni. A laktóz számos késztermékben megtalálható, kekszekben, szószokban, sőt gyógyszerekben is. A tejet helyettesíthetjük kókusz-, szója- vagy rizsitalokkal, amelyek nem tartalmaznak laktózt. A gyógyszerek laktóztartalma a legtöbb esetben olyan alacsony, hogy nem okoz problémát.

Vissza az oldal tetejére
ÉrtemTovábbi információk